Accountancy

Beter samenwerken met klanten? Start met het standaardiseren van werkprocessen!

Beter samenwerken met klanten? Start met het standaardiseren van werkprocessen!

Als boekhouder of accountant steek je veel tijd in de verwerking van klantenadministraties. Tenzij je kiest voor dezelfde vaste processen met al je klanten. Door je werkprocessen te standaardiseren heb je betere controle op je administraties, stroomlijn je de samenwerking en creëer je tijdswinst. Of zoals Exact-expert Sarah Kocken het uitlegt: “Standaardisatie zorgt voor consistentie en voorspelbaarheid. Je werkt efficiënter samen met je collega’s en klanten.”

Voordelen van standaard werkprocessen

Wat heb je nu concreet aan het standaardiseren van je werkprocessen? “Om te beginnen zorg je ervoor dat klanten hun administraties makkelijker, vollediger en sneller aanleveren”, legt Sarah uit. “Je krijgt meer controle en een beter overzicht van je administraties, waardoor de samenwerking efficiënter verloopt en je uiteindelijk tijd wint.”

Volgens Sarah leg je ook een basis voor meer toegevoegde waarde in de toekomst. “Je werkt sneller en hebt uiteindelijk meer tijd voor advies. Door digitalisering van de administratieve verwerking adviseer je de klant bovendien aan de hand van een actuele boekhouding. Daar heeft hij meer aan dan aan cijfers van een jaar geleden. Het is niet voor niks dat standaardiseren de eerste stap is van het groeimodel. Met standaard processen zijn jij én je klanten altijd mee.”

Door het standaardiseren van werkprocessen leg je een basis voor het leveren van meer toegevoegde waarde in de vorm van advies en snelheid.
Sarah Kocken| Exact-expert | Accountancy

Ondernemers willen online samenwerken

Je werkprocessen consistent en efficiënt laten verlopen, begint bij de juiste software. Door een online boekhoudprogramma te gebruiken, kunnen jij en je klanten vlotter informatie uitwisselen, sneller documenten verwerken en meer inzichten vergaren. Wist je dat de meerderheid van de ondernemers graag online samenwerkt met zijn of haar accountant? Uit de Kmo Barometer blijkt dat 54% van de bedrijven een online samenwerking erg belangrijk vindt. 56% voert zijn informatie al online in, zodat de accountant meteen zicht heeft op de resultaten van de onderneming. Het is dus duidelijk dat ondernemers zelf ook beter en efficiënter willen (online) samenwerken.

Werkprocessen standaardiseren met Exact

Sarah legt uit hoe je het standaardiseren van werkprocessen aanpakt: “Met Mijn[Kantoor] in Exact Online kunnen we kantoren en hun klanten volledig ontzorgen. De administratie komt correct binnen en de verwerking vindt in veel gevallen direct plaats. Stel je voor hoe gemakkelijk je werk wordt en hoeveel tijd je wint als al je klanten via Mijn[Kantoor] hun administratie aanleveren.”

Exact investeert continu in de uitbreiding van deze multifunctionele assistent en de koppeling met producten en ontwikkelingen. “Zo is er Smart Closing”, zegt Sarah. “Dat is een geautomatiseerde checklist die je boekhouding controleert op onjuistheden en onvolledigheid. Door standaardisatie van de controlewerkzaamheden minimaliseer je fouten en verhoog je de kwaliteit van het werk. Iets waar zowel jij als je klanten blij van worden.”

Hoe je ook wil samenwerken met je klanten, Exact Online zorgt ervoor dat het vlekkeloos verloopt.
Sarah Kocken| Exact-expert | Accountancy

Voor iedere klant een passend scenario

Niet iedere klant is dezelfde, ook als het gaat over de manier waarop je met hen samenwerkt. Exact Online maakt het mogelijk om samen met je klanten te bepalen wie wat doet en in welke mate je zal automatiseren. Wil jouw klant bijvoorbeeld zelf de boekhouding doen en ondersteun jij bij de controle en de jaarrapportage? Of kiest je klant er liever voor om volledig ontzorgd te worden? Elk scenario is mogelijk, jullie bepalen. Wil jij dus je werkprocessen standaardiseren en daardoor beter samenwerken met je klant? Sarah en haar collega’s helpen je graag op weg naar meer grip, gemak en tijdwinst!

12 inzichten om de positie van je kantoor te versterken

Je klanten verwachten niet alleen dat je hun cijfers verwerkt en controleert. Ze willen ook begeleiding en advies, precies op het moment dat zij het nodig hebben. Maar hoe help je jouw klanten zo goed mogelijk in een tijd van personeelstekorten en een wirwar aan data die op verschillende plekken zit? Hoe zorg je dat je interne bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk verloopt? Onze Exact-experts delen 12 inzichten die je helpen om de positie van je kantoor te versterken. Elke maand lichten wij één van de inzichten verder toe.

BE Select your country