Handel

Zonder geld uitgroeien tot belangrijkste importeur van Mexicaanse ingrediënten

Stijn Deschacht begon in 2014 zonder geld met het importeren van Mexicaanse sauzen. Het verbaasde hem dat Mexicaans eten wereldwijd in opmars was, maar dat er in België nauwelijks ingrediënten verkrijgbaar waren. Nu is Stijn - in zijn eentje - met  Mexicanfood.be de belangrijkste importeur van Mexicaanse ingrediënten van het land.

Tijdens verschillende reizen naar Mexico City en een verblijf in Dallas, Texas in 2012, kwam Stijn in aanraking met de Mexicaanse keuken en was direct verkocht. Een jaar later, tijdens een reis naar Australië, viel hem de populariteit van Mexicaans eten op. Eenmaal thuis zocht hij op Google naar leveranciers van Mexicaanse sauzen. Die waren zeer ontvankelijk voor contact. Een goede handel zou er zeker inzitten, vermoedde Stijn. Hij ging persoonlijk langs bij restaurants om de interesse te peilen. Die bleek er te zijn en Stijn startte in 2014 Mexicanfood.be.

Zonder geld

“Ik begon zonder geld, maar kon een batch Mexicaanse hot sauce van de producent krijgen om die later te betalen”, vertelt Stijn. De eerste klanten waren vrienden en restaurants in de buurt. Die waren positief. De winst investeerde Stijn in een tweede saus. Ook die bleek een succes en telkens kocht Stijn met de winst van verkopen nieuwe authentieke Mexicaanse producten. Gestaag breidde hij zijn assortiment uit via de webshop www.mexicanfood.be.

Neus op de feiten

Stijn deed lange tijd alles in zijn eentje. Begin 2016 stelde hij echter vast dat teveel zelf doen meer kost dan dat het opbrengt. Hij werd met de neus op de harde feiten van het ondernemen gedrukt. Hij ging naar Bryo, een Voka-onderdeel dat startende ondernemers helpt en begeleidt. Dat bezoek was zeer waardevol. Stijn ontdekte dat hij meer aandacht moest schenken aan de bedrijfsvoering. “Ik had geen inzicht in de verkopen, marges en kosten”, vertelt hij. “Daardoor had ik ook geen prijsafspraken met leveranciers gemaakt. Mijn voorraadadministratie zat in Excel sheets, de productcodes in mijn hoofd. Ik was kortom blind aan het werken.”

Goed gevoel

Stijn startte de zoektocht naar administratieve tools via Google en kwam in aanraking met Exact voor Handel. Hij kreeg direct een goed gevoel. In het systeem kon hij zijn voorraadadministratie, boekhouding en klantadministratie bijhouden. Daardoor kreeg hij inzicht in de verkopen, voorraad, koopgedrag van klanten, kosten en marges. Maar misschien het mooiste vond Stijn dat hij geen grote investeringen hoefde te doen in computerapparatuur en software. “Ik ben een grote fan van de cloud en wil overal kunnen werken op gelijk welk apparaat, zonder dat ICT-kennis nodig is.”

Voordelen

Hoewel het werken met een nieuw systeem een leercurve met zich meebrengt, ervaart Stijn al na korte tijd de voordelen. “Ik heb inzicht in de verkopen en ontdekte dat tien producten, 70% van mijn totale omzet generen.” Dit jaar staat voor Mexicanfood.be in het teken van het op orde brengen van de administratieve processen, het systeem leren kennen en een nieuwe b2b-webshop van Lightspeed opzetten. Via Facebook en Instagram werkt Stijn aan de bekendheid van mexicanfood.be. “Ik ben aan het leren en ervaar zeer goede begeleiding vanuit Exact”, zegt Stijn. “Je stelt een vraag en krijgt daarna een email met instructies. “Zo kan ik snel verder op het moment dat het me uitkomt.”

Ambities

Als de bedrijfsprocessen en de automatisering van Mexicanfood.be zijn verbeterd, wil Stijn zijn ambities realiseren. Waar hij nu twee volle zeecontainers per product importeert, moet dit binnen drie jaar zijn gegroeid naar 10 containers per product. Ook staat uitbreiding in de Benelux op de planning en levering aan groothandels en supermarkten, want voor een aantal producten heeft Stijn het exclusieve distributierecht bemachtigd. “Dat is hard werken en leren. Maar ik weet nu dat het met behulp van de juiste tools, waaronder Exact voor Handel, wel gaat lukken.”

Kom meer te weten over Exact voor Handel

Stef Wilsens

Stef is sinds 2016 Senior Sales Executive voor Industry Solutions bij Exact.

BE Select your country