Nieuws

Kmo’s in productie somber over omzet en winstverwachting

Resultaten Exact KMO Barometer: 71% voelt inflatie, om bedrijfsdoelen te behalen zetten ondernemers in op het introduceren van nieuwe producten
Wemmel , 21 december 2023 – Kmo’s in de productiesector zijn vrij somber over hun omzet en winstverwachting voor dit jaar. Dat blijkt uit de resultaten van de KMO Barometer van Exact. Zo verwacht 37% dat de omzet dit jaar zal afnemen en rekent 31% op een negatieve nettowinstmarge. Inflatie is de belangrijkste oorzaak van deze somberheid. Om bedrijfsdoelen te behalen, investeert de sector voornamelijk in het introduceren van nieuwe producten, gevolgd door het betreden van nieuwe markten.

“Het is geen groot nieuws dat kmo’s in de productiesector gebukt gaan onder de huidige economische en geopolitieke omstandigheden. De resultaten van de KMO Barometer laten nu zien wat de werkelijke impact ervan is”, vertelt Chris Spaander, Senior Solution Marketing Specialist bij Exact. “Maar liefst 71% van de kmo’s in productie heeft last van de inflatie, waardoor de omzet onder druk komt te staan. Zo verwacht slechts 34% van de ondernemers een positieve nettowinstmarge. 10% laat weten dat de verkopen als gevolg van verhoogde prijzen afnemen, 43% geeft aan de hogere prijzen niet of niet volledig te kunnen doorrekenen aan klanten en 15% van de ondernemers moet de productie beperken vanwege de inflatie.”

Productiebedrijven zetten in op productinnovatie en willen kanaal overslaan

Om bedrijfsdoelen in 2023 te behalen zetten productiebedrijven met name in op productontwikkeling. Het is voor een kwart het populairste middel, op de voet gevolgd door het betreden van nieuwe markten (24%). Om succesvol te zijn kijken productiebedrijven ook naar nieuwe verdienmodellen. Chris vervolgt: “De onderzoeksresultaten laten zien dat 21% van alle kmo’s in de productiesector momenteel al aan directe verkoop doet”. 54% van de ondervraagden denkt erover na of heeft al concrete plannen om dit ook te gaan doen.”

Digitalisering heeft hoge prioriteit voor 68% productiebedrijven, 5% werkt datagedreven

Uit de KMO Barometer blijkt verder dat de productiesector nog stappen te zetten heeft als het gaat om digitalisering. Zo laat 68% van de ondervraagden weten dat digitalisering van het bedrijf in 2023 een hoge prioriteit heeft. Zoomen we in op digitalisering en data, dan zien we dat bijna driekwart (68%) van productiebedrijven gelooft dat data-analyses tot betere zakelijke beslissingen leiden. “Maar slechts 5% werkt momenteel volledig datagedreven, wat veel minder is dan het kmo-gemiddelde van 14%. 59% van de respondenten geeft aan dat data maar een beperkte rol in de organisatie spelen. Dat is zonde want datagedreven werken brengt veel voordelen met zich mee, zoals meer inzicht in je organisatie, waardoor je patronen kunt ontdekken en ontwikkelingen kunt voorspellen. Daar kun je op inspelen, wat tijd en kosten bespaart. Bovendien kun je als bedrijf beter onderbouwde beslissingen nemen”, aldus Chris.

Sector loopt voorop wat betreft verantwoord ondernemen, nadruk op duurzame energie

Voor het eerst werden respondenten van de KMO Barometer gevraagd naar hun mening over verantwoord ondernemen. Met recht een hot topic, want bijna 78% van de productiebedrijven geeft aan dat verantwoord ondernemen een belangrijke bedrijfsdoelstelling is. Daarbij zetten productiebedrijven voornamelijk in op het verduurzamen van hun productieketen. 43% geeft namelijk aan eerlijke grondstoffen en halffabricaten te gebruiken en 6% werkt volledig circulair. 31% van de ondervraagden kiest waar mogelijk voor grondstoffen of producten die het milieu minimaal belasten. Ook op het gebied van diversiteit zijn vrij veel bedrijven actief. 39% heeft doelstellingen geformuleerd om het personeelsbestand inclusiever te maken.
Exact

Vragen & contact 

Vragen naar aanleiding van dit persbericht? Neem contact met ons op. Dit kan per e-mail, via media@exact.com, of telefonisch: 015- 7115100. Bekijk onze beeldbank voor recent beeldmateriaal.
BE Select your country