Nieuws

Exact lanceert resultaten KMO Barometer onderzoek: 52% Belgische kmo's verwacht neutrale winstmarge in 2023

Resultaten Exact MKB Barometer onderzoek 2023

Efficiënter werken belangrijkste uitdaging voor bedrijven

Wemmel, 6 juni 2023 – Een meerderheid van 52% van alle kmo’s en accountants in België verwacht in 2023 een neutrale nettowinstmarge. Dat blijkt uit de Exact KMO Barometer, een grootschalig, tweejaarlijks onderzoek onder ruim 500 kmo’s en accountants in België. Ook geeft 63% aan dat de inflatie een negatief effect heeft op het bedrijfsresultaat. Kosten verlagen is dan ook de grootste uitdaging voor bedrijven dit jaar.
“Het is geen geheim dat kmo’s in België voor veel uitdagingen staan: van krapte op de arbeidsmarkt tot inflatie en digitale transformatie”, vertelt Sigrid Jansegers, Sales Director Belgium en verantwoordelijke voor het KMO Barometer onderzoek bij Exact. “De resultaten van ons marktonderzoek, dat we sinds 2014 tweejaarlijks laten uitvoeren, bevestigen dit. Efficiënter werken is dan ook de belangrijkste zakelijke uitdaging van 2023. Op de tweede plaats staat het verlagen van kosten, dat met de huidige inflatie niet als een verrassing komt.”
Business software

Digitalisering heeft voor 55% bedrijven prioriteit, 14% werkt datagedreven

Digitalisering en automatisering kunnen bedrijven helpen efficiënter te werken. Het maakt sneller werken mogelijk en vergroot het inzicht in de organisatie en kosten, waardoor beter onderbouwde beslissingen genomen kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt dat digitalisering van het bedrijf bij 55% van de kmo’s een hoge prioriteit heeft. Kijken we nader naar digitalisering en data, dan zien we dat ruim de helft (55%) van de respondenten gelooft dat data-analyses tot betere zakelijke beslissingen leiden. Sigrid Jansegers vervolgt: “Maar slechts 14% geeft aan volledig datagedreven te werken. Daar valt dus nog winst te behalen. Kmo’s die met cloud software werken, laten weten dat vooral te doen vanwege de eenvoudige 24/7 toegang, ongeacht de werklocatie en het feit dat de software op afstand wordt geüpdatet, zonder dat ze daar omkijken naar hebben.”

Verantwoord ondernemen belangrijk, beleid op CO2-reductie en diversiteit & inclusie

Voor het eerst werden respondenten van het KMO Barometer onderzoek gevraagd naar hun mening over verantwoord ondernemen. Met recht een hot topic, want maar liefst 58% geeft aan dat verantwoord ondernemen een belangrijke bedrijfsdoelstelling is. Kijken we naar het beleid dat ondernemers voeren, dan zien we dat dit met name gericht is op diversiteit en inclusie in het personeelsbestand (30%) en het verlagen van de CO2-voetafdruk (28%).
Het complete onderzoeksrapport is beschikbaar op de KMO Barometer webpagina.
Exact

Vragen & contact 

Vragen naar aanleiding van dit persbericht? Neem contact met ons op. Dit kan per e-mail, via media@exact.com, of telefonisch: 015- 7115100. Bekijk onze beeldbank voor recent beeldmateriaal.
BE Select your country