Accountancy

Bent u klaar voor de toekomst van Accountancy?

Bent u klaar voor de toekomst van Accountancy?

Wie had in 2006 gedacht dat Nokia een grootschalige transformatie nodig had om zich op de toekomst voor te bereiden? Het Finse bedrijf domineerde jarenlang de markt van mobiele telefoons. Het ging in 2014 bijna failliet maar toonde veerkracht en is nu de op één na grootste speler op de wereldwijde draadloze miljardenmarkt.

Digitale transformatie

Als uw kantoor op dit moment heel succesvol is, waarom zou u dan willen transformeren? Het antwoord is eenvoudig: als u niet achterop wilt raken en voorbereid wilt zijn op de toekomst, zult u de digitale transformatie moeten omarmen.

Zo herkent u pijnpunten in uw kantoor

Denkt u bij het lezen van de introductie: ‘Ik werk al in de cloud en ik e-mail met mijn klanten’? Dan is dat een goed begin! Maar de rol van accountant verschuift, nu financiële data steeds vaker een gegeven worden. Uw klanten willen realtime inzicht in hun cijfers en vertrouwen op u om die gegevens te interpreteren. Adviseert u hen al proactief of kunnen bepaalde aspecten van uw dienstverlening nog verbeterd worden? In deze blog leest u welke signalen binnen uw organisatie kunnen wijzen op pijnpunten.

Indicatoren

Om te weten te komen of uw kantoor toekomstbestendig is, bekijken we eerst de huidige situatie. Neem uw interne processen onder de loep. In feite bestaat een proces uit een reeks activiteiten, uitgevoerd door mensen of machines die informatie en communicatie vereisen. Kijk bijvoorbeeld naar het aangifteproces. Hoe werken medewerkers en afdelingen samen? Kunt u spreken van een efficiënte workflow en is het duidelijk als iets ‘af’ is? Gaat dit vlot of loopt het proces vast op bepaalde onderdelen?

Hoe communiceert u met klanten?

Laten we eens kijken naar de externe communicatie met uw klanten. Komen de vragen van uw klanten binnen via verschillende kanalen zoals e-mail, WhatsApp, telefoon? Gaat het verwerken van vragen over ontbrekende zaken gemakkelijk of wacht u regelmatig op dat ene ontbrekende document waardoor u niet verder kunt?

Is het druk tijdens de btw-maanden?

Werkt uw kantoor op uurbasis en verwerkt u de administratie pas bij het aanleveren van bonnen op het einde van de maand of het kwartaal? Dat zorgt vaak voor drukke pieken tijdens de btw-maanden. Een frequente aanlevering helpt u de druk te verlagen en sneller cijfers op te leveren.

Accountancy Software

Leveren uw klanten hun administratie al digitaal aan?

Komen uw klanten langs om hun administratie af te geven in een doos vol papieren? Of leveren ze facturen en bonnen al digitaal aan? Zorg voor een tijdig, juist en volledig beheer van de administratie door klanten digitaal hun administratie te laten aanleveren.

Kunt u de systemen koppelen?

Als laatste kijken we naar de applicaties die uw klanten en u gebruiken. Hoeveel systemen zijn er bij u op kantoor in gebruik? Zijn die gekoppeld en volledig geïntegreerd? Denk aan applicaties van verschillende leveranciers, voor dossiers, contactbeheer of de boekhouding. Verspreide software is een belangrijke indicator die vaak als een pijnpunt wordt beschouwd binnen de organisatie.

Geen zorgen over softwareonderhoud en IT-beheer?

Beschikt uw kantoor over onderhoudsvrije software? Of moet u zich toch nog bezighouden met IT-taken zoals het beveiligen van software tegen brand of andere onvoorziene gebeurtenissen, het garanderen van software-updates en back-ups? De voordelen van software die zich volledig in de cloud bevindt is dat zaken als beveiliging, automatische updates en back-ups voor onvoorziene gebeurtenissen al zijn geregeld. Thuiswerken en ook het online samenwerken met klanten wordt daardoor een stuk gemakkelijker. En het biedt de mogelijkheid om andere applicaties te koppelen en gegevens zo eenvoudig uit te wisselen.

Veranderende informatiebehoefte van de klant

We merken dat de informatiebehoefte bij de klant verandert en dat ze zelf inzicht willen hebben in de administratie. Hoe is het met de bedrijfsresultaten gesteld? Dat is de informatie die ze willen. Net zoals ze in een app van de bank kunnen zien wat hun saldo is, willen ze in hun boekhouding direct zien in welke mate ze nog vooruitgang kunnen boeken en wat ze zullen moeten betalen. 

Aan de slag

Als u zich in één of meerdere situaties herkent, dan zou het best kunnen dat uw kantoor winst kan behalen door standaardisatie of automatisering. Zo voorkomt u een berg werk per maand of kwartaal en verdeelt u de werkdruk. Het stelt u in staat een vast patroon te ontwikkelen en meer grip op cijfers te krijgen. Besluit u om te innoveren, focus dan niet alleen op de software. Want hoewel technologie een belangrijke rol speelt bij digitale transformatie, draait het niet om de tool die u gebruikt, maar wat u ermee doet.

Bent u klaar voor de toekomst?

Technologische vooruitgang en de steeds veranderende markt hebben de manier waarop accountants waarde creëren veranderd. Exact voor Accountancy is er klaar voor. Uw kantoor ook?

3 redenen om over te stappen naar Exact

Wilt u overstappen naar cloud software en maximaal profiteren van digitalisering van uw werkproces? Lees de mogelijkheden voor een overstap.
Author image
Sarah Kocken

Sarah werkt als Senior Demand Generation Professional voor het Accountancyteam. Als content specialist richt zij zich op het bedenken, maken en delen van campagnes die accountants inspireren en helpen.

BE Select your country