HR & Salaris

Een persoonlijk ontwikkelingsplan: hoe werkt het?

Niet enkel tijdens onze studies is leren belangrijk, maar ook tijdens onze carrières is onze verdere ontwikkeling een vaste waarde geworden. Er zijn talloze mogelijkheden qua opleidingen en projecten, en net daarom is het belangrijk om voor jezelf en je werkgever duidelijk te benoemen wat je wilt bereiken. Hoe? Dit kan aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan, of POP. Ontdek in dit blogartikel hoe je er zelf één kan opstellen aan de hand van een stappenplan en een voorbeeld.

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een doordacht plan waarin je eerst voor jezelf bepaalt wat je doelen zijn en hoe je die wilt bereiken. Meestal gaat dit om het uitdiepen van bepaalde vaardigheden om te verbeteren in of veranderen van functie. Dit plan vormt daarmee je strategie om te groeien in de richting die je uit wil.

De uitgewerkte versie deel je met je werkgever of hr-manager, om daarna samen te bekijken welke training of welke taken nodig zijn om je doel te behalen. Welke stappen kan je in de nabije toekomst zetten om je vaardigheden te ontwikkelen? Hoe kunnen zij jou helpen? Door een persoonlijk ontwikkelingsplan kan je dus rekenen op een diepgaand begrip van je ambities en op steun om ze na te streven.

Hoe stel je een POP op?

We helpen je graag op weg bij het uitwerken van je persoonlijk ontwikkelingsplan. Hieronder vind je daarom een stappenplan om jouw POP samen te stellen en om samen met hr actie te ondernemen.

Stap 1: Welk doel stel ik voor mijn toekomst, en waarom?

Om te beginnen, moet je voor jezelf eerst heel duidelijk uitmaken wat je wilt bereiken. Denk na over je ambities en hoe je die kan omzetten naar een doelstelling. Hoe? Door op zoek te gaan naar het waarom, kom je erachter wat je eigenlijke motivatie is om bepaalde zaken waar te willen maken. Deze zal je helpen je doel scherp te stellen.

Stap 2: Hoe zorg ik ervoor dat mijn slaagkansen hoog zijn?

Om ervoor te zorgen dat je doelstelling haalbaar is, stel je het best op volgens de SMART-structuur. Dat maakt dat het specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden is. Deze zaken maken je doel concreet, en dat verhoogt dan weer je slaagkansen van je persoonlijk ontwikkelingsplan.

Stap 3: Wat zijn mijn sterktes, wat zijn mijn zwaktes?

Wat zal je vanzelf helpen om je doel te bereiken, en waar zal je extra aandacht aan moeten besteden? Ga met andere woorden dus na over welke vaardigheden je nu al beschikt die je kunnen helpen bij het behalen van je doel en voor welke verdere training noodzakelijk is. Je persoonlijk ontwikkelingsplan kan vanuit deze ‘beperkte’ vaardigheden worden opgebouwd.

Stap 4: Welke acties kunnen mij tot aan mijn doel helpen?

Welke stappen kan je ondernemen om tot je doel te komen? Bekijk op basis van de voorgaande stap waar de meeste ontwikkeling mogelijk is, stel enkele mogelijke acties op en kies daaruit diegene(n) die voor jou het meest doeltreffend lijken. Zo kan meelopen met iemand met ervaring soms meer waarde bieden dan een opleiding, of vice versa.

Stap 5: Welke rol kan hr hierin spelen?

Eenmaal je je POP hebt uitgewerkt, kan je het voorleggen aan hr of je werkgever. Welke acties zien zij als waardevol en waarin willen ze tijd en geld investeren? Hebben ze zelf nog voorstellen die je dichter bij je doel kunnen brengen? Door samen met hen te bekijken wat mogelijk is, kunnen jullie tot de beste aanpak komen en deze opvolgen tijdens bijvoorbeeld jullie functioneringsgesprekken.

Bovendien kan hr deze stap anticiperen door het aanbod aan opleidingen transparant te communiceren naar medewerkers toe. Zo kan je in Officient bijvoorbeeld opleidingen en certificaten in één tool bijhouden en zichtbaar maken voor medewerkers. Door hen hier inzicht in te bieden laat je hen niet alleen de mogelijkheden zien, maar moedig je hen ook aan om zelf transparant te zijn en opleidingen voor te stellen die nog niet beschikbaar zijn.

Voorbeeld persoonlijk ontwikkelingsplan

Nog steeds wat vaag? Dan delen we graag dit voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan met je.

Doel: Wat wil ik bereiken?
Een leidinggevende rol opnemen in mijn team.

Acties: Wat mis ik nog en hoe vang ik dit op?
Ten eerste de basiskennis verwerven waarop ik kan terugvallen bij moeilijke situaties. Ten tweede ervaring opdoen door te leren van iemand die al enkele jaren een leidinggevende functie uitoefent.

Resultaat: Hoe meet ik of ik geslaagd ben?
Volgend jaar ben ik bekwaam om een team van 5 medewerkers doeltreffend en operationeel te leiden.

Ondersteuning: Wat heb ik nodig?
Een combinatie van de juiste opleiding voor een theoretische achtergrond en een mee-loopstage met een andere leidinggevende binnen het bedrijf.

Floor Debeyne

BE Select your country