Financieel

Word sneller betaald met A/B-testen en kunstmatige intelligentie

De inzet van A/B-testen en kunstmatige intelligentie om sneller betaald te krijgen

Exact werkt al jaren samen met het debiteurenbeheerplatform Payt. Dit jaar innen zij 20 miljard euro aan facturen voor hun klanten, waarvan een aanzienlijk deel via de Exact-platformen. De kennis die Payt hiermee opdoet, is interessant om te delen. 

Als grootste debiteurenbeheerplatform van de Benelux is Payt naadloos geïntegreerd met Exact Financials en Exact Globe. Facturen worden geautomatiseerd opgevolgd, vanaf de eerste factuur tot de laatste aanmaning. “Door klanten consequent te herinneren aan openstaande facturen zien we dat hun betaalgedrag aanzienlijk verbetert”, vertelt Sander Kamstra, een van de oprichters van Payt. “Bovendien merken we dat informeel taalgebruik beter betaalt.” 

Klanten informeel herinneren aan facturen: wanneer werkt het? 

Payt optimaliseert hun software via het uitvoeren van A/B-testen. “Met A/B-testen kom je er snel achter wat wel en wat niet werkt”, legt Sander uit. Zo werd een informele benadering getest onder klanten, zoals: “Beste Henk, volgens onze administratie is de factuur die we jou gestuurd hebben nog niet betaald. Wil je hier even induiken?”  

Uit de test bleek dat het betaalgedrag van debiteuren aanzienlijk verbeterde bij het hanteren van die informele stijl. Bij een verdere analyse van de resultaten zagen zij echter ook dat die benadering vooral goed werkt in de B2B-markt en veel minder in de B2C-markt. In de B2C-markt loont het beter om in de communicatie formeel taalgebruik te hanteren. “Opmerkelijke resultaten, vinden wij.”  

“Over het algemeen is A/B-testen makkelijk toe te passen. Als iemand een idee heeft om het proces te verbeteren, kan dit meteen uitgetest worden. We kunnen bijvoorbeeld een zin in de herinnering een rode kleur geven. Of testen of een factuur beter wordt betaald wanneer het buiten regent. Hiermee onderzoeken we zelf de verandering in het betaalgedrag van de debiteuren. En komen we erachter wat goed werkt en wat niet om beter en sneller betaald te worden.” 

Maar naast de A/B-testen past Payt sinds kort ook kunstmatige intelligentie toe voor het optimaliseren van hun software. “De technologische mogelijkheden ervan zijn oneindig.” 

Business software

Kunstmatige intelligentie toepassen 

“We zijn nu een jaar bezig met kunstmatige intelligentie en de resultaten zijn enorm interessant”, aldus Sander. “We hebben ons onder andere gericht op het voorspellen van de betaalkans van een factuur. Die voorspelling biedt zoveel mogelijkheden voor onze klanten. Denk maar aan het automatisch veranderen van het herinneringsproces op basis van die kennis.” 

Bij kunstmatige intelligentie ontdekt de software bepaalde patronen door alle beschikbare kenmerken te gebruiken. “Het is dus zaak om steeds meer kenmerken toe te voegen, telkens wanneer we denken dat die het betaalgedrag beïnvloeden.” 

Voorspellingen maken 

“We staan pas aan het begin van de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie  binnen Payt. Er zijn nog weinig organisaties die bereid zijn om hun herinneringsproces automatisch te laten aanpassen op basis van wat een computer ontdekte. Zeker als je nog geen idee heeft waarom de software een bepaalde inschatting maakt”, gaat Sander verder. “Maar dat een voorspelling van de betaalkans nuttig is, is wel zeker. Het opent bijvoorbeeld ook deuren naar goedkopere financiering als je goed kunt voorspellen welk bedrag wanneer binnenkomt en welk bedrag niet betaald zal worden.” 

BE Select your country