Bouw

Zo vermindert u als bouwbedrijf de faalkosten: 5 tips

Zo verminder je als bouwbedrijf de faalkosten: 5 tips

De bouwsector is ingewikkeld. Projecten duren soms jaren, er lopen veel processen door elkaar en zijn veel verschillende partijen betrokken. Een klein foutje kan snel voor grote problemen zorgen en dat kost ook weer geld. De jaarlijkse faalkosten in de Belgische bouwsector lopen in de miljarden. Volgens onderzoek worden de faalkosten geschat op 5 à 10 procent van omzet. Wil je als bouwbedrijf je faalkosten verminderen? Wij geven je vijf tips.

Wat zijn faalkosten in de bouw?

Het zit eigenlijk al in de naam. Faalkosten zijn kosten die ontstaan door fouten of falen. Bijvoorbeeld als een project te laat wordt opgeleverd of als het niet voldoet aan de eisen van de klant. Het kost een bedrijf extra geld om dit op te lossen. Zo zijn aanvullende arbeidskosten, een schadevergoeding of aankoop van extra materiaal voorbeelden van faalkosten.

1. Bereid je goed voor

Elk bouwproject kent een startfase waarin het ontwerp wordt gemaakt en de verschillende partijen het project voorbereiden. Besteed in deze fase meer tijd aan de wensen van de opdrachtgever. Stel ook een realistische planning op en identificeer eventuele risico’s.

Door een uitgebreide voorbereiding loop je minder risico op verrassingen tijdens de uitvoerfase. Je hebt realistisch gepland, dus de kans op vertraging is kleiner. En doordat je aandacht besteedt aan de eisen van de opdrachtgever voorkom je eventuele onverwachte wijzigingen in het ontwerp tijdens de uitvoering. Zo vang je vertragingen, kwaliteits-issues en eventuele claims op.

2. Werk met vaste partners

In de bouwsector werk je als bouwbedrijf met veel partijen samen aan één eindproject. Een goede samenwerking is daarom natuurlijk essentieel. Samenwerken met vaste partners draagt bij tot een vermindering van faalkosten. Dit zorgt voor meer onderlinge betrokkenheid en voorkomt misverstanden, omdat je elkaar beter kent. Probeer ook vanaf het begin van een project direct met alle partijen op te starten, voor zover als mogelijk. Zo wijzen alle neuzen vanaf de start in dezelfde richting.

3. Denk vanuit de klant

Als bouwbedrijf wil je uiteraard een project opleveren naar de volle tevredenheid van de opdrachtgever. Ondertussen gaan veel faalkosten hand in hand met het niet of onjuist uitvoeren van een opdracht. Het gaat dus niet om ‘beter’ of ‘sneller’ werken, maar om te werken vanuit het oogpunt vanuit de klant. Waar kent hij of zij waarde aan toe? Denk daarom te allen tijde klantgericht en structureer de processen naar wat de klant het belangrijkst vindt. Op die manier voorkomt u veel faalkosten.

4. Investeer in uw personeel

Zolang uw personeel de juiste ervaring, vaardigheden en kennis niet hebben, wordt het risico op fouten natuurlijk groter. Investeer daarom in je werknemers, zodat ze goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Misschien kost dit in het begin wat extra maar goed opgeleid personeel verdient zichzelf terug. Zeker als je hiermee faalkosten voorkomt.

Het toont ook dat je personeel waardevol is voor het bedrijf, wat mensen motiveert om bij je in dienst te blijven. In de bouw ligt goed personeel niet voor het rapen. Als je mensen de kans krijgen om hun kennis en vaardigheden uit te breiden, is de kans groter dat ze niet overstappen naar een concurrent.

5. Maak gebruik van innovatie en digitalisering

In veel processen moeten verschillende taken manueel uitgevoerd worden. Ook werken bedrijven nog vaak op papier of met spreadsheets in Excel. Dit is erg foutgevoelig. Procesinnovatie- en digitalisering helpt om fouten te voorkomen en kosten te verlagen. Door slimme software te gebruiken verklein je je foutmarges, heb je meer inzicht in de verschillende workflows en kun je efficiënter voorraden aankopen.

jouw partner in de bouw

Exact biedt software die je kan helpen om als bouwbedrijf je faalkosten te verminderen. Met Exact Online Bouw werk je met alle verschillende partijen in één systeem. Of je nu op kantoor zit, op de bouwwerf staat of onderweg bent: je hebt overal toegang tot Exact Online Bouw. Je hebt hierdoor direct inzicht in de projectadministratie en iedereen kan realtime aan de meest actuele informatie. Zo minimaliseer je de kans op miscommunicatie, lever je sneller projecten op en ben je altijd op de hoogte van de belangrijkste cijfers.

BE Select your country