Handel

Ehale: “Dankzij Exact voor Handel besparen we 3 werknemers”

Sinds nicotine in elektronische sigaretten in België is toegestaan, neemt de populariteit immense vormen aan. Zogenaamde vaporshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn er nu 300 in België. Groothandel Ehale vaart er wel bij en zet alles op alles om vernieuwend te blijven.

Tweelingbroers Felix en Cédric Rijkers waren stevige rokers. Ze zagen direct het potentieel van de e-sigaret voor de volksgezondheid. Aan de andere kant zagen ze natuurlijk ook de financiële mogelijkheden: met de verkoop van elektronische sigaretten. Op 15 december 2014 richten de broers Ehale op, een groothandel in elektronische sigaretten en vloeistoffen daarvoor.

Stijgende populariteit

Twee miljoen mensen in België roken. Hen op korte termijn laten stoppen gaat niet gebeuren. Daarvoor roken ze volgens Felix te graag. “Als we die mensen kunnen overtuigen om over te stappen op een alternatief, dan kunnen we de schade van traditionele sigaretten toch enigszins beperken en er tegelijk ook ons brood mee verdienen”, vertelt Felix over de start van het bedrijf. Mensen die nog niet zo lang roken, zijn makkelijker te verleiden dan verstokte rokers. Maar dat is niet de doelgroep van Ehale. “Dat zijn mensen tussen 18 en 35 jaar die de elektronische sigaret zien als extensie van hun persoonlijkheid.”

Kunstobject

Het assortiment elektronische sigaretten van Ehale is zeer uitgebreid. Het bevat zowel standaard e-sigaretten als zeer creatief vormgegeven exemplaren die meer op een technologisch kunstobject lijken dan op een verslavend product. Ook zijn er heel veel verschillende smaken en accessoires voor de e-sigaret verkrijgbaar. Een elektronische sigaret gaat volgens Felix ongeveer 2 jaar mee. “Maar er zijn mensen die soms wel 20 verschillende soorten hebben, omdat het past binnen hun levensstijl.”

Focus op handel

Aanvankelijk ontwikkelden Felix en Cédric zelf elektronische sigaretten, maar aangezien de techniek zo snel evolueert, hebben de broers besloten om er uitsluitend in te handelen. Ehale importeert alle e-sigaretten uit China waar 99% van e-sigaretten wordt geproduceerd. Vloeistoffen komen uit Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Door zich te focussen op de handel, kunnen de broers sneller inspelen op trends. “Beter gezegd, we willen de trends bepalen”, zegt Felix. “Daar zorgt mijn broer voor, hij heeft een neus voor trends.”

3-4 uur administratie per dag

Ehale levert aan vaporshops via de Magento webshop. Die is gekoppeld aan Exact voor Handel. Over de keuze voor deze combinatie zegt Felix: “Exact voor Handel koppelt met allerlei systemen. Dat vinden we belangrijk, want we willen zo min mogelijk administratie doen. Voorheen werkten we met een facturatieprogramma, maar dat zorgde voor veel werk. Daardoor kostte de administratie 3-4 uur per dag. De voorraadadministratie ging in Excel. De foutmarge was te hoog en er was geen inzicht in de marges, omloopsnelheid van de producten.”

Realtime voorraadinformatie

Na het ingebruikname van de nieuwe automatisering komen orders uit de webshop direct in Exact voor Handel. Voorraadinformatie wordt realtime bijgewerkt en het inzicht in het bedrijf is toegenomen. “Onze vertegenwoordigers hoeven minder vaak naar de winkels te gaan om een relatie op te bouwen. Die relatie is er en we bellen nu onze klanten op als we nieuwe producten hebben. Die kunnen ze dan in de webshop bestellen.”

Soepel orderpickproces

Inspiratie voor nieuwe trends doen de broers Rijkers op tijdens internationale beurzen. Over de volgende innovatie van Ehale, houdt Felix zich vanwege concurrentieoverwegingen op de vlakte. “Ik kan je zeggen dat we nog meer gaan inspelen op de e-sigaret als lifestyleproduct. De broers kunnen zich hierop focussen want Exact voor Handel heeft een hoop werk uit handen genomen. “Het orderpicken verloopt erg soepel sinds we de magazijnposities in Exact hebben ingericht. De boekhouding gaat supersnel en daardoor besparen we veel kosten. We kunnen hard groeien, zonder sterk in personeelsaantal toe te nemen. Ter illustratie: zonder Exact voor Handel hadden we nu drie extra medewerkers moeten aannemen voor de factuurverwerking.” Bij Ehale werken 7 mensen.

Kom meer te weten over Exact voor Handel 

Stef Wilsens

Stef is sinds 2016 Senior Sales Executive voor Industry Solutions bij Exact.

BE Select your country