Accountancy

Investeren in een slimme samenwerking loont, maar weet je klant dit ook?

Investeren in een slimme samenwerking loont, maar weet je klant dit ook?

Je klanten willen graag inzicht in hun actuele cijfers en met jou kunnen sparren over hun onderneming, om zo onderbouwde beslissingen te nemen. Want daar zit hun passie: ondernemen. Door online samen te werken via software geef je ze dat inzicht en creëer je meer efficiëntie tussen jou en je klant. Van digitale aanlevering tot in-context chatten met elkaar. Investeren in een slimme samenwerking via software loont. Maar zien je klanten dat ook zo? Mensen hebben van nature de neiging om vast te houden aan gewoonten. Dus hoe kun je jouw klanten de meerwaarde van digitaliseren en online samenwerken tonen? Sarah Kocken, Exact-expert op het gebied van accountancysoftware, deelt in deze blog haar tips.

Wat levert het je klanten op?

Er wordt veel digitaal gecommuniceerd en online informatie gedeeld tussen accountants en hun klanten. Maar zowel ondernemers als accountants geven aan dat net daar nog veel te optimaliseren valt. Terwijl 54% van de ondernemers aangeeft dat zij een goede online samenwerking belangrijk vinden, zegt 34% van de accountants en boekhouders dat online samenwerken net één van de belangrijkste sectorspecifieke uitdagingen is (KMO-Barometer 2023). Wat maakt dat dan zo’n grote uitdaging? Ondanks dat de behoefte groot is, is het in de praktijk lastig om de stappen te zetten en die verandering te realiseren. “Goed samenwerken, bevordert het resultaat”, zegt Sarah. “Maar daar moet je wel wat voor doen. ‘Samenwerken’ is niet voor niks een werkwoord.” Om je klanten dus mee te krijgen in een verandering, is het belangrijk om je in je communicatie te richten op de voordelen voor je klant — wat levert het hén op? Het helpt om hierbij antwoord te geven op de vraag wat er moet veranderen en waarom, zodat je een duidelijke gewenste situatie voor de toekomst kan schetsen. Houd dit antwoord vooral kort en bondig en probeer het waar mogelijk ook visueel te maken.

Wat zet een verandering in beweging?

  • Schets een duidelijk beeld, liefst visueel, van de toekomstige ideale situatie voor je klant en jouw kantoor
  • Maak duidelijk welke voordelen er zijn voor de ondernemer ten opzichte van de huidige situatie, die verder gaan dan de voordelen voor jouw kantoor
  • Luister naar de wensen en kies op basis daarvan een passende vorm van samenwerking met je klant
Investeren in een slimme samenwerking met je klanten loont. Door werkprocessen in de samenwerking te standaardiseren en communicatie te stroomlijnen, kan je als kantoor echt het verschil maken voor je ondernemer.
Sarah Kocken | Exact-expert | Accountancy

De ultieme situatie

Het begint met een goed gesprek over de meerwaarde voor je klant om zo naar de ‘ultieme’ situatie te kunnen toewerken. Als je duidelijk kan maken dat je hen gaat ontzorgen in hun administratiewerk, zullen ze eerder openstaan voor verandering. Je kan daarbij aangeven dat iedereen baat heeft bij het goed bijhouden van klantgegevens en -dossiers. Dat bereik je door de communicatie met je klant te centraliseren en te digitaliseren. Het helpt om het je klant zo makkelijk mogelijk te maken. Bied één enkele landingspagina of app aan. Daar vinden je klanten informatie en kunnen ze met je kantoor communiceren. Met Mijn[Kantoor] breng je alles in één omgeving samen. Via deze digitale multitool stel je je klanten in staat hun administratie digitaal bij te werken. Facturen laat je hier eenvoudig goedkeuren en Vraagposten handelen jullie snel samen af. Dat levert concrete tijdwinst voor jullie beiden. Zo hebben klanten ervaren dat ze inkoopfacturen 73% sneller verwerken en verkoopfacturen zelfs 88% sneller verwerken.

Voor iedere klant een passende samenwerking

Investeren in een samenwerking ondersteund door software loont, ook voor je klanten. “Door de samenwerking te stroomlijnen en digitaliseren, kan je als kantoor echt het verschil maken voor je ondernemer. Geef context aan de financiële prestaties van je klant en voeg zo waarde toe aan jullie relatie”, zegt Sarah. "We zijn altijd bezig met het ontwikkelen van apps en functionaliteiten waarmee we jou en je klanten gedurende het hele proces beter kunnen helpen. Maar we begrijpen ook dat geen enkele klant gelijk is. Met de verschillende samenwerkingsscenario’s die onze software biedt, bepaal je zelf de mate van automatisering. En kun je samen met je klanten onderling afstemmen wat de rolverdeling wordt.

12 inzichten om de positie van je kantoor te versterken

Je klanten verwachten niet alleen dat je hun cijfers verwerkt en controleert. Ze willen ook begeleiding en advies, precies op het moment dat zij het nodig hebben. Maar hoe help je jouw klanten zo goed mogelijk in een tijd van personeelstekorten en een wirwar aan data die op verschillende plekken zit? Hoe zorg je dat je interne bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk verloopt? Onze Exact-experts delen 12 inzichten die je helpen om de positie van je kantoor te versterken. Elke maand lichten wij één van de inzichten verder toe.

BE Select your country