Financieel

Wat is een kasboek en hoe houdt u dat bij?

Wat is een kasboek en hoe houdt u dat bij?
Heeft u een eigen bedrijf, dan is het heel belangrijk om inzicht te hebben in uw zakelijke kosten en uitgaven. Zo weet u precies hoeveel geld er binnenkomt en waar u dat geld vervolgens aan uitgeeft. Ook helpt het u om bewustere keuzes te maken met betrekking tot uw uitgaven. Een van de manieren om dat bij te houden, is met behulp van een kasboek.

Wat is een kasboek?

Een kasboek is eigenlijk niks meer dan een document waarin u in chronologische volgorde de inkomsten en uitgaven van uw bedrijf bijhoudt. Dat biedt u inzicht in de financiële situatie van uw onderneming. Ook ziet u welke uitgaven er vaker terugkomen en kan het u helpen om op bepaalde kosten te bezuinigen. U kunt een kasboek vergelijken met het huishoudboekje van vroeger, waarin de vrouw des huizes bijhield waaraan het loon maandelijks opging.

Wanneer moet u een kasboek bijhouden?

Onderneemt u met contant geld, bijvoorbeeld met een kassasysteem, dan bent u verplicht om een kasboek bij te houden. Dat maakt dan deel uit van uw boekhouding. Werkt u niet met contant geld maar met facturen, dan is een kasboek niet verplicht. Het kan u wel helpen om meer inzicht te hebben in uw inkomsten en uitgaven.

Papieren kasboek of digitaal kasboek bijhouden?

Er zijn verschillende manieren om een kasboek bij te houden. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van papieren kasboeken, maar tegenwoordig kiezen steeds meer ondernemers voor een digitale versie. Het voordeel van een digitaal kasboek is dat u het in principe altijd bij u heeft. En heeft u een kassasysteem, dan kunt u dat koppelen aan uw digitale kasboek. Dat scheelt u veel manueel werk.

Nauwkeurig bijhouden

Kiest u ervoor om een kasboek bij te houden, dan is het belangrijk dat u dat zo nauwkeurig mogelijk doet. Doet u dat niet, dan geeft het geen accuraat beeld van uw financiën. Zorg er dus voor dat u al uw bonnetjes goed bewaart, dat u uw kassasysteem aan uw kasboek koppelt en/of dat u uw facturen tijdig verwerkt. Door uw kasboek dagelijks bij te houden bent u altijd up-to-date.

Kasboek bijhouden in Excel

Veel ondernemers kiezen ervoor om een digitaal kasboek bij te houden in Excel. Hier zijn allerlei handige templates voor te vinden. Maar er kleeft ook een nadeel aan Excel. Omdat u alles manueel moet invoeren, sluipen er gemakkelijk fouten in uw kasboek. Dat zorgt er niet alleen voor dat uw financiën niet kloppen, maar het kan u ook  problemen opleveren als u controle krijgt van de belastingdienst.

Online boekhoudprogramma

Wilt u wel het gemak van een digitaal kasboek maar niet de nadelen van Excel, dan is het aan te raden om te kiezen voor een online boekhoudprogramma. Daarin houdt u eenvoudig uw financiën bij, waarna het programma automatisch een overzicht maakt van uw inkomsten en uitgaven.
BE Select your country