Financieel

Wat is een kasboek en hoe houd je dat bij?

Wat is een kasboek en hoe houdt u dat bij?
Heb je een eigen bedrijf, dan is het heel belangrijk om inzicht te hebben in je zakelijke kosten en uitgaven. Zo weet je precies hoeveel geld er binnenkomt en waar je dat geld vervolgens aan uitgeeft. Ook helpt het je om bewustere keuzes te maken met betrekking tot je uitgaven. Een van de manieren om dat bij te houden, is met behulp van een kasboek.

Wat is een kasboek?

Een kasboek is eigenlijk niks meer dan een document waarin je in chronologische volgorde de inkomsten en uitgaven van je bedrijf bijhoudt. Dat biedt je inzicht in de financiële situatie van je onderneming. Ook zie je welke uitgaven er vaker terugkomen en kan het je helpen om op bepaalde kosten te bezuinigen. Je kunt een kasboek vergelijken met het huishoudboekje van vroeger, waarin de vrouw des huizes bijhield waaraan het loon maandelijks opging.

Wanneer moet je een kasboek bijhouden?

Onderneem je met contant geld, bijvoorbeeld met een kassasysteem, dan ben je verplicht om een kasboek bij te houden. Dat maakt dan deel uit van je boekhouding. Werk je niet met contant geld maar met facturen, dan is een kasboek niet verplicht. Het kan je wel helpen om meer inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven.

Papieren kasboek of digitaal kasboek bijhouden?

Er zijn verschillende manieren om een kasboek bij te houden. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van papieren kasboeken, maar tegenwoordig kiezen steeds meer ondernemers voor een digitale versie. Het voordeel van een digitaal kasboek is dat je het in principe altijd bij je hebt. En heb je een kassasysteem, dan kun je dat koppelen aan je digitale kasboek. Dat scheelt je veel manueel werk.

Nauwkeurig bijhouden

Kies je ervoor om een kasboek bij te houden, dan is het belangrijk dat je dat zo nauwkeurig mogelijk doet. Doe je dat niet, dan geeft het geen accuraat beeld van je financiën. Zorg er dus voor dat je al je bonnetjes goed bewaart, dat je jouw kassasysteem aan je kasboek koppelt en/of dat je jouw facturen tijdig verwerkt. Door je kasboek dagelijks bij te houden ben je altijd up-to-date.

Kasboek bijhouden in Excel

Veel ondernemers kiezen ervoor om een digitaal kasboek bij te houden in Excel. Hier zijn allerlei handige templates voor te vinden. Maar er kleeft ook een nadeel aan Excel. Omdat je alles manueel moet invoeren, sluipen er gemakkelijk fouten in je kasboek. Dat zorgt er niet alleen voor dat je financiën niet kloppen, maar het kan je ook problemen opleveren als je controle krijgt van de belastingdienst.

Online boekhoudprogramma

Wil je wel het gemak van een digitaal kasboek maar niet de nadelen van Excel, dan is het aan te raden om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Daarin houd je eenvoudig je financiën bij, waarna het programma automatisch een overzicht maakt van je inkomsten en uitgaven.
BE Select your country