Nieuws
Transparantie is cruciaal om het gebruik van AI te stimuleren

Joep Hoeks, Chief Product Officer Exact, over het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit op de werkvloer en de rol van softwareontwikkelaars.
Delft, 23 juli 2025 – Artificiële intelligentie, het is een spraakmakend onderwerp en niet meer weg te denken van de werkvloer. Tenminste, dat zou je denken. Uit het Exact KMO Barometer-onderzoek van 2025 blijkt echter dat 62% van de ondernemers wel gebruik wíl maken van AI, maar nog niet goed weet hoe. Voor die groep heeft Joep Hoeks, Chief Product Officer van Exact, goed nieuws: “AI is helemaal niet zo'n uitdaging als het soms klinkt. Ik durf te wedden dat iedereen er (waarschijnlijk zonder het te beseffen) ook al gebruik van maakt. Alleen nog niet genoeg. En dat is spijtig, want AI maakt je leven een stuk gemakkelijker en verbetert niet alleen de efficiëntie, maar ook de kwaliteit van je werk.”
Artificiële intelligentie is zeker niet nieuw. De term AI bestaat al sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw. “AI is dus bijna eigenlijk ouderwets”, lacht Hoeks. “Maar zelfs de allereerste voorspellende AI-functies, (AI waarbij je naar grote hoeveelheden gegevens kijkt om de toekomst te voorspellen) moeten vandaag de dag veel beter worden benut. Enerzijds helpt AI je met het verbeteren van de efficiëntie, wat natuurlijk belangrijk is gezien de krappe arbeidsmarkt en toenemende concurrentie. Anderzijds verbetert AI de kwaliteit van je werk, want door afwijkingen in gegevens tijdig te signaleren kan je fouten voorkomen.”
Bouwen aan vertrouwen
Maar hoe maak je ondernemers warm voor AI en kan je het gebruik ervan stimuleren? Daar is volgens Joep een belangrijke rol weggelegd voor softwareontwikkelaars. Hij voegt eraan toe: “Ik geloof er sterk in dat wij als ontwikkelaars transparant moeten zijn en de AI-blackbox moeten openbreken. We moeten letterlijk bouwen aan vertrouwen. Want het vertrouwen dat gebruikers hebben in software bepaalt uiteindelijk hoeveel taken je kan automatiseren, of hoe zelfstandig het systeem kan handelen. Bij Exact behouden de gebruikers van de software dan ook altijd de volledige controle.
Innovatief, betrouwbaar en mensgericht
Exact hanteert daarom drie principes bij de ontwikkeling van AI-functies. “Innovatief is het eerste principe. Dat betekent experimenteren, met nieuwe toepassingen en nieuwe taalmodellen”, vertelt Joep. “Maar voor we die functies op de markt brengen, moeten we zeker weten dat ze goed werken. Dat brengt me direct bij het tweede principe: betrouwbaarheid. We beheren immers de gegevens van honderdduizenden bedrijven. Bovendien werken we in een omgeving waar de nauwkeurigheid van financiële gegevens heel belangrijk is. "De boekhouding moet perfect kloppen." Kortom: de AI-functies die we op de markt brengen, moeten honderd procent betrouwbaar zijn. En het laatste principe: mensgericht. Dat is waar we absoluut voor staan en wat ik zojuist ook toelichtte. Wij vinden het heel belangrijk dat gebruikers de volledige controle hebben en behouden tijdens het gebruik van onze software. Ze kunnen zelf diverse functies in- of uitschakelen en zo de mate van automatisering aan hun wensen aanpassen.
Chatten met je eigen gegevens
Deze drie principes staan centraal in de ontwikkeling van Exact AI Assistant. Inmiddels werken 400.000 gebruikers van Exact Online met deze Gen-AI tool. Die beantwoordt moeiteloos alle 'hoe doe ik dat?'-vragen en wijst gebruikers de weg in de software. Maar er is meer. Joep: “We zien dat gebruikers hele simpele vragen stellen aan Exact AI Assistant, in gewone mensentaal. Denk aan: "Geef mij mijn top-10 klanten", "Hoeveel van deze artikelen heb ik nog op voorraad?", of "Van wie krijg ik nog geld?". Tot voor kort moest je daar waarschijnlijk tientallen Excelbestanden voor doorworstelen. Binnenkort doet Exact AI Assistant dat voor je. Dat gaat echt wel veel tijdwinst opleveren. Je kan dan eenvoudig chatten met je eigen gegevens. Exact AI Assistant geeft vliegensvlug antwoord op je vraag en kan er ook nog eens rapport over opstellen. We hebben deze functie onlangs gepresenteerd op onze Innovation Day. We leggen nu de laatste hand aan de ontwikkeling ervan en willen in de tweede helft van het jaar een pilootproject starten met deze functie.
Meer spraakgestuurd werken
Exact werkt ook aan toepassingen waarbij de input van gegevens voor jou wordt gestructureerd en verwerkt door AI. “Denk bijvoorbeeld aan een spraakgestuurde opdracht van een gebruiker die direct wordt uitgewerkt tot een offerte, compleet met bijbehorende taken voor collega’s, ingepland transport en automatische tijdregistratie. Dat is nog toekomstmuziek, maar we experimenteren ermee en ik verwacht echt dat we allemaal steeds meer spraakgestuurd gaan werken”, aldus Joep.
Rol van mensen wordt komende jaren nog waardevoller
Samenvattend kunnen we stellen dat AI van grote waarde is voor ondernemers en dat die waarde in de nabije toekomst alleen maar zal toenemen. Voor wie nog huiverig is over het gebruik AI en bang is om zijn baan kwijt te raken, heeft Joep een heldere boodschap: “Eerlijk gezegd, vind ik dat flauwekul. We hebben iedereen hard nodig om onze welvaart en economische groei op peil te houden. Door te automatiseren haal je meer waarde uit de bestaande teams en laat je medewerkers toe om waardevoller werk te verrichten."
