Handel

De kracht van Product-as-a-Service (PAAS) in de circulaire economie

De kracht van Product-as-a-Service (PAAS) in de circulaire economie

Steeds meer ondernemers zien het belang in van duurzamer ondernemen en omarmen de circulaire gedachte. In de circulaire economie staat het verminderen van afvalstromen en het hergebruik van grondstoffen en materialen centraal. Producten en materialen zijn dus niet meer ‘end-of-life’ (lees: afval), maar worden na hun gebruik opnieuw omgezet in nieuwe producten (via up-/down-/re-cycling). Veel ondernemers doen dat aan de hand van Product-as-a-Service (PaaS).

Wat maakt PaaS circulair?

Product-as-a-Servicemodellen (PaaS) winnen aan populariteit en worden als een oplossing in de circulaire economie beschouwd. Maar wat maakt PaaS circulair? In een PaaS-model levert de producent het product in de vorm van een dienst. In dat model blijft de producent de eigenaar van het product. Niet het bezit van het product maar wel het gebruik of de prestatie van een product wordt in rekening gebracht. PaaS wordt als circulair beschouwd omdat de producent zelf eigenaar blijft en zich daarmee verantwoordelijk maakt voor de terugzending. Verder spoort het de producent aan om het product zo duurzaam mogelijk te ontwerpen, met een zo lang mogelijke levensduur en zo weinig mogelijk onderhouds- en reparatiekosten.  

Ontworpen vanuit een ‘zero-waste’ filosofie

Een mooi voorbeeld van een ‘zero-waste product’ is de sportschoen van Cyclon. De onderneming belooft dat hun sportschoen na gebruik 100% herbruikbaar is. Het product is alleen op abonnementsbasis te verkrijgen. Volgens Viviane Gut, hoofd duurzaamheid bij On, is het abonnementsmodel de sleutel tot een volledig functionerende circulaire levenscyclus. Dat is voor hen de manier om er zeker van te zijn dat de schoenen worden teruggestuurd, zodat zij ze op de meest efficiënte manier kunnen recycleren en ervoor zorgen dat 100% van de materialen wordt hergebruikt. 

Ook in Nederland zijn mooie voorbeelden van meer circulaire producten te vinden. Mud Jeans, bijvoorbeeld, is actief in een van de meest vervuilende industrieën, namelijk de mode-industrie. Om vervuiling een halt toe te roepen maakte Mud Jeans de switch naar het circulaire model. Zo bevatten Mud-jeans tot 40% gerecycleerd post-consumer denim. Naast de verkoop van jeans biedt Mud Jeans ook de mogelijkheid om de jeans te leasen. Bij een leaselidmaatschap betaalt u een vast bedrag per maand. Na die abonnementsperiode wordt u eigenaar van de jeans of kunt u ze inruilen voor een nieuw paar. Mud Jeans blijft zo verantwoordelijk voor de terugzending en het hergebruik. Dat maakt hun bedrijfsmodel circulair. 

Langetermijnrelatie met voorspelbare en terugkerende omzet

PaaS heeft niet alleen voordelen op het gebied van duurzaamheid, maar focust ook op klantenbinding. Zo bouwt u aan een langetermijnrelatie met voorspelbare en terugkerende omzetstromen. 

Hybride modellen

Een abonnementsmodel geeft ondernemers de flexibiliteit om de prijs optimaal af te stemmen op de wensen van de klant. De mate van complexiteit in uw prijsmodel kan variëren. U kunt de pakketten aanbieden voor bijvoorbeeld een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar. Of u kunt kiezen voor een hybride model met een mix tussen vaste terugkerende en variabele afrekenmodellen. Bij het laatste model kunt u bijvoorbeeld het werkelijke verbruik of de prestatie van een product in een bepaalde periode (bijv. 0% stilstandtijd van een machine) in rekening brengen. Ook kunt u pakketten ontwikkelen per klantsegment en elk segment de juiste mix van opties aanbieden.  

Ondersteuning vanuit Exact

Wilt u meer weten over hoe Exact u helpt bij het afhandelen van logistieke processen? Naast het aansturen van logistieke processen ondersteunt Exact u ook in het periodiek factureren van abonnementen. Met Exact Online Contract Management haalt u de complexiteit uit periodieke facturatie van abonnementen en speelt u slim in op de wensen van uw klanten.  

Author image
Remco Kroes

Remco heeft meer dan 13 jaar ervaring met het toepassen van business software oplossingen, zowel in Nederland als internationaal. Bij Exact is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact Online Zakelijke Dienstverlening.

BE Select your country