Nieuws

Hoge prijzen voor bouwmaterialen grootste uitdaging in bouwsector: 46% van bedrijven worstelt hiermee

Resultaten Exact KMO Barometer Onderzoek: hoge prijzen bouwmaterialen en tekort aan personeel grootste zakelijke uitdagingen voor kmo’s in bouwsector 
Wemmel, 10 oktober 2023 – Kmo’s in de bouwsector worstelen met de hoge prijzen voor bouwmaterialen. Dat blijkt uit de resultaten van de Exact KMO Barometer. Momenteel beschouwt 46% van de bouwers dit als de grootste zakelijke uitdaging voor 2023, in 2021 was dit nog 12%. Op de tweede plaats staat het personeelstekort. 38% van de kmo’s in de bouwsector worstelt hiermee, wat een verdrievoudiging is ten opzichte van twee jaar geleden. Het is dan ook geen verrassing dat het enorm lastig blijft om projecten tijdig en binnen budget op te leveren.

“De huidige economische situatie drukt een flinke stempel op de bouwsector”, vertelt Remco Kroes, Solution Marketeer bij Exact. “Inflatie en krapte op de arbeidsmarkt hebben impact op kmo’s in de bouw en dat zorgt ervoor dat 66% van alle bouwprojecten tijdig en binnen budget opgeleverd worden, wat stabiel blijft tegenover 2021 (67%). Hoewel met 83% de meeste kmo’s in de bouwsector dit jaar een neutrale, dan wel positieve nettowinstmarge verwachten, zien we ook dat 65% worstelt met de inflatie. Een grote groep ondernemers, 30%, geeft aan de hogere prijzen slechts beperkt door te kunnen berekenen aan hun klanten en 30% laat weten dat de verkopen afnemen door de stijgende prijzen. De bevindingen uit ons onderzoek onderstrepen de ernst van de situatie.”

Daarnaast staat het tijdig laten betalen van klanten op de eerste plaats van hun boekhoudkundige uitdagingen, 39% van de bouwbedrijven vindt dit lastig. Het percentage achterstallige facturen is onder bouwbedrijven (16%) dan ook iets hoger dan het kmo-gemiddelde (14%).

Digitalisering bouwplaats heeft prioriteit

De KMO Barometer toont dat digitalisering, naast het werven van nieuwe collega’s, een belangrijk middel is om bedrijfsdoelstellingen in 2023 te behalen. Meer dan de helft (52%) van alle kmo’s geeft aan dat digitalisering van het bedrijf een hoge prioriteit heeft. Als we kijken naar het verband tussen bouwplaats en kantoor, dan geeft 26% van de respondenten aan dat deze momenteel goed of volledig aan elkaar gekoppeld zijn. Daar valt dus nog veel winst te behalen. 43% van de ondernemers laat weten dat vooral het aanpassen van processen de digitalisering in de weg staat.

Verantwoord ondernemen belangrijk, beleid vooral gericht op duurzaamheid

De respondenten van de KMO Barometer werden dit jaar voor het eerst gevraagd naar hun mening over verantwoord ondernemen. Met recht een actueel thema, want 55% van bouwbedrijven geeft aan dat verantwoord ondernemen een belangrijke bedrijfsdoelstelling is. We zien dat het beleid bij kmo’s in de bouwsector voornamelijk gericht zijn op duurzaamheid en het verkleinen van de CO₂-voetafdruk. 33% van de bouwbedrijven zet daarop in. Strengere milieueisen met betrekking tot bijvoorbeeld stikstof en PFAS behoren tot sectorspecifieke uitdagingen in de Belgische bouwsector.

De Exact KMO Barometer wordt sinds 2014 tweejaarlijks uitgevoerd in België en Nederland. Naast algemene rapporten zijn er ook sectorspecifieke resultaten beschikbaar voor de handel, productie, zakelijke dienstverlening, bouw en accountancy.
Exact

Vragen & contact 

Vragen naar aanleiding van dit persbericht? Neem contact met ons op. Dit kan per e-mail, via media@exact.com, of telefonisch: 015- 7115100. Bekijk onze beeldbank voor recent beeldmateriaal.
BE Select your country