Finance

De groei van Aerodata International Surveys

Gezien de snelle groei van het bedrijf de laatste jaren, groeide ook de boekhouding explosief en ging het management op zoek naar een flexibeler oplossing met meer mogelijkheden op het vlak van rapportering. Ze kozen voor Exact Globe omwille van de uitgebreide mogelijkheden van het pakket, maar minstens even belangrijk was de ‘klik’ met de bedrijfscultuur van Exact. De vriendelijkheid, deskundigheid en het meedenken van de medewerkers maken van Exact meer een partner dan een leverancier.

International Surveys is gespecialiseerd in data acquisitie over het aardoppervlak vanuit de lucht en de verwerking ervan in verschillende geo-informatieve producten. Door middel van ultra-hoge resolutie camera’s maakt het bedrijf loodrechte, verticale beelden van het aardoppervlak. Het heeft daarvoor negen vliegtuigen in exploitatie. Het bedrijf werd opgericht in 1992 en opereert sindsdien van op de luchthaven in Deurne. Google is een van de gekende klanten. Aerodata International Surveys bracht voor hen Europa in kaart. Naast bedrijven uit de private sector, die ongeveer de helft van het klantenbestand uitmaken, zijn ook talloze lokale, regionale en nationale overheden klant. Zij doen een beroep op het bedrijf voor het maken van kaarten, detectie, oogstobservatie, bosbeheer etc. Aerodata International Surveys is vooral actief in West- en Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf heeft ook kantoren in Frankrijk, Nederland en Italië. De Belgische vestiging telt 45 medewerkers.

Nood aan management informatie

Tussen 2007 en vandaag kende het bedrijf een spectaculaire groei en verdubbelde het in omvang. De afdeling vliegoperaties en vooral de productieafdeling waar de beelden verwerkt worden, groeiden het sterkst. Historisch gezien is boekhouding eigenlijk een noodzakelijk kwaad. Door de groei van het bedrijf werd de boekhouding echter almaar omvangrijker en ook meer en meer een bron van management informatie. André Sainderichin, mede-zaakvoerder Aerodata International Surveys: "Onze bestaande boekhoudoplossing was niet flexibel genoeg en verschafte ons onvoldoende gedetailleerde management informatie. In april van dit jaar werden we overgenomen door Pasco, een Japans beursgenoteerd bedrijf én sterk rapporteringsgedreven. We wisten dus dat onze behoeften op dat vlak zouden toenemen."

Exact Globe was te uitgebreid voor onze initiële noden, maar we waren ervan overtuigd dat het met ons kon meegroeien. Zo waren we de toekomst een stap voor.

De toekomst een stap voor

Het management analyseerde de verschillende beschikbare oplossingen en koos voor Exact Globe, hierbij rekening houdend met de potentiële groei. “Exact Globe was te uitgebreid voor onze initiële noden”, zegt André, “maar we waren ervan overtuigd dat het met ons kon meegroeien. Zo waren we de toekomst een stap voor.” Sinds 1 januari 2010 is Aerodata International Surveys met Exact Globe aan de slag en vandaag werken er vier medewerkers dagelijks mee. De doelstelling is om eind 2010 de algemene boekhouding en het activabeheer overgezet te hebben naar Exact Globe. Zowel de facturatie, als alle financiële verrichtingen, BTW aangifte en management rapportering moeten dan in Exact Globe worden verwerkt. Vanaf 2011 volgen dan de analytische boekhouding en projectboekhouding. Het bedrijf koos bewust voor deze gefaseerde aanpak om de overgang geleidelijk te laten verlopen. Hierdoor was het implementatietraject ook vrij kort. Tien consulting dagen en wat huiswerk voor thuis waren voldoende om met Exact Globe aan de slag te kunnen. Een vrij pijnloos en eenvoudig traject. Inmiddels werd besloten dat ook het Nederlandse kantoor vanaf 2011 met Exact Globe gaat werken en mogelijk volgen de anderen later. “We zijn een internationaal bedrijf met buitenlandse vestigingen en het feit dat Exact ook aanwezig is in andere Europese landen was voor ons een pluspunt. Zo kunnen we extra synergie creëren tussen onze verschillende vestigingen”, zegt André.

Betrouwbaar

Ook de gunstige prijs van Exact Globe speelde een rol in de keuze van Aerodata International Surveys. Verder zijn de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid belangrijke voordelen. André vervolgt: “Recent nog hebben we een nieuwe boekhoudster aangeworven en na amper twee weken kon ze al vlot met Exact Globe overweg.” Het bedrijf wou ook vooral met een betrouwbare leverancier in zee gaan om niet voor onverwachte verrassingen te staan. “Exact is een heel stabiel bedrijf met een immens klantenbestand, dus de kans dat je op een probleem stuit en de eerste bent, is zo goed als onbestaande”, zegt André.

Adviserende, krachtdadige partner

De Exact bedrijfscultuur speelde tot slot ook een belangrijke sleutelrol in het beslissingsproces om al dan niet voor Exact Globe te kiezen. André: “De vriendelijkheid en hoffelijkheid van de Account Managers is een verademing. Bovendien adviseren ze ons niet alleen, maar denken ook echt met ons mee. Exact is daardoor meer een partner dan een leverancier. Ook onze ervaringen met de helpdesk zijn heel positief. We worden deskundig en in onze eigen taal geholpen. Bovendien zijn de medewerkers heel krachtdadig en is het probleem vaak al opgelost tegen de tijd dat je inhaakt.” Binnenkort zal Aerodata International Surveys ook het Exact Synergy CRM implementeren. “Het feit dat je Exact Synergy kan integreren met de boekhouding is een heel groot voordeel. We waren meteen overtuigd van de toegevoegde waarde en het is bovendien ook een heel betaalbare oplossing.”

BE Select your country