De grootste uitdagingen in de verzekeringsbranche

Financiële software is onmisbaar voor elk bedrijf. In uitdagende tijden wil je realtime gegevens kunnen omzetten naar inzichten. Een financieel systeem helpt hierbij en zorgt ervoor dat alle medewerkers toegang hebben tot up-to-date informatie. Zo kun je sneller schakelen en zie je risico's aankomen. In dit whitepaper vind je informatie over de mogelijkheden van slimme financiële software en de manier waarop dit de verzekeringssector optimaal kan ondersteunen.

Trends in de verzekeringssector

Een financieel systeem vormt de basis voor het nemen van goede beslissingen die passen in het nieuwe takenpakket van financiële leiders. Die rol kun je alleen vervullen als je processen gesmeerd lopen en gegevens actueel zijn en gemakkelijk op te vragen en aan te vullen zijn. De juiste financiële software ondersteunt je in de trends waarmee je te maken krijgt in de verzekeringssector.

Afhankelijk van verouderde systemen

Verouderde systemen vormen misschien wel de grootste uitdaging voor verzekeraars. Ze leiden ertoe ervoor dat processen complex zijn en informatie verspreid zit over verschillende tools. Investeren in moderne technologie is onvermijdelijk om bij te blijven in de snel veranderende wereld. Daarbij is het belangrijk dat je kiest voor een systeem dat met je meegroeit. Zo voorkomt je dat je nieuwe systeem binnen een aantal jaren ook verouderd raakt.

Consolidatie is tijdrovend

Bij grote organisaties met meerdere entiteiten is consolidatie een tijdrovend proces. Dat komt vooral omdat alle informatie over verschillende systemen verspreid zit. Dat maakt consolideren onnodig complex. Slimme financiële software helpt je om centraal te rapporteren. Vanuit één overzicht maak je razendsnel consolidaties, planningen en rapporten.

Stijgende klantverwachtingen

Klanten zijn veeleisender dan ooit en verwachten snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Dat zijn ze immers gewend uit andere sectoren. De huidige systemen zijn daar helaas niet op gebouwd en vormen vaak een beperkende factor. Sterker nog: ze remmen de innovatie af. Met moderne financiële software die gegevens in real time omzet naar inzichten voorspel je risico's en kun je op basis daarvan handelen.

Nieuwe competitie

Insurtech is een disruptieve innovatie en drukt steeds meer een stempel op de verzekeringsmarkt. Insurtechs worden gedreven door technologie, zijn schaalbaar en maken veel impact op de markt. Ze innoveren snel en spelen duidelijk in op de veranderde klantwensen. Dat dwingt bestaande spelers om hun businessmodel te herzien en in te zetten op een digitale, gegevensgestuurde aanpak. Door innovatie te omarmen en over te stappen op slimme financiële software, heb je realtime gegevens beschikbaar uit verschillende bronnen en geraak je niet achterop. 

Complexe aankoopprocessen

Ook het aankoopproces is bij veel verzekeraars complex als gevolg van verouderde systemen. Een goed aankoopsysteem maakt de aankoopprocessen eenvoudig. Aankoopsoftware helpt je met contractbeheer, budgetbewaking en gedetailleerde rapporten.

Exact - Slimme software voor verzekeraars
“Er waren een aantal pakketten die aan onze eisen voldeden, maar Exact kwam wat ons betreft het beste uit de bus. Het is een standaard pakket zonder maatwerk, bevat een rekening-courant en communiceert met ons polispakket en schadesysteem. Dat Exact een Nederlandse leverancier is, was ook een troef. Dat bevordert de communicatie en gaf ons een betrouwbaar gevoel.”
Freek Dijkmeijer, manager Financiën | Turien & Co Assuradeuren

Lees hier het volledige verhaal over waarom Turien & Co Assuradeuren overstapte naar Exact Financials.

Verschuiving naar shared service centers

Ze werden hierboven al even kort aangehaald: shared service centers. Hierbij worden processen binnen een bedrijf zo veel mogelijk gelijk getrokken met behulp van slimme software. Steeds meer bedrijven maken de switch naar die organisatieconfiguratie. En dat is logisch, want shared service centers bieden allerlei voordelen.

Operationele efficiëntie

Organisatiebrede activiteiten worden zoveel mogelijk gebundeld, zodat afdelingen als finance, HR, aankoop, juridische ondersteuning en security werken volgens dezelfde procedures. Dat leidt tot operationele efficiëntie.

Hogere kwaliteit van ondersteunende processen

Een shared service center zorgt ook voor een verschuiving van transactionele verwerking naar procesbeheersing. Dat verhoogt de kwaliteit en de professionaliteit van de ondersteunende processen binnen een organisatie.

Kostenbesparing op het primaire proces

Die combinatie van centralisatie en standaardisering draagt bij aan een lager kostenplaatje van het primaire proces. Het helpt ook voor een grotere mate van flexibiliteit in de kosten en de strategie.

One source of truth.

Doordat met behulp van een shared service center alle processen op elkaar worden afgestemd, heeft u een beter inzicht en meer controle op het primaire proces. Geen losse rapporten, maar één transparant totaaloverzicht.

Ook binnen de verzekeringssector is het van groot belang dat verschillende processen worden samengebracht en dat systemen met elkaar communiceren. Financiële software ondersteunt hierbij en integreert de frontoffice en backoffice volledig met elkaar. Zo zijn processen meer op elkaar afgestemd en kun je beter en sneller voldoen aan de wensen van klanten.

Exact Financials - Financiële software voor verzekeraars

Samenvatting

Kortom, een stijgende klantverwachtig en hoge concurrentie maken het een uitdagende tijd voor de verzekeringsbranche. Daarnaast zorgen complexe administratieve processen en het gebruik van verouderde systemen dat er veel onnodige tijd wordt verloren. Tijd die je liever wil besteden aan je core-business, namelijk het aanbieden van de beste verzekeringen voor (potentiële)klanten. Slimme software biedt uitkomst.

Ontdek Exact voor verzekeraars

Om de concurrentie voor te blijven, is het belangrijk dat je financiële risico’s ziet aankomen. Met Exact's software voor verzekeraars heb je weer grip op je cijfers. De software van Exact is makkelijk te koppelen met zowel legacy als moderne applicaties en communiceert eenvoudig met polis- en schadesystemen. Zo heb je één centraal systeem voor je processen, werk je effectiever en bespaar je tijd en geld. 

BE Select your country