Finance

TelelinQ

TelelinQ, gevestigd in Aartselaar, is een Belgische groep van vijf dynamische technologiebedrijven, actief in telecom en beveiliging. Ze bieden hoogwaardige en complete telecomoplossingen aan voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Daarbij hebben ze één gemeenschappelijk doel, namelijk ‘Quality in Performance’. De vijf bedrijven die deel uitmaken van de groep zijn NexteL NV, Newtel NV, SieCom NV en Securipoint NV uit België en NexteL BV uit Nederland. Daarmee heeft TelelinQ zowel telefonie- als datanetwerken en fysieke beveiligingsoplossingen in haar portfolio. TelelinQ werd opgericht in 1998 en evolueerde op twaalf jaar tijd tot een bedrijf met 14.000 klanten en 400 werknemers die samen een omzet van meer dan 70 miljoen euro genereren. Het bedrijf groeit jaarlijks met zo’n 25% en heeft momenteel een marktaandeel van 35% in het middelgrote bedrijfssegment van telecomsystemen.

Een bedrijf met 14.000 klanten heeft dagelijks veel klantencontacten en bijgevolg een uitgebreide administratie. Een dergelijke organisatie dient dan ook operationeel excellent te zijn om dit rendabel te kunnen houden. “Lean and mean” zijn is het uitgangspunt doorheen de hele organisatie en bij de keuze van een geïntegreerd informatiesysteem bleek Exact hieraan - 12 jaar geleden, bij de opstart van TelelinQ- te voldoen. Zo startte het bedrijf destijds met het ERP-pakket Exact Cubic DOS en heeft het intussen 80 licenties van Exact Globe (ERP) en Exact Synergy. TelelinQ kan dus bij de ‘early adopters’ van Exact pakketten gerekend worden en is na 12 jaar nog steeds zeer tevreden met deze keuze.

 
Exact Globe ondersteunt onze organisatie voortreffelijk en komt tegemoet aan onze betrachting om zo geïntegreerd en gecentraliseerd mogelijk te kunnen werken.

Vrijheid dankzij integratie

TelelinQ gebruikt het Exact Globe ERP-pakket voor klantenbeheer, facturatie en boekhouding. Maarten Fröberg, Director Operations: “Exact Globe ondersteunt onze organisatie voortreffelijk en komt tegemoet aan onze betrachting om zo geïntegreerd en gecentraliseerd mogelijk te kunnen werken. Het is een open systeem wat ons heeft toegelaten om onze eigen applicaties perfect in Exact Globe te integreren. Dit geeft ons als organisatie een grote flexibiliteit en vrijheid maar ook aan Exact de garantie voor een lange-termijn samenwerking; waar wij overigens beiden al vele jaren de vruchten van plukken.” 

Als telecomintegrator is het voor TelelinQ zeer belangrijk om over een goed CRM-systeem te beschikken. Daarom kozen zij ervoor om een eigen toepassing uit te werken,volledig op maat van haar telecomklanten. Zo geeft dit CRM-systeem ondermeer een perfect overzicht van alle configuratie-elementen en houdt het ook een overzicht van de klantenvragen bij. Door de open velden in Exact Globe kon dit eigen ontworpen systeem moeiteloos worden geïntegreerd. Concreet betekent dit dat met één druk op de knop de offerte in de CRM-applicatie als verkooporder klaar staat in Exact Globe. Wanbetalers zijn dan weer in één oogopslag zichtbaar in het CRM systeem. Als er een offerte loopt bij een klant, kan dit ook in Exact Globe worden opgevolgd etc.

Naast het eigen CRM-systeem integreerde TelelinQ ook nog andere eigen ontwikkelde randapplicaties in Exact Globe. Zo ontwierp het bedrijf een eigen beheersysteem voor dealers en een eigen facturatietoepassing -rekening houdend met de indexatie van onderhoudscontracten, gangbaar binnen de telecomsector-, die volledig werden geïntegreerd. “We streven ernaar om over een ERP-systeem te kunnen beschikken waarin alles op één centrale plaats kan worden ingegeven in de database. We hebben dit doel inmiddels bijna bereikt en Exact heeft daarbij, omwille van de openheid van het systeem, in belangrijke mate bijgedragen. Wij hebben de structuur van Exact Globe gebruikt om zelf applicaties te ontwikkelen en ze vervolgens te integreren. Dat kon alleen omdat Exact toelaat om rechtstreeks in te grijpen in de database”, zegt Maarten Fröberg.

Gebruiksgemak en transparantie

Naast het Exact Globe ERP-pakket, werkt TelelinQ ook met Exact Synergy. Dit bedrijfssoftware platform voor Business Process Management, structureert bedrijfsprocessen, integreert informatiestromen en geeft medewerkers houvast zodat zij optimaal kunnen samenwerken. “Exact Synergy is eigenlijk een extra laag bovenop Exact Globe en maakt het eindgebruikers makkelijker om ermee te werken. Je kan het vergelijken met een soort Windows werkomgeving voor Globe”, verduidelijkt Maarten Fröberg. “Concreet betekent dit dat al onze medewerkers, rekening houdend met bepaalde gebruiksrechten, heel makkelijk zelf gegevens kunnen invoeren of raadplegen in Exact Globe. Zo blijft onze database constant up to date en heeft, wie ze raadpleegt, altijd een real time inzicht.”

Hierin bestaat nu net het verschil met standaardapplicaties waar er vaak telkens maar één bepaalde groep toegangsrechten krijgt. Met Exact Synergy kan iedereen in hetzelfde centrale en geïntegreerde ERP-systeem werken en dat levert naast efficiëntie-winst en synergie-voordelen ook een transparant informatiesysteem op. Voor een technieker is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke configuratie een klant heeft en welke softwarereleases zijn gebeurd, zodat hij hierop kan inspelen. Met Exact Globe en Exact Synergy beschikt hij altijd over toegang tot actuele gegevens. Dit is ook voor de klanten voordelig, want zij krijgen steeds accurate informatie en een transparant overzicht.

Intussen hebben zowel TelelinQ als Exact heel wat kennis en een goede samenwerking opgebouwd doorheen de jaren. Als TelelinQ een nieuwe, gespecialiseerde applicatie wil toevoegen, kunnen ze rekenen op de service en ondersteuning van Exact. TelelinQ is dan ook heel tevreden over hun uitstekende dienstverlening.

BE Select your country