Financieel

Met deze 4 handige tips pak jij doeltreffend je personeelstekort aan

Koks, kelners, gastheren en -vrouwen: ze zijn steeds moeilijker te vinden in de horeca. Dat is een grote uitdaging voor de ondernemers en leidt tot hoge werkdruk onder het huidige personeel. Heel wat ondernemingen sluiten noodgedwongen hun deuren, gewoon omdat ze niet genoeg capaciteit hebben. Vanwaar komt dat personeelstekort? En hoe los je het op? In deze blog geven we 4 handige tips om het personeelstekort op te vangen.

Hoe is het personeelstekort ontstaan?

Je raadt het al: door de coronacrisis. In veel sectoren zien we sinds de uitbraak van de pandemie hetzelfde beeld terugkeren: medewerkers gaan ergens anders werken en slechts een deel van hen keert terug naar hun oorspronkelijke sector of werkgever. Dat merken we vooral in conjunctuurgevoelige en minder aantrekkelijke sectoren zoals de horeca. Die biedt gewoonweg te weinig zekerheid op lange termijn. Dat een deel van de horeca seizoensgebonden werkt, helpt daar ook niet bij.

Tip 1: Verbeter het loon

Het klinkt als een open deur intrappen, maar werkzoekenden kijken bijna altijd eerst naar de hoogte van hun loon. Bekijk dus of het mogelijk is om iets meer dan de horeca-cao en de lonen in concurrerende sectoren te betalen. Betere lonen zorgen voor beter en gemotiveerder personeel, minder uitval, een betere service en duurzame groei. Moeite met aanwerven? Soms kan een bonus ook helpen om nieuw personeel aan te trekken. Zet je personeel in als ambassadeurs van je bedrijf en beloon hen als ze nieuw talent binnenbrengen.

Vergeet trouwens je secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Denk bijvoorbeeld aan een dertiende maand, toeslagen voor werken in het weekend en op feestdagen, verzekeringen voor het personeel, een reiskostenvergoeding, kinderopvang, opleiding, sportmogelijkheden enz. En doe ook vaak genoeg iets leuk met elkaar. Niets is beter voor je personeel dan een goede werksfeer. Verbeter de teamsfeer met uitstapjes en een drankje. Dat zorgt er niet alleen voor dat je nieuwe personeel zich welkom voelt, maar ook dat je huidige werknemers hun werk plezierig blijven vinden. En dat ze dus niet op zoek gaan naar ander werk.

Tip 2: Werf buiten de box

In de horeca werken veel jongeren. Maar talent kent geen leeftijd. Vergeet dus ook oudere werknemers niet als je op zoek gaat naar nieuw personeel. Veel 55-plussers vinden geen werk, ook al hebben ze veel ervaring én zijn ze enthousiast om aan het werk te gaan. Kijk ook buiten de grenzen: in Zuid-Europa zijn er veel getalenteerde koks die bereid zijn om te verhuizen naar een ander land voor een job in jouw goedlopende horecazaak.

Tip 3: Automatiseer repetitieve taken voor een optimale inzet van personeel

Een andere tip om het personeelstekort tegen te gaan is het huidige personeel beter en efficiënter inzetten. In veel bedrijven is het huidige personeel nog te veel bezig met manuele handelingen, ten koste van de efficiëntie. Dat zien we niet alleen op de werkvloer, maar ook in andere lagen van de organisatie zoals de financiële afdeling. Bij veel bedrijven gebeurt de financiële administratie nog manueel. Denk aan het verwerken van bonnen, bankafschriften en de debiteuren- en crediteurenadministratie. Die terugkerende administratieve taken kosten heel veel tijd.

Maar vergeet ook inefficiënte aankoop- en voorraadbeheerprocessen niet. Het manueel koppelen van contracten en geplaatste bestellingen is tijdrovend werk, terwijl die handelingen met moderne software eenvoudig te automatiseren zijn. Wie dat slim aanpakt, bespaart snel op de kosten en inzet van personeel. Zo blijft er meer tijd over voor je personeel om zich te richten op hun kerntaken. Voor een hotelmedewerker is dat het bieden van een goede, persoonlijke service aan de gast. Voor financemedewerkers het financieel gezond houden van de onderneming. Laat de manuele taken maar aan slimme software over.

Tip 4: Integreer verschillende systemen

Binnen de horeca worden vaak verschillende systemen gebruikt. Of een gast nu wil reserveren of betalen, voor elk proces is er een ander systeem. Maar ook voor het personeel zijn talloze systemen nodig: van het uitbetalen van de lonen, inplannen van diensten tot het registreren van uren. Het werken met al die verschillende systemen zorgt voor een erg omslachtig proces voor zowel medewerkers op de vloer als op kantoor. Al die systemen moeten apart worden beheerd: van registratie tot verwerking van belangrijke gegevens in de financiële boekhouding. Daarbovenop hebben veel ondernemingen meerdere vestigingen, waardoor alle administratieve handelingen nogmaals moeten worden uitgevoerd. Dat valt ook eenvoudig te omzeilen met digitalisering. Bij moderne financiële systemen is het mogelijk om verschillende systemen met elkaar te integreren. Daarmee beheer je informatie over je personeelsplanning, financiële administratie en andere systemen vanuit een centrale plek en heeft iedereen snel toegang tot de benodigde informatie. 

Conclusie

Personeelstekort is een structureel terugkerend probleem in veel verschillende sectoren, en vooral in de horecasector. Toch zijn er manieren om dat aan te pakken, door enerzijds out of the box te denken voor het aantrekken van nieuw personeel en anderzijds het leven van het huidige personeel te vereenvoudigen met behulp van digitalisering.

 

Bij onzekere tijden in de vrijetijdssector kan slimme software houvast bieden. Lees waarom in deze gratis whitepaper:

Author image
Anouk Straver

Content Marketeer bij Exact

BE Select your country