Ondernemen

Maximaliseer fiscale voordelen: stap nu over op e-facturatiesoftware

investeringsaftrek
De wereld van facturen digitaliseert in een rap tempo. Noteer 1 januari 2026 alvast in de agenda: de startdatum van de nieuwe wet die zich focust op elektronisch factureren. Iedere B2B-ondernemer is dan verplicht om facturen te versturen via het Peppol-netwerk. Wees proactief en check nu al of je facturatiesoftware klaar is voor deze innovatieve sprong.

Periodieke abonnementskosten

Ga je aan de slag met e-facturatiesoftware? De overheid begrijpt dat de overgang naar elektronische facturering geld kost. Daarom is er een tijdelijke verhoogde aftrek van kosten van 120% voorzien. Deze regel treedt in werking vanaf het belastingjaar 2025, met het belastbare tijdvak dat ten vroegste op 1 januari 2024 begint. De verhoogde aftrek geldt niet meer vanaf het belastingjaar 2029, waarbij het belastbare tijdvak eindigt in 2027.  

De kosten die in aanmerking komen voor de verhoogde kostenaftrek zijn periodieke abonnementskosten, advieskosten met betrekking tot het voorbereiden (opstellen, verzenden en ontvangen) van facturen. Afschrijvingen zijn uitgesloten. 

De verhoogde aftrek is van toepassing in zowel de personenbelasting als de vennootschapsbelasting, maar is specifiek beperkt tot kleine vennootschappen. Dit betekent vennootschappen met maximaal 50 werknemers, een maximale jaaromzet van 9 miljoen euro (exclusief BTW) en een maximaal balanstotaal van 4,5 miljoen euro.

Digitale activa

Vanaf 1 januari 2025 profiteer je van een verhoogde investeringsaftrek van 20% voor investeringen in digitale betalings- en facturatiesystemen. Schaf je deze software aan in 2024? Dan geldt er een percentage van 15,5%. Op deze manier geniet je, als je voldoet aan de voorwaarden, van de verhoogde investeringsaftrek van 20% in digitale activa en anderzijds van de verhoogde kostenaftrek van 120% voor de andere kosten. Het loont zeker de moeite om tijdig aan de voorbereidingen te beginnen zodat je er helemaal klaar voor bent wanneer de nieuwe wetgeving ingaat.

Klaar voor de toekomst

Wacht niet langer en bereid je voor op de toekomst. Met Exact zet je de volgende stap het gebied van e-facturatie.
BE Select your country