Nieuws

“Voor een softwarebedrijf is innovatie minstens even belangrijk als groei.”

Paul Ramakers, Chief Executive Officer Exact
Hoe gaat het met Exact? Wat zijn de plannen voor volgend jaar? Hoe staat het met de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen? Wij vroegen het aan CEO Paul Ramakers.

Hoe ging het in 2023 met Exact?

“Goed. Ik ben tevreden over de financiële resultaten en onze groeiende familie. Dat konden we bereiken door te focussen op productinnovatie, klanttevredenheid en een goede werkomgeving. Wat mij betreft is innovatie een sleutelwoord, want voor een softwarebedrijf is innovatie minstens even belangrijk als groei.”

“Dat wij innovatie serieus nemen, merk je aan de kwaliteit van ons cloudplatform. Wij hebben veel geïnvesteerd in de cloud en ons platform groeit nu heel sterk. Ik ben onder de indruk van het succes dat we op die manier boeken. Steeds meer klanten gebruiken onze datacenters voor hun boekhouding en de bijbehorende administratie. Door schaalgrootte te creëren, kan je weer bepaalde investeringen doen.“

Wat zijn jullie innovatieplannen voor 2024?

“Het komende jaar - en ook de jaren daarna - blijven we ons breed aanbod innoveren. We schenken veel aandacht aan de verdere ontwikkeling en optimalisatie van onze cloudgebaseerde totaaloplossing voor accountants. Wat ondernemers en kmo's betreft, blijven we focussen op het automatiseren van manuele activiteiten en repetitieve taken. Met slimme technologieën zorgen wij ervoor dat ze tijd overhouden voor hun bedrijfsvoering.

“Een voorbeeld van slimme technologie is AI. Vorig jaar ging alle aandacht naar ChatGPT. Bij Exact investeren we al jaren in vergelijkbare technieken. Desondanks zijn we onder de indruk van het Large Language Model (LLM) dat ChatGPT gebruikt. Wij experimenteren zelf ook met de extra dimensies die het LLM toevoegt aan AI. Ik verwacht dat AI een grote impact zal hebben, zowel op onze producten als op onze dienstverlening aan klanten.

Wat zijn de belangrijke succesfactoren van Exact?

“Eén van de belangrijkste troeven van Exact is ons grote ecosysteem van partners. Deze samenwerking en de open architectuur van onze software maken een totaaloplossing voor onze klanten mogelijk. Wij zijn erg trots op onze partners, of ze nog maar pas een beroep doen op ons of al veertig jaar met ons samenwerken. Door onze oplossingen te integreren, creëren we waarde voor de ondernemers en accountants die met Exact werken.”
“Dankzij het ecosysteem van Exact kunnen partners hun producten en diensten perfect integreren in onze oplossingen.”
Paul Ramakers | Chief Executive Officer | Exact
“Een andere belangrijke factor is dat we de praktische, no-nonsense taal van kmo's spreken. Ondernemers hebben zelf het meeste inzicht in hun business. Omdat wij ze begrijpen, kunnen wij hen ondersteuning bieden. Dat doen we door taken te automatiseren en door te zorgen dat ze altijd de juiste informatie beschikbaar hebben. Op die manier fungeren we als een soort bouwsteen om kmo's in Nederland, België en Duitsland te doen groeien.”

Welke rol spelen collega’s daarbij en hoe zorgen jullie dat ze bij Exact willen – blijven – werken?

“Om te blijven innoveren, hebben we collega’s nodig die gepassioneerd zijn over wat ze doen en die zich inzetten voor hun klanten en onze producten. Onze werkwijze helpt ons die mensen te vinden. Wij bieden een mooi carrièrepad met veel ontwikkelingsmogelijkheden. Mensen die bij ons in dienst treden om sales- en supportfuncties te vervullen zie je groeien. Zij vervullen uiteindelijk allerlei verschillende rollen bij Exact.”

“Onze werkomgeving speelt een belangrijke rol in dat proces. In een goede werkomgeving voelen mensen zich thuis. Je kan er in alle veiligheid jezelf zijn, openstaan voor anderen en elkaar op een gezonde manier uitdagen. Zo groei je en blijf je jezelf ontwikkelen. Ik ben daar zelf een goed voorbeeld van. 28 jaar geleden begon ik op de afdeling Sales Support van Exact, nu ben ik CEO. Natuurlijk doet de omgeving niet al het werk voor je. Je moet bereid zijn om je in te zetten als je er iets uit wil halen."
“Onze werkomgeving speelt een belangrijke rol in dit proces. In een goede werkomgeving voelen mensen zich thuis. Daar is het veilig om jezelf te zijn, kun je openstaan voor anderen en daag je elkaar op een gezonde manier uit. Zo blijf je stappen zetten en ga je groeien. Ik ben daar zelf een goed voorbeeld van. 28 jaar geleden begon ik op de sales-support afdeling van Exact, nu ben ik CEO. Natuurlijk doet de omgeving niet al het werk voor je. Je moet bereid zijn er zelf iets in te stoppen als je er iets uit wilt halen.”

Hoe staat het met de duurzaamheidsplannen van Exact?

“Sinds 2021 hebben we verantwoord ondernemen, waarbij duurzaamheid centraal staat, volledig geïntegreerd in onze dagelijkse bedrijfsactiviteiten. ‘Werken met cijfers’ maakt onlosmakelijk deel uit van het DNA van Exact. We waren het aan onszelf verplicht om onze ambities meetbaar te maken. We houden die meetbare doelstellingen op maand- en kwartaalbasis bij. Op basis daarvan kan ik zeggen dat we 95 procent van onze doelstellingen voor 2023 bereikt hebben.”
“Om het nog beter te doen op vlak van duurzaamheid, leggen we in 2024 de lat hoger.”
Paul Ramakers | Chief Executive Officer | Exact
“We hebben veel werk verzet om onze datacenters groener te maken. Dat heeft een enorme impact. We gaan ook heel bewust met mobiliteit om. We reizen alleen als het echt nodig is, en dan zo veel mogelijk met de trein. Om het nog beter te doen op vlak van duurzaamheid, leggen we in 2024 de lat hoger. Ik verwacht dat we dit jaar nog meer kunnen bereiken als we focussen op onze datacenters en de manier waarop we met dataopslag omgaan.” “

Daarnaast zijn ons bedrijf en al onze medewerkers maatschappelijk betrokken en actief. Ook onze Giving Back Activities – waar ik erg trots op ben – dragen daartoe bij. Elke medewerker krijgt drie werkdagen om zich in te zetten voor zijn of haar omgeving. Op die manier heeft Exact zich afgelopen jaar met meer dan 2.000 activiteiten ingezet voor lokale initiatieven en goede doelen.”

Hoe gaat Exact zijn 40ste verjaardag vieren?

“Exact bestaat dit jaar 40 jaar. Dat gaan we zowel intern als met onze klanten en partners vieren. Met deze mijlpaal laten we zien dat je met ons als partner een toekomst kan opbouwen. Wij bieden al 40 jaar innovatieve oplossingen om bedrijfsprocessen te optimaliseren, en daar gaan we nog jaren mee door.”

Tot slot, wat is jouw tip voor ondernemers om groei te realiseren?

“Bij Exact hebben we een duidelijke ambitie om te groeien, als bedrijf en als mens. Dat geldt voor veel ondernemers. Zoiets bereik je als leidinggevende niet alleen. Zorg voor een goed team om je heen, spreek dezelfde taal en bepaal samen de richting. Neem jezelf als organisatie af en toe eens onder de loep en stel jezelf de juiste vragen: doen we de juiste dingen, op de juiste manier? Ga met elkaar in gesprek en maak duidelijk welke rol je wil en wat je groeidoelstellingen zijn. Daarbij is het van belang om te blijven investeren in innovatie en mensen, ook in uitdagende omstandigheden. Ga de toekomst met vertrouwen tegemoet.”
BE Select your country