Handel

Inruilen nu mogelijk voor Exact voor Handel en Productie

statiegeld kortingsbonnen inruilvergoeding handels en productiebedrijven Exact voor Handel en voor Productie omruilvergoedingen Incidentele configuraties Promotionele acties omruilvergoeding Statiegeld

Werkt u met statiegeld? Doet u acties zoals ‘3 halen, 2 betalen’? Verkoopt u een nieuw product en krijgt de klant korting als hij het oude product bij u inlevert? Of verkoopt u samengestelde producten waarvan een onderdeel aan vervanging toe is? Deelt u soms kortingsbonnen uit? De administratie rond al die acties kan nu een stuk eenvoudiger in Exact voor Handel en Productie dankzij de nieuwe functie ‘Inruilen’ waarmee u een negatieve orderregel invoert.

Toegegeven, de administratie van een omruil- of inruilvergoeding bij de aanschaf van een nieuw product, waarbij de waarde van het ingeruilde product in mindering wordt gebracht op de factuur, verliep vrij omslachtig. Veel handels- en productiebedrijven vroegen daarom om verbetering. Exact voor Handel en voor Productie ondersteunt nu die manier van zakendoen dankzij de functie van negatieve orderregels in verkooporders.

Voorbeelden van omruilvergoedingen

Er zijn verschillende situaties en sectoren waarin die manier van werken voorkomt. Denk aan refurbished producten, waarbij ingeruilde producten na revisie terug op de markt komen, of het terugnemen van afgeschreven producten voor hergebruik. Hieronder vindt u een opsomming van acties die u dankzij de nieuwe functie ‘Inruilen’ eenvoudig beheert in Exact voor Handel en Productie.

Occasionele configuraties

Heeft u te maken met het eenmalig ombouwen van producten? Dan kan het gebeuren dat u alternatieve in plaats van standaardcomponenten van het samengesteld product gebruikt. Met de nieuwe functie ‘Inruilen’ vervangt u administratief gezien eenvoudig het ene door het andere product inclusief eventuele prijsverschillen.

Promotie-acties

In zijn meest simpele vorm moduleert u een promotie, waarbij u eenvoudig iets van de prijs afdoet zonder daarvoor iets in ruil te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan promoties op basis van vouchers.

Omruilen is niet terugzenden

Een omruiling is geen retour. Bij een retour komt een verkocht en geleverd product weer terug. Een omruilvergoeding verwerkt u tegelijk met de verkooporder, dus nog voordat de order werd verzonden en gefactureerd.

Hoe gaat het in zijn werk?

Heel simpel gezegd: met de functie ‘Inruilen’ maakt u negatieve verkooporderregels aan. Op die manier kunt u aan elke verkooporder een of meerdere orderregels met een negatief aantal toevoegen. Het orderbedrag is daardoor lager. Hiermee is het verloop van een offerte en factuur met negatieve regels, wat al mogelijk was, compleet gemaakt.

Statiegeld beheren

Zoals gezegd is het nu mogelijk om goederen in en om te ruilen bij verkoop. Dit is van toepassing als een product weer terug in de handel komt of als het wordt afgevoerd. Met de functie ‘Inruilen’ beheert u ook eenvoudig de terugname van verpakkingen met statiegeld. De teruggenomen kratten, containers en andere verpakkingen verrekent u dan met een verkooporder. Daarnaast levert de functie ook een manier om promoties op basis van vouchers te registreren.

Beschikbaarheid

De nieuwe inruilfunctie is beschikbaar voor alle edities van Exact voor Handel en Exact voor Productie, in België en Nederland.

BE Select your country