Accountancy

Profiteer vandaag al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing

Profiteer vandaag al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing

Het is je vast niet ontgaan: de digitalisering binnen de sector van accountancy zet op 1 januari 2026 een nieuwe en belangrijke stap met de verplichte invoering van Peppol. En met deze stap wordt de ambitie van een digitale administratie eindelijk werkelijkheid. De snellere verwerking van facturen en een betere automatisatie die hieruit volgt, zijn slechts twee van de vele voordelen die deze nieuwe wet, zowel voor jou als accountant als voor je klanten. Onze Exact-expert Wilco Kraaij neemt je in dit blog mee in de voordelen van e-invoicing via Peppol waar je vandaag de dag al van kunt profiteren.

Drie belangrijke uitdagingen

Uit het Kmo Barometer onderzoek uit 2024 blijkt dat voor 1 op de drie accountantskantoren efficiënter werken de grote doelstelling van dit jaar is. Verder geeft bijna 1 op de 2 kantoren toe dat verbeteringen qua digitalisering leiden tot kostenbesparing, efficiëntere bedrijfsprocessen, een verbetering van de klantenervaring, meer omzet en betere financiële voorspellingen. Dit klinkt als genoeg redenen om hier vandaag al mee te beginnen, maar toch geeft 1 op de 3 kantoren ook aan hier nog niet helemaal klaar voor te zijn. Zo geven kantoren aan dat je kantoor volledig automatiseren ook een aantal uitdagingen met zich meebrengt: het aanpassen van processen, voldoende draagvlak creëren binnen het kantoor en het vrijmaken van budget. Werk aan de winkel dus.

Het vierde tijdperk van boekhouden

“E-invoicing is na papier, overkloppen in software en hybride (papieren facturen scannen), het vierde tijdperk van boekhouden. Hiermee kan de droom van een volledige digitale administratie eindelijk werkelijkheid worden”, aldus Wilco. De volledigheid en tijdigheid van een administratie is hierbij niet meer afhankelijk van de frequentie van aanleveren door je klanten. Facturen zijn voortaan dus altijd up-to-date, een niet mis te verstaan voordeel voor zowel jou als boekhouder als je klanten.

Met e-invoicing en Peppol staan we aan de vooravond van het 4e tijdperk van boekhouden (papier, software, hybride ne nu volledig geautomatiseerd), namelijk een volledig digitale administratie.
Wilco Kraaij | Product Line Director | Accountancy

“Op dit moment wordt een groot deel van de kwaliteit van de administraties bepaald door de volledigheid en tijdigheid waarmee klanten de inkomende facturen en uitgaande verkoopfacturen aanleveren. Het meeste wordt in dit hybride tijdperk semi digitaal aangeleverd waardoor er via Scan & herken wordt probeert zoveel mogelijk juiste gegevens van de factuur te halen. Doordat de administratie vaak niet tijdig is, niet volledig is en ook niet altijd juist is levert dit uiteindelijk nog steeds best veel werk op voor accountants.”, zegt Wilco. Herkenbaar? Facturen die te laat, onvolledig of niet correct worden aangeleverd, kunnen zorgen voor irritatie en weinig betrouwbare cijfers. Door deze werkdruk via e-invoicing omlaag te duwen, komt er enerzijds meer tijd vrij voor waar je als accountant of boekhouder echt meerwaarde kunt bieden: het adviseren van je klant. En bovendien doe je dit met accurate cijfers.

Realtime inzicht in cijfers

Ook de voordelen voor je klanten zijn niet te onderschatten. “Ondernemers hebben één plek om hun administratieve zaken te regelen. Facturen ontvangen en direct kunnen betalen, facturen versturen en zien of deze ontvangen, geboekt en betaald zijn. Uiteraard kunnen digitale facturen veel vaker volledig automatisch worden verwerkt waardoor je realtime inzicht hebt in alle belangrijke aspecten van je organisatie”, Wilco. Wachten met het uitrollen van Peppol is dus gelijk aan het uitstellen van al deze voordelen. Start nog vandaag met je klanten te informeren en te overtuigen van deze nieuwe manier van werken. Zonder de tijdsdruk van 1 januari 2026.

Doe (er je voordeel) mee!

“Alleen met de massale adoptie van Peppol en e-invoicing gaan accountants weer een enorme sprong maken in de digitalisering van de administratie, het automatiseren van processen en daarmee efficiënter werken”, zegt Wilco. Het invoeren van sector-brede standaarden werkt dus alleen als iedereen meedoet. Alleen met een massale adoptie ervaren we de voordelen van volledige automatisering. “Exact Online is volledig klaar voor Peppol. Je hiervoor registeren is dan ook een fluitje van een cent. Na registratie worden je facturen automatisch verwerkt en heb je dus altijd 100% inzicht in je boekhouding. Helemaal mee met de toekomst, dankzij Exact”, aldus Wilco.

12 inzichten om de positie van je kantoor te versterken

Je klanten verwachten niet alleen dat je hun cijfers verwerkt en controleert. Ze willen ook begeleiding en advies, precies op het moment dat zij het nodig hebben. Maar hoe help je jouw klanten zo goed mogelijk in een tijd van personeelstekorten en een wirwar aan data die op verschillende plekken zit? Hoe zorg je dat je interne bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk verloopt? Onze Exact-experts delen 12 inzichten die je helpen om de positie van je kantoor te versterken. Elke maand lichten wij één van de inzichten verder toe.

BE Select your country