Nieuws

“Wij houden ervan een echte partner te zijn die bedrijven helpt succesvol te zijn”

Marcel van de Sandt over Customer Success bij Exact

Marcel van de Sandt, Chief Customer Success Officer bij Exact over de kunst van klanttevredenheid

Marcel van de Sandt is Chief Customer Success Officer bij Exact. De klanttevredenheid staat centraal in zijn afdeling en samen met zijn team vertegenwoordigt hij de voice of the customer binnen het bedrijf. Maar hoe doen ze dat, en wat merkt de klant ervan? Marcel geeft ons een inkijk in zijn afdeling en de activiteiten van het team om de klant optimaal te bedienen in elke fase van de customer journey.

Exact ontwikkelt cloudsoftware voor kleine en middelgrote bedrijven en hun accountants. De producten automatiseren bedrijfsprocessen, zoals financiële en HR-processen. Maar er zijn ook specifieke ERP-oplossingen voor handel, productie, projecten en bouw. Inmiddels vertrouwen ruim 675.000 bedrijven (voornamelijk in Nederland, België en Duitsland) op de bedrijfssoftware van Exact. "Bij Exact zorgen we er ook voor dat onze klanten het optimale uit de software halen. Op de afdeling Customer Success zijn we de hele dag bezig met het ondersteunen van klanten, proactief en reactief”, licht Marcel toe. “Ik werk al 30 jaar bij Exact en iedere dag zetten mijn team en ik ons in vanuit de vraag: hoe kunnen we de gebruiker van onze software op de beste manier bedienen en zorgen voor optimale klanttevredenheid? Daarom hanteren we bij Exact een aanpak waarbij de klant centraal staat.”

Nieuwe klanten proactief benaderen om ze op weg te helpen

Bij Customer Success wordt vaak gedacht aan support, of zelfs de passieve vorm: klantenservice. Maar bij Exact is de klantaanpak veel actiever en ruimer dan alleen support. Marcel vervolgt: "We hebben drie teams: Support, Engagement en Consultancy, voor dienstverlening op maat. Wij focussen op een gerichte, proactieve houding naar de klant toe. Dat doen we bijvoorbeeld door nieuwe klanten zélf te benaderen om ze op weg te helpen. Daar zijn onze collega’s van het Engagement-team verantwoordelijk voor."

Een dergelijke proactieve manier van werken kan alleen dankzij goed gebruik van gegevens. "We segmenteren onze klanten op basis van relevante gegevens. Zo kunnen we onze klanten op het juiste moment heel gericht de juiste informatie leveren. We zien het bijvoorbeeld wanneer een klant een of twee weken na de aanschaf ons product nog niet in gebruik heeft genomen. Dan nemen onze mensen van Engagement contact op om de klant te ondersteunen bij het onboarden.”

Maar proactief zijn, houdt ook in dat Customer Support ieder contactmoment benadert als een nieuwe kans. “Op het moment dat bijvoorbeeld een nieuwe klant contact opneemt, krijgt onze collega een melding: "de klant heeft de bankkoppeling nog niet geactiveerd". De collega neemt hierover contact op met de klant en leidt hem of haar meteen door het hele koppelproces. Dat is slechts een van de vele voorbeelden van onze proactieve benadering om klanten te helpen het beste uit ons product te halen.”
“Bij Customer Success zijn we op een relevante manier proactief”
Marcel van de Sandt | Chief Customer Success Officer | Exact
Omdat de software van Exact continu verder ontwikkeld wordt, is er altijd wel iets nieuws naar alle klanten te melden. Ze worden onder andere bereikt met in-product meldingen. “Deze zijn volledig afgestemd op de klant. Met deze berichten wijzen we onze klanten op nieuwe relevante functies, of op bestaande functionaliteiten die nog niet in gebruik zijn genomen.” Als klant van Exact krijg je hierdoor zo veel mogelijk relevante productinformatie, afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Customer Success in de driver seat van Exact

Door deze klantgerichte aanpak is de Customer Success-afdeling van waarde in elke fase van de customer journey: van de nieuwe klanten die voor het eerst met de afdeling in contact komen, tot de doorgewinterde klant die al jaren met de Exact-producten werkt.

Ben je een klant van Exact, dan heb je zeker al een keer contact gehad met het team. Het is dan ook niet zo gek dat deze afdeling wordt gezien als de afdeling die de voice of the customer vertegenwoordigt en zelfs in de driverseat zit. Deze beschrijving klinkt misschien heel groot, maar het is absoluut geen overstatement. Door de rol die Customer Success speelt, heeft het namelijk raakvlakken met veel andere afdelingen, zoals sales en marketing, en product en technologie.

Maar je kunt natuurlijk alleen de voice of the customer binnen de organisatie vertegenwoordigen, als je ook echt naar de klant luistert. En dat doen ze bij Customer Success op allerlei manieren. Marcel: “We houden geregeld klantenquêtes, waar we niet alleen naar de algehele tevredenheidsscore kijken, maar ook onze aandacht richten op de feedback en opmerkingen. Deze zijn goud waard. Een andere manier om naar de klant te luisteren, is door te werken aan de productsuggesties die klanten insturen via onze ideeënbus. Elk kwartaal implementeren we de passende en relevante ideeën in onze producten. De klanten hebben hiermee dus ook echt een zekere mate van inspraak in de ontwikkeling van onze producten.”

Dankzij deze gecombineerde aanpak – proactief en relevant zijn, maar ook lúísteren – is Exact niet zomaar een leverancier. Marcel: “Ik durf te zeggen dat we meer zijn dan dat: we zijn graag een partner voor onze klanten en helpen bedrijven succesvol te zijn. Dat in combinatie met onze klantgerichtheid en behulpzaamheid, is een onderscheidende factor in onze service. En dat is ook de reden waarom onze afdeling Customer Success heet.”
“Wij zijn graag een partner in het succesvol maken van een onderneming”
Marcel van de Sandt | Chief Customer Success Officer | Exact

Onze basis voor succes: tevreden collega’s, tevreden klanten

De basis van het succes van de afdeling Customer Succes is het team erachter. Gemotiveerde collega’s zijn een belangrijk onderdeel van de klanttevredenheid. “We zijn een kennisintensief bedrijf en wat de één weet, weet de ander misschien niet. We proberen elkaar echt te helpen met onze kennis en werken als een team – we zijn behulpzaam. Dat zit echt in de roots van Exact: we hebben lol met elkaar, werken graag samen. Onze bedrijfscultuur is gestoeld op zes waarden, die samen de cruciale ingrediënten van onze succesformule zijn. En als collega’s tevreden en gepassioneerd zijn, en plezier hebben in hun werk, straalt dat ook af op de klanten. En daar doen we het uiteindelijk voor."

Lijkt het je leuk om te werken bij Exact en/of de Customer Succes afdeling? Check hier de beschikbare vacatures en solliciteer!
BE Select your country