Handel

In drie stappen naar een betere retourverwerking

In drie stappen naar een betere retourverwerking

De druk op het verdienmodel van webshopeigenaars neemt toe nu de consument steeds vaker producten terugstuurt en een gratis afhandeling verwacht. Retailers staan hierin niet alleen: het retourbeleid bezorgt ook veel handels- en productiebedrijven hoofdpijn nu de serviceverwachtingen ook in de zakelijke markt stijgen.

Incident

Ondernemers kwalificeren teruggestuurde producten in de B2B-sector nog te vaak als een ‘incident’. Dat weerhoudt bedrijven ervan om een goed georganiseerd retourbeleid op te zetten. Opvallend, want op jaarbasis blijkt dat er structureel zodanig veel producten teruggezonden worden dat aandacht voor de invoering van een duidelijk retourbeleid wel degelijk de moeite loont. Gelukkig kunt u uw  retourverwerking verbeteren in slechts drie stappen!

Help uw klant het retourpakket aan te melden

Het aanmelden van teruggestuurde producten kan op verschillende manieren, zoals in de B2C-sector al gebruikelijk is. Vaak gebeurt dat via een formulier en een handleiding die bij het product zijn gevoegd. Het is nog eenvoudiger als de klant het terug te sturen item online kan registreren. Hierdoor kan de administratieve afdeling controleren wat de betaalvoorwaarden waren en wat de vervolgstappen moeten zijn, nog voordat het pakket in het magazijn belandt. Als de retourzending arriveert, zijn er voor de magazijnmedewerker geen verrassingen meer omdat het pakket al in het systeem bekend is en eenvoudig kan worden opgezocht. Dit zorgt voor een efficiënte retourverwerking.

Maak het magazijn ‘retourvriendelijk’

Hoewel die terugzendingen het nieuwe normaal zijn geworden, heeft nog niet ieder bedrijf een (ontvangst)plek waar de pakketten binnenkomen. Op die manier komen de teruggestuurde items dan wel eens terecht bij magazijnmedewerkers die geen benul hebben wat er vervolgens mee moet gebeuren. Zorg er als bedrijf dus voor dat de teruggestuurde pakjes op één plek binnenkomen bij medewerkers die op de hoogte zijn van de retourstroom en hier direct op kunnen inspelen.

Automatiseer het hele proces

Als u als ondernemer het proces rond retourverwerking helemaal efficiënt wilt inrichten, valt het aan te raden om de fysieke goederenstroom en het logistieke proces op termijn te automatiseren. Warehouse management system (WMS) software zorgt ervoor dat alle processen, van de terugzending verwerken tot orderpicken, vlot verlopen en op elkaar aansluiten. Zo hoeft een magazijnmedewerker het label van een retourzending enkel maar te scannen om direct te weten wat de volgende stappen zijn.

Voorkom extra kosten

Via een efficiënt retourbeleid weten magazijnmedewerkers meteen wat er met de teruggestuurde pakketten moet gebeuren. Zo voorkomt u dat goederen ergens op een pallet in de hoek van het magazijn belanden of zelfs zomaar willekeurig worden teruggeplaatst in de rekken. Dat leidt op de lange duur alleen maar tot extra kosten en ontevreden klanten – iets wat te allen tijde voorkomen moet worden.

BE Select your country