Handel

Op weg naar een webshop die perfect past bij jouw ERP

Vrouw achter computer in magazijn

In de huidige markt is digitalisering geen optie meer, maar een noodzaak. De transitie naar online verkoopkanalen en het integreren van deze met je ERP-systeem kan een complexe uitdaging lijken, maar het is een cruciale stap voor elk handelsbedrijf dat streeft naar efficiëntie en groei. In dit artikel verkennen we de synergie tussen je e-commerce platform en ERP-systeem. Door de juiste technologie te kiezen en deze systemen naadloos op elkaar af te stemmen, kun je jouw bedrijfsprocessen stroomlijnen, de gebruikservaring voor je klanten optimaliseren en je marges verhogen. Van voorraadbeheer en orderverwerking tot klantenservice en logistiek; ontdek hoe een geïntegreerd e-commerce platform niet alleen je online verkoop stimuleert, maar ook je gehele bedrijfsvoering naar een hoger niveau tilt.

Kies het juiste e-commerce platform

Zorg ervoor dat jouw ideale platform naadloos past bij de specifieke behoeften van je bedrijf, of het nu gaat om B2B- of B2C-verkopen, en ook de flexibiliteit biedt om mee te groeien met je onderneming. Door te kiezen voor een e-commerce platform met uitgebreide analytische functies kun je ook het koopgedrag van je klanten beter begrijpen en je verkoopstrategie daarop aanpassen.

In het kiezen van een platform is het ook belangrijk te letten op gebruiksgemak, schaalbaarheid, en de mogelijkheid tot het personaliseren van de klantervaring. Hierdoor kun je je onderscheiden van de concurrentie en zorg je voor een solide basis voor de toekomstige groei van je online business.

Koppel je webshop aan je ERP-systeem

Het nauwkeurig bijhouden van productinformatie op je website is cruciaal, aangezien deze informatie een belofte aan je klanten vertegenwoordigt. Het handmatig onderhouden van deze gegevens in je webshop is niet alleen arbeidsintensief maar ook foutgevoelig. Om dit te stroomlijnen, is automatisering essentieel. Door bijvoorbeeld productgegevens rechtstreeks vanuit je ERP-software naar je webshop te laten stromen, kun je jouw online catalogus met artikelen, voorraadniveaus, prijzen en kortingen automatisch synchroniseren.

Dit zorgt ervoor dat eventuele wijzigingen in je ERP-systeem, zoals nieuwe artikelen of prijsaanpassingen, direct worden weerspiegeld in je webshop, waardoor je voorraad en prijzen altijd up-to-date zijn en je efficiënt kunt opereren. Verkooporders vormen de basis voor je inkoopprocessen en door deze direct te controleren op beschikbare voorraad, kun je een soepele doorstroming van bestellingen garanderen.

Optimaliseer de gebruikservaring

Voor het creëren van een optimale klantbeleving is het snel en correct vastleggen van een online bestelling essentieel. Je wil de juiste producten op het juiste moment leveren, tegen de juiste voorwaarden. Dankzij de ERP-integratie met je webshop of portal blijf je de concurrentie voor en kun je voldoen aan de toenemende verwachtingen van je klanten. Bij het leveren van de goederen zien je magazijnmedewerkers precies welke artikelen ze moeten pakken. En bij vragen over een order vinden ze de gemaakte afspraken snel in het centrale systeem.

Ongeacht of je een klein handelsbedrijf bent of een internationale groothandel met meerdere magazijnen en dropshipping, zorg voor een goede voorraadbeheersoftware die volledige ondersteuning biedt. Bekijk ook andere mogelijkheden zoals kostenbeheer, e-commerce, verzending, debiteurenbeheer, scan & herken en abonnementenbeheer. Een all-in-one oplossing kan namelijk vele voordelen bieden ten opzichte van losse oplossingen. Zorg er tenslotte zeker voor dat je winkelproces eenvoudig is. Dat doe je door te focussen op een eenvoudige navigatie, snelle paginalaadprestaties en een intuïtieve gebruikerservaring.

Werk efficiënt en verhoog je marge

Klanten verlangen unieke producten met een onberispelijke service en plaatsen steeds vaker online bestellingen in kleinere hoeveelheden. Verwachtingen voor snelle, foutloze en tijdige leveringen tegen een goede prijs nemen toe, terwijl leveranciers strengere eisen stellen voor efficiëntie en digitale communicatie. Naast het onderhandelen over aankoopkosten en het optimaliseren van interne processen, is het cruciaal om te investeren in innovatieve technologieën die efficiëntie bevorderen.

Overweeg geautomatiseerde ERP-systemen voor voorraadbeheer en orderverwerking, implementeer data-analyse om trends te herkennen en bied gepersonaliseerde diensten om klantloyaliteit te vergroten. Verken diverse strategieën om marges te verhogen, zoals proactieve seizoensplanning, kostenverlagingen, optimalisatie van interne procedures en het hanteren van premium prijzen voor excellente dienstverlening. Door voortdurende verbetering en aanpassing aan de dynamische marktomstandigheden kan je niet alleen marges verbeteren maar ook een concurrentievoordeel behouden in de zakelijke wereld.

Zijn de grote spelers je vriend of vijand?

Veel retailers zien een online platform als Bol.com – naast de eigen webshop – als een ideale manier om een grotere afzetmarkt kennis te laten maken met de producten. Ondernemers doen er goed aan het platform te gebruiken voor de voordelen die het biedt. Door te dropshoppen voor Bol, Amazon of een andere partij maak je relatief goedkoop gebruik van de expertise van deze giganten. SEO-optimalisatie wordt minder belangrijk en je publiek groeit enorm. Je merknaam wordt bekender en je wordt automatisch beter vindbaar.

Wat doe je met je fysieke winkel?

Vaak blijkt de combinatie van een online en een fysieke winkel perfect te werken voor handelaars, maar is de fysieke winkel te groot. Wees niet bang je fysieke winkel in te krimpen en het een plek te maken waar mensen je handelswaar kunnen zien, voelen en proeven. Bied het onzichtbare deel van je organisatie meer ruimte. Door je voorraden en logistieke processen meer plaats te geven, maar ook door het order picken grotendeels te automatiseren, bereid je jezelf voor op de exponentiële groei die je online zomaar mee kan maken.

Conclusie:

Automatiseer je processen, vermijd manueel werk, fouten en frustraties dankzij geavanceerde ERP-integraties! Het is goed te weten dat er voor het digitaliseren van je kantoor, magazijn, keten en alle processen die daarbij horen één softwarepakket bestaat.

De software van Exact ondersteunt je volledig in je bedrijfsvoering, zodat je de concurrentie voor blijft en voldoet aan de toenemende verwachtingen van je klanten. In ons uitgebreide appcenter vind je voor alles grote platforms standaard webshopintegraties. Dankzij een eenvoudige installatie en moeiteloos onderhoud ben je snel en gemakkelijk klaar voor de toekomst. Daarbij zijn er totaal meer dan 350 apps te vinden die standaard koppelen met Exact.

BE Select your country