Financieel

7 tips die stress om je jaarrekening onnodig maken

7 tips die stress over uw jaarrekening overbodig maken
De jaarrekening. Veel ondernemers moeten die opmaken. Jij ook? Voel je de jaarrekening-stress al: lastige vragen van je boekhouder/accountant of slapeloze nachten omdat je straks in een berg administratie moet duiken naar bewijzen en argumenten? Niet nodig! In deze blog krijg je handige tips, waardoor jouw jaarrekening je dit jaar geen stress meer bezorgt. 

Wat is een jaarrekening? 

De jaarrekening is een financieel verslag van je bedrijf. Daarin staat wat je deed in een boekjaar en de financiële prestaties van jouw zakelijke activiteiten. De jaarrekening bestaat uit de balans (de waarde van uw bezittingen, schulden en eigen vermogen), de resultatenrekening (winst- en verliesrekening) en de toelichtingen op beide. 

Voor wie is de jaarrekening verplicht? 

Heb je een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV) dan ben je verplicht om een jaarrekening op te (laten) stellen en neer te leggen bij de Nationale Bank van België. Ook stichtingen, verenigingen, coöperatieve vennootschappen en economische samenwerkingsverbanden moeten verplicht een jaarrekening neerleggen. Ben je een zelfstandige ondernemer en heb je financiering nodig van de bank, dan is een jaarrekening een goed middel om de bank te overtuigen. 

Hoe stel ik een jaarrekening op? 

Je kunt dit zelf doen met Excel en Word of met behulp van jaarrekeningsoftware. Stel de jaarrekening alleen zelf op als je daar grondige kennis van heeft. Anders wordt het een vervelende en tijdrovende klus. Als de materie je onbekend is, laat je het opstellen van de jaarrekening beter over aan een boekhouder of accountant. 

Hoe en wanneer dien je de jaarrekening in? 

Sinds 1 januari 2020 ben je verplicht om jouw jaarrekening elektronisch neer te leggen. Doe dat binnen de 30 dagen na de goedkeuring. Opsturen via fysieke post naar de Nationale Bank van België is niet meer mogelijk. Digitaal aanleveren kan via de website van de NBB.  

Hoe bereid je de jaarrekening voor? 

Wil je snel en goed de jaarrekening (laten) opstellen, dan is het absoluut nodig dat je boekhouding bijgewerkt is. Alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar moeten dus correct geregistreerd zijn. Dat klinkt logisch, maar veel ondernemers houden hun boekhouding niet nauwkeurig bij. Daarom zullen veel ondernemers de dagen tussen kerst en nieuwjaar gebruiken voor het bijwerken van hun boekhouding. Of ze verwachten peperdure rekeningen van hun boekhouder of accountant. Dat is spijtig, want met de moderne boekhoudtools kan de boekhouding eenvoudig realtime bijgehouden worden. 

Wat kies je: Word/Excel of rapporteringssoftware? 

Gebruik je Word/Excel voor het opstellen van de jaarrekening, dan moet je echt alles zelf doen: de jaarrekening configureren, de formules samenstellen, de cijfers invoeren, je rapport opmaken. Vergelijkingen maken met voorgaande jaren is zeer intensief en bovendien foutgevoelig. Een overzichtelijk rapport opstellen is ook niet simpel. 

Specifieke software loodst je door alle onderdelen van de jaarrekening en zorgt er automatisch voor dat jouw rapporten er strak uitzien. Met rapporteringssoftware kun je heel makkelijk correcties doorvoeren die direct van toepassing zijn voor alle relevante delen van de software. Met Excel kan dat niet en moet je wijzigingen manueel doorvoeren. 

Het neerleggen van je jaarrekening bij de Nationale Bank Van België regel je met rapporteringssoftware met één muisklik. Heb je een zeer overzichtelijke boekhouding, dan kun je die zonder probleem met Excel aan. Voor de meeste ondernemers die hun jaarrekening zelf willen opstellen is rapporteringssoftware de handigste en goedkoopste manier. 

Ontdek onze oplossingen

Veel rapporteringsoplossingen kun je koppelen aan je boekhoudsoftware. Daardoor moet je gegevens niet dubbel invoeren. Dat scheelt veel tijd, voorkomt fouten en je kunt ook heel makkelijk tussentijdse rapporten maken, zodat je nog beter kunt sturen. 

In het App Center vind je verschillende rapporteringsoplossingen die aan Exact voor Boekhouden gekoppeld kunnen worden. Wil je het opstellen van de jaarrekening liever uitbesteden aan een boekhouder of accountant? Je vindt de juiste partner in het Accountants Center.
BE Select your country