Nieuws

Paul Ramakers, CEO van softwarebedrijf Exact: "Samenwerkingen vormen een cruciaal onderdeel van onze strategie"

Paul Ramakers, CEO Exact
Bedrijven helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar Exact voor gaat. Maar hoe kijkt het softwarebedrijf zelf naar de toekomst? Welke strategie hanteert het en waar liggen er groeikansen? We spraken erover met CEO Paul Ramakers. Hij heeft een duidelijke visie: "Groeien doe je niet alleen, maar samen met je klanten, collega's, partners én de omgeving waarin je actief bent."

Het is geen geheim dat Exact groeiambities heeft. Om die waar te maken, heeft het softwarebedrijf een duidelijke strategie die ook in 2023 de koers zal bepalen. Aan de basis staat de combinatie van innovaties, acquisities en samenwerkingen. Daardoor zal Exact zowel in de breedte als diepte groeien. En dat levert de klanten van Exact alleen maar meer voordelen op. CEO Paul Ramakers vertelt: "We willen het meest complete aanbod bedrijfssoftware voor kleine en middelgrote organisaties en hun accountants aanbieden."

Innovaties voor groeiende en gevestigde kmo's

Dagelijks werken bij Exact meer dan 600 collega’s aan productinnovaties, om nieuwe softwareproducten te ontwikkelen en bestaande te verbeteren. "Innovatie is ons groeifundament", legt Paul Ramakers uit. "Ik kan al verklappen dat we dit jaar een aantal mooie innovaties gaan lanceren. In Nederland gaan we daar op 16 mei volop aandacht aan besteden tijdens de tiende editie van Exact Live in Rotterdam Ahoy. Een voorbeeld dat ik alvast wil noemen, is Exact Online Premium. Daarmee brengen we een softwarepakket op de markt voor groeiende en gevestigde kmo's. Exact Online Premium biedt bedrijven meer mogelijkheden om processen naar eigen wens te automatiseren. Daarnaast maakt het mogelijk om een groter volume aan transacties te verwerken en beschikt het bovendien over een koppeling met Microsoft Power BI. Momenteel is een controlled release van het product beschikbaar voor ondernemers in de handel en productie. Eind dit jaar moet het voor alle kmo's beschikbaar zijn.

Groeien in de DACH-regio 

Zoals gezegd, spelen ook overnames een belangrijke rol in de groeistrategie van Exact. Paul vervolgt: "De afgelopen jaren heeft Exact verschillende bedrijven overgenomen. Denk maar aan de acquisitie van Horeko en weclapp in 2022. Met de overname van weclapp, een vooraanstaande aanbieder van cloudgebaseerde ERP-software in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zetten we een belangrijke stap over de grens. Dat is een logische keuze in onze groeistrategie, want er liggen veel kansen in deze regio. Veel bedrijven moeten de stap naar de cloud nog zetten en wij kunnen daarbij helpen. Overnames als deze bieden ons de kans om ons speelveld te vergroten, waarbij we meteen ook kennis en expertise van de lokale markt opdoen. We geloven dat die kennis essentieel is om meerwaarde te creëren."

Focus op samenwerkingen en gebruikerservaring

Om onze klanten optimaal te bedienen en de software nog beter op hun wensen af te stemmen, vormen de samenwerkingen met andere softwareontwikkelaars een derde belangrijke groeipijler voor Exact. Paul: "Dat klopt. We hechten daar veel waarde aan en investeren er ook volop in. We maken bijvoorbeeld actief werk van het Exact App Center, een cloudplatform waar we apps van diverse softwareaanbieders samenbrengen. De klanten hebben de vrije keuze en kunnen eenvoudig extra softwareoplossingen aan hun Exact-producten koppelen en vice versa. Zo kunnen onze klanten de software nog beter op hun specifieke wensen afstemmen. Met alles wat we doen – de innovaties, overnames en samenwerkingen – is het belangrijk dat we de gebruiksvriendelijkheid niet uit het oog verliezen. We geloven er sterk in dat software intuïtief in gebruik moet zijn. Dat geldt niet alleen voor onze eigen softwareoplossingen, maar ook voor producten die we via overnames verkregen hebben of die we via samenwerkingen aan onze klanten aanbieden. De gebruikerservaring staat daarom hoog op onze agenda in 2023. We bieden onze klanten superveel functionaliteiten, maar vaak nog vanuit verschillende interfaces. Eén identiteit, één look-and-feel van ons product en dus gebruiksgemak voor de klant, dat is ontzettend belangrijk. Daar werken we aan."

Verschil maken, doe je samen

Groeiambities gaan wat Exact betreft verder dan cijfers. "Ik vind echt dat we als organisatie de verantwoordelijkheid hebben om een positieve impact te maken. Met ons programma omtrent verantwoord ondernemen doen we dat op verschillende vlakken: we gaan onze CO2 uitstoot halveren tegen 2030 en onze bijdrage aan de lokale gemeenschap flink uitbreiden. Een andere belangrijke pijler is cyberveiligheid en gegevensprivacy. Die worden almaar belangrijker nu we allemaal steeds meer op technologie vertrouwen in ons dagelijks leven. We willen anderen hierover informeren en inspireren, hun kennis rond dit thema vergroten. Daarbij zijn we ons er heel goed van bewust dat communiceren over verantwoord ondernemen alleen niet genoeg is. Daarom stellen we jaarlijks concrete doelen en rapporteren we daar ook over. Wat ons betreft, is groei dus echt iets dat we samen doen. Het overstijgt de organisatie. Succesvol groeien doe je samen met je klanten, collega’s, partners en de omgeving waarin je actief bent."
Exact

Mediacontact

Wil je meer informatie over dit bericht, heb je een interviewverzoek, of andere media-gerelateerde vragen? Neem contact op met Annemarije Dérogée, head of Corporate Communications bij Exact, via media@exact.com.
BE Select your country