“De Cloud Award winnen is een erkenning voor onze medewerkers”

Waarom zou u als accountants- of boekhoudkantoor meedoen aan de Exact Cloud Award? Voor Sven Cornelis van Acco Accountants en winnaar van de Cloud Award in 2017 is het klaar en duidelijk. “De sector digitaliseert en dat is voor ons een vanzelfsprekend iets. Als early adopters hebben we dan ook geen seconde getwijfeld om het roer om te gooien. Om te kijken hoe ver we stonden, hebben we daarom meegedaan aan de Cloud Award-verkiezing.”

Wat heeft het winnen u als kantoor opgeleverd?

“Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn met digitalisering. Maar het is vooral een erkenning voor het harde werk van onze medewerkers. Digitalisering is heel mooi als je er vanop een afstand naar kijkt. Voor medewerkers is het echt een grote verandering door de nieuwe manier van werken. Je moet heel anders tegen de boekhouding aankijken. Onze mensen zijn zich ervan bewust dat hun werk continu zal veranderen. Wat we nu doen, is over twee jaar helemaal anders. Overigens verdwijnt het werk niet maar het verschuift van invoer naar controle en data-integriteit.”

Hoe verliep de voorbereiding?

“We hebben ons niet speciaal voorbereid. Ik denk dat dit ook niet hoeft. Bekijk de Cloud Award-verkiezing als een instrument om te checken waar je staat als kantoor wat betreft digitalisering en samenwerking. Als je gelooft in wat je aan het doen bent, dan hoef je je niet speciaal voor te bereiden.”

Wanneer is Acco echt gedigitaliseerd?

“In 2022 zijn we geen accountants meer. Dat betekent niet dat we onze titel inleveren maar dan doen we geen boekhouding meer. Ofwel heeft de software die werkzaamheden volledig overgenomen of we besteden het overgebleven manuele werk uit. Enerzijds moet de software nog beter worden. En aan de andere kant moedigt de overheid digitalisering aan. Je kunt pas volledig digitaal werken als iedereen digitaal factureert en digitaal zijn boekhouding aanlevert. Ook de schoenmaker op de hoek. Dat duurt nog wel even. Als accountants alleen kunnen we nooit 100% digitaal werken.”

Wat is uw tip voor kantoren die mee willen doen aan de Cloud Award?

“Een echte tip heb ik niet maar ik moedig ieder kantoor aan om mee te doen met de Cloud Award. Je staat even stil bij wat je als kantoor aan het doen bent en ik weet zeker dat je verbaasd zult zijn over wat je al aan digitalisering hebt gedaan. Binnen de accountancy staan we te weinig stil bij behaalde successen. Een stukje reflectie is goed voor je organisatie.”

 

 

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel