Accountancy

Welke samenwerkingsformule past bij je accountancyklanten?

Welke samenwerkingsformule past bij je accountancyklanten?

Niet alle klanten willen of kunnen zelf de hele boekhouding doen. Het is dan interessant dat je als accountant of boekhouder verschillende formules kan voorstellen. Met het juiste scenario voor de samenwerking heb je altijd optimaal geholpen en tevreden klanten. Dat gaat van alleen de resultaten presenteren of alleen facturen maken, tot het zelf bijhouden van de complete bedrijfsadministratie en boekhouding waaraan jij dan meewerkt.


Meerdere samenwerkingsscenario’s

De manier waarop je samenwerkt met je klant bepaalt ook hoeveel waarde jouw kantoor kan toevoegen. Het is dus belangrijk om de juiste samenwerkingsformule te kiezen voor de klant. Hieronder lees je alles over de mogelijkheden die je in combinatie met Exact Online-software kan aanbieden.

1. Je klant wil alleen de resultaten

Wil de klant alleen zijn bedrijfsresultaten zien zonder zelf gegevens in te voeren, dan krijgt hij alleen op maat gesneden rapporten en een adviesrapportcockpit in Exact. Hij houdt zich dan niet bezig met de boekingen. Vaak wordt de boekhouding dan ook nog op papier aangeleverd. De boekhouding is volledig in beheer bij jou als accountant of het boekhoudkantoor. Dat werkt prima met een standaard boekhouding in Exact Online Boekhouden. Je stelt de fiscale en (jaar)rapporten voor de klant op en levert ze via een online portaalsite, digitaal of op papier.

Wij willen automatisatie en digitalisatie bij onze klanten verder gaan doortrekken.
Katrien Naert | IT Manager bij Titeca Accountancy

2. Je klant wil niet boekhouden, wel factureren

Wil je klant niet zelf boekhouden maar wel efficiënt samenwerken met jou als accountant of boekhoudkantoor? Dan kan je een handige app via smartphone en desktop aanbieden. Die is gekoppeld aan de boekhouding die jij beheert. De klant kan er facturen en offertes mee maken en ze direct versturen vanuit de app. Hij kan er ook onkostenbewijzen en facturen mee scannen en direct digitaal doorsturen. Vervolgens kan jij die snel en efficiënt verwerken tot boekingen in de financiële boekhouding. Daarnaast kan je je klant via dashboards inzicht geven in kerncijfers, betalingen en kan je klant transacties goedkeuren. Bovendien kan je snel ontbrekende gegevens opvragen en krijgen, direct via de software. Doordat je in Mijn[Kantoor] je eigen kantoornaam en logo kan gebruiken, is de app een echt visitekaartje voor je kantoor.

Met Exact Online hebben we de mogelijkheid om in real-time in het account mét onze klanten te werken en ons verder op de weg van digitalisering te zetten.
Luc De Voeght | General Manager bij De Voeght Consulting

3a. Je klant doet zelf de boekhouding

Voor grotere bedrijven is het vaak interessanter om zelf de boekhouding te doen als er veel transacties zijn. Het kan ook zijn dat de boekhouding gevoed wordt vanuit de niet-financiële bedrijfsprocessen, zoals verkoop en voorraad. Als je klant zelf de boekhouding doet met Exact voor Boekhouden, dan kan je zijn boekhouding koppelen aan je eigen Exact voor Accountancy-omgeving. Zo krijg je volledig toegang tot de gegevens en de functies die je klant gebruikt. Bovendien kan je heel makkelijk boekhoudtaken onderling verdelen. Je krijgt proactief signalen voor zelfgekozen KPI's. Zo ondersteun je klanten door belangrijke kansen en risico’s tijdig te signaleren.

Exact Online helpt ons in de samenwerking met ondernemers omdat het ons real-time informatie geeft en ondernemers heel snel alles kunnen aanleveren.
Kelly Janssens | Boekhouder bij De Ondernemingscoach

3b. Je klant voedt de boekhouding vanuit bedrijfsprocessen

Sommige ondernemers hebben niet alleen behoefte aan een boekhoudpakket, maar ook aan software die hun primaire processen stroomlijnt. Denk aan inkoop, verkoop, voorraad, planning, productie en projecten. Om te voorkomen dat gegevens worden uitgewisseld tussen verschillende systemen, kan veel tijd worden bespaard. Een effectieve manier om dit te bereiken is dus door de primaire bedrijfsprocessen te koppelen aan de boekhouding. De boekhouding wordt dan automatisch bijgewerkt en de gegevens sluiten naadloos op elkaar aan.

Voor specifieke bedrijfstakken, zoals handel, productie, zakelijke dienstverlening en bouw biedt Exact Online branche-specifieke software. Deze oplossingen stellen ondernemers in staat om ook hun primaire processen, zoals voorraadbeheer, projectbeheer en productie, zelf te beheren.

Net als in scenario 3a kun je je accountancy omgeving koppelen aan de omgeving van de klant voor volledig inzicht in zijn boekhouding en primaire processen.

Daarnaast kun je ook in dit scenario specifieke signalen instellen voor zelfgekozen KPI's, die je waardevolle context bieden voor relevante rapportages en advies aan je klanten.

Bekijk hier productmateriaal om met je klanten te delen.

Ga voor een Gouden Luca bekroning

De Gouden Luca is dé bekroning vanuit Exact voor accountants- en administratiekantoren die hun klanten Exact Online adviseren voor slim online samenwerken. Als je je klanten uitnodigt voor een samenwerking met Exact Online vanuit de software, dan neem je automatisch deel aan het Gouden Luca’s-programma. Dat is onze blijk van waardering omdat je Exact aanraadt. Lees hier meer over de Gouden Luca's.

De Gouden Luca bevestigt dat wij dagelijks bezig zijn met het digitaliseren en optimaliseren van zowel KMO’s als organisaties. Met natuurlijk behulp van Exact.
Melanie De Crits | Senior Manager | Deloitte

Nodig je klant uit voor de samenwerking

Als je er eenmaal weet welk scenario bij je klant past, kan je een verwijzing of uitnodiging voor een specifiek product sturen. Zo zorg je ervoor dat je klant direct gekoppeld is aan jouw abonnement om samen te werken. Lees hoe je dat doet in het stappenplan.

Of stuur de klant productmateriaal zoals een brochure. Je vindt die in het Accountancy Resource Center.


Weet je nog niet wat past?

Ben je er wel uit dat de klant zelf gaat boekhouden in combinatie met de bedrijfsprocessen, maar niet welk product het meest geschikt is? Bekijk dan de advies video's over de verschillende sectoroplossingen. Of vul de productkeuzehulp in.

Brochure slim samenwerken

Lees meer over de mogelijkheden in de brochure ‘Slim samenwerken met je klanten’.

brochure: slim samenwerken met je klanten
Author image
Martijn Jansen

De ontwikkelingen van de accountancymarkt en software staan al jaren centraal in zijn rol als Marketing Manager voor de accountancy producten van Exact.

BE Select your country