Accountancy

Indicatoren – wat zijn ze en hoe gebruik je ze?

Indicatoren – wat zijn ze en hoe gebruik je ze?

Als boekhouder of accountant rekenen je klanten op een snelle, correcte en betrouwbare verwerking van financiële gegevens in hun boekhouding. Het manueel controleren van de boekhouding is helaas een tijdrovende bezigheid. Gelukkig bevat de software Samenwerken van Exact een nieuwe troef die veranderingen en onjuistheden in de boekhouding automatisch voor jou opspoort. In deze blog informeren we je over het gebruik van indicatoren via Continuous Monitoring en Smart Closing*.

*Smart Closing is een nieuwe functie die in 2023 wordt ingevoerd. Dankzij de toepassing krijg je de nodige tools aangereikt om de periodeafsluiting voor de btw-aangifte en de jaarafsluiting van je klanten vlot en nauwkeurig uit te voeren.

Hoe kunnen indicatoren je helpen?

Indicatoren zijn geautomatiseerde controles die een klantboekhouding nagaan op juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid. Aan de hand van vooraf ingestelde criteria controleren zij één- of meermaals per dag verwerkingen en ontwikkelingen in de boekhouding. Hierna krijg jij signalen die je kan vergelijken met financiële gegevens in de klantboekhouding. Wat levert het gebruik van indicatoren je op? Tijdbesparing Indicatoren nemen de manuele controles van je over. Daarnaast kan jij je klanten beter ondersteunen en ze tijdig wijzen op aanpassingen in de boekhouding.

Indicatoren zorgen dus voor:

  • Meer grip op verwerkingen en ontwikkelingen van je klant
  • Een nauwkeurige klantboekhouding
  • Een hogere kwaliteit van je dienstverlening

Een onmisbare tool voor elke cijferberoeper

Elke boekhouder of accountant doet zijn voordeel met het gebruik van indicatoren. Hoe complexer een klantboekhouding wordt, hoe meer indicatoren je kan instellen. Via het ‘Overzicht signalen’ in je Samenwerken-licentie kan je alle signalen bekijken en ga je direct naar het juiste scherm om een signaal af te handelen.

Onderdeel van Continuous Monitoring

Via Continuous Monitoring hou je als boekhouder of accountant de vinger aan de pols bij de verwerking van financiële gegevens van jouw klanten. Naast het controleren van de juistheid en betrouwbaarheid van de klantboekhouding helpen indicatoren je ook bij het aftoetsen van boekingsregels en financiële consistentie. Daarom zijn indicatoren een essentieel onderdeel van Continuous Monitoring in Samenwerken.

Extra meerwaarde via Smart Closing

Exact wil de kracht van indicatoren maximaal benutten. Daarom zullen we de functie vanaf 2023 ook inzetten bij Smart Closing. Dat biedt als voordeel dat je als cijferberoeper zo weinig mogelijk manuele controles zal moeten uitvoeren bij het afsluiten van een periode. Hoe? Dankzij de combinatie van Continuous Monitoring en de functie Prepare by Client. Concreet zal Exact een checklist voorzien van een combinatie van indicatoren, automatische controles en manuele controles. De checklist is als sjabloon naar eigen wens aan te passen en je kan het over meerdere klantboekhoudingen heen gebruiken om zo je controletaken efficiënt én doelgericht uit te voeren.

Hoe stel je indicatoren in?

Bekijk in onderstaande video hoe je indicatoren instelt binnen Exact Online.

Wil je jouw feedback over het gebruik van indicatoren met ons delen?

Deel je als expert graag je mening met ons over het gebruik van indicatoren in klantboekhoudingen? Zijn er controles die volgens jou ontbreken in onze software? Of wil je ons vertellen hoe je periodeafsluitingen in de praktijk aanpakt?

Contacteer Brian Thibaut op via brian.thibaut@exact.com om dit te bespreken. Brian kijkt uit naar je feedback!

BE Select your country