Nieuws

Exact stoomt collega’s klaar voor de toekomst met persoonlijk ontwikkelingstraject

Florien de Nijs

Florien de Nijs, Chief HR Officer bij Exact, over de Future Ready Workforce

“Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om deze generatie te helpen en ervoor te zorgen dat ze weerbaar zijn voor de snelle veranderingen om hen heen.”

Florien de Nijs, Chief HR Officer bij Exact, is genomineerd in de categorie Future Ready Workforce in de HRtop100, voorgedragen door KPMG Nederland. Onder een Future Ready Workforce verstaat de organisatie werknemers die flexibel zijn en inspelen op de uitdagingen van morgen door zichzelf onafgebroken te blijven ontwikkelen en technologie en innovatie omarmen.   

In de podcastserie van HRtop100 gaat de organisatie in gesprek met hr-managers uit heel Nederland om hun visie op het vak te ontdekken. In de aflevering met Florien gaat het onder andere over de dringende noodzaak om de vaardigheden van de toekomst te identificeren, deze een plaats te geven in de strategie en te koppelen aan leertrajecten. Daarnaast onderzoekt de aflevering ook waarom het belangrijk is om met een positieve ingesteldheid te werken, wat de rol van Artificial Intelligence (AI) is en waarom het belangrijk is dat hr zich ermee bezighoudt. 

Future Ready bij Exact: hoe Exact collega’s van alle generaties weerbaar maakt voor de ‘fast-changing world’ 

“Binnen Exact stellen we onszelf de vraag: wat is Future Ready en wat gebeurt er om ons heen? Wat we dan zien is dat alles enorm snel verandert. Dat noemen we de ‘fast-changing world’. Binnen HR kijken we wat collega’s nodig hebben en merken we dat verschillende generaties ook verschillende behoeftes hebben. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om deze generaties te helpen en ervoor te zorgen dat ze weerbaar zijn voor de snelle veranderingen om hen heen.”   

Een van de factoren die zorgt voor de snelle verandering om ons heen is technologie. “Snel veranderende technologie zoals AI maakt de rol van HR volgens mij nog belangrijker. Het schrijven van stukken teksten, maar ook motivatiebrieven en cv’s kan inmiddels allemaal overgenomen worden door AI. De tool versnelt het verzamelen van kennis en geeft je extra intellectuele capaciteit. Maar hoe ga je om met die snelheid en hoe zorg je ervoor dat er bij dit enorme aanbod van data en kennis nog steeds sprake is van emotie, persoonlijkheid en een 'human touch'? Juist nu is focus op de menselijke input nog belangrijker.

Collega’s ondersteunen bij hun ontwikkeling door middel van Always be Learning 

Maar, hoe ondersteun je collega’s van verschillende generaties in het weerbaar maken voor snelle veranderingen? Florien legt uit: “Bij Exact hebben we dit thema op de agenda gezet, waarbij één van onze bedrijfswaarden ‘Always be Learning’ is. Dat hebben we ook vertaald in onze strategie. Die waarde heeft betrekking op de ontwikkeling van onze collega’s. We kijken naar de vaardigheden van de toekomst: wat moeten mensen kunnen en kennen en hoe zorgen we ervoor dat mensen dat zich eigen maken?”  

Florien legt uit hoe deze waarde ‘Always be Learning’ tot leven komt bij Exact: “We hebben onszelf de vraag gesteld: wat willen we dat mensen kunnen? Bij Exact noemen we dat de 'power skills'. Daarbij staan weerbaarheid, communicatie en samenwerken centraal. Deze 'power skills' hebben we omgezet in ‘Journeys’. Alle collega’s hebben toegang tot onze journey website waar ze verschillende ‘tracks’ kunnen kiezen. Het staat onze collega’s vrij om zelf te kiezen welke track ze willen volgen.”  

Benieuwd naar het volledige interview? Beluister het hier.

BE Select your country