HR & Salaris

Waarom de Pomodoro techniek zo doeltreffend is

Waarom de Pomodoro techniek zo doeltreffend is

De Pomodoro techniek is één van de bekendste methodes om je persoonlijke productiviteit te boosten. Het heeft alles te maken met een strak time management om een scherpe focus te behouden. Hoe gaat het precies in zijn werk? Heeft het effectief het gewenste effect? En van waar komt toch die naam? Lees het hier.

Wat houdt de Pomodoro techniek in?

Het idee: Breek je dag op in stukken van 25 minuten, met korte pauzes.
Voor wie: 
Mensen die zich niet langdurig kunnen concentreren.

De Pomodoro methode werd eind de jaren 80 ontwikkeld door Francesco Cirillo om meer structuur aan te brengen in de manier waarop we werken. Die structuur is sterk gerelateerd aan timeboxing en maakt een scherp onderscheid tussen periodes van focus en periodes van ontspanning. Op die manier wordt focus wordt aangesterkt door pauzes.

Hoe werkt het precies?

Je gaat in principe je werk opdelen in stukken van 25 minuten. Tijdens die tijdspanne moet je alles wat je kan afleiden van je focus of flow vermijden. Je verweeft die stukken met korte pauzes. Die pauzes laten je op adem komen om daarna zonder afleiding verder te werken aan je project. Dat leidt tot meer efficiëntie, meer aandacht en meer productiviteit.

  1. Beslis welke opdracht je wilt doen.
  2. Zet de (pomodoro) timer. Gebruikelijk wordt gewerkt met 25 minuten.
  3. Werk aan je opdracht.
  4. Stop met werken wanneer de timer afgaat. Zet een vinkje bij dat deel van de opdracht.
  5. Heb je minder dan 4 vinkjes? Neem een korte pauze. Reset je timer en ga terug naar stap 1.
  6. Heb je 4 vinkjes? Neem een langere pauze (15-30 minuten). Reset je timer en ga terug naar stap 1.
“I discovered that you could learn how to improve your effectiveness and be better able to estimate how long a task will take to complete by recording how you utilize your time.”
- 
Francesco Cirillo

Hoe kan je de techniek optimaliseren volgens jouw noden?

Als je nog maar net start met deze methode is het aan te raden om je resultaten te bekijken. Hoe verliep deze manier van werken? Wat is het effect? Is het wat je wou bekomen en heb je kunnen bereiken wat je wou bereiken? Elke keer je dit doet zal je je werk beter leren inschatten en opdelen. Zo zal je je eigen pomodoro methode optimaliseren aan je werk en je noden.

Merk je dat de opdeling in 25 minuten niet jouw ding is, dan kan je een variatie op de techniek gebruiken of opmaken volgens jouw eigen productiviteit. Een bekende variant vervangt de 25 minuten door 90 minuten, de volledige lengte van een natuurlijke concentratie-cyclus. Een andere variant doet beroep op timers die afgestemd zijn op je manier van leven: kinderen die thuiskomen van school, de wasmachine die stopt met draaien…

Weetje: Waarom heet de techniek “Pomodoro”?

Is dat geen tomatensaus? Correct. Maar het was ook de kookwekker die Cirillo gebruikte toen hij de “Pomodoro method” ontwikkelde. In de vorm van een tomaat 🍅.

(Waarom) werkt het?

Je leert slimmer omgaan met afleiding. Je plant je afleiding. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je beter kan focussen op je taak en dat je meer structuur kan aanbrengen, het betekent ook dat je je volledig kan laten afleiden. Die afstand van het werk is ook noodzakelijk om met frisse ideeën te komen. Ontspanning is een deel van productiviteit.

Je krijgt inzicht en behoudt overzicht. Door bij te houden hoe je je tijd benut leer je inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor een bepaalde opdracht en hoe je die tijd dan best kunt indelen in periodes van 25 minuten. Bovendien giet je de opdracht in een strakke planning die je helpt het hele proces overzichtelijk te houden.

Je kan complexe taken vergemakkelijken. Je splitst taken op behapbare delen waardoor je je ze één voor één kan aanpakken. Op die manier maak je van een ingewikkelde opdracht, een gestroomlijnd en opbouwend proces.

Je dijkt jezelf in tegen uitstelgedrag. Je beperkt je mogelijkheden om te blijven uitstellen door het strakke tijdschema van de pomodoro methode.

Je wordt gemotiveerd. Elke 25 minuten heb je iets om naar uit te kijken, iets om naartoe te werken. Na 4x krijg je zelfs een langere pauze. Excellente motivatie.

Floor Debeyne

BE Select your country