Financieel

7 tips die stress over uw jaarrekening overbodig maken

7 tips die stress over uw jaarrekening overbodig maken
De jaarrekening. Veel ondernemers moeten die opmaken. U ook? Voelt u de jaarrekening-stress al: lastige vragen van uw boekhouder/accountant of slapeloze nachten omdat u straks in een berg administratie moet duiken naar bewijzen en argumenten? Niet nodig! In deze blog krijgt u handige tips, waardoor uw jaarrekening u dit jaar geen stress meer bezorgt. 

Wat is een jaarrekening? 

De jaarrekening is een financieel verslag van uw bedrijf. Daarin staat wat u deed in een boekjaar en de financiële prestaties van uw zakelijke activiteiten. De jaarrekening bestaat uit de balans (de waarde van uw bezittingen, schulden en eigen vermogen), de resultatenrekening (winst- en verliesrekening) en de toelichtingen op beide. 

Voor wie is de jaarrekening verplicht? 

Heeft u een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV) dan bent u verplicht om een jaarrekening op te (laten) stellen en neer te leggen bij de Nationale Bank van België. Ook stichtingen, verenigingen, coöperatieve vennootschappen en economische samenwerkingsverbanden moeten verplicht een jaarrekening neerleggen. Bent u een zelfstandige ondernemer en heeft u financiering nodig van de bank, dan is een jaarrekening een goed middel om de bank te overtuigen. 

Hoe stel ik een jaarrekening op? 

U kunt dit zelf doen met Excel en Word of met behulp van jaarrekeningsoftware. Stel de jaarrekening alleen zelf op als u daar grondige kennis van heeft. Anders wordt het een vervelende en tijdrovende klus. Als de materie u onbekend is, laat u het opstellen van uw jaarrekening beter over aan een boekhouder of accountant. 

Hoe en wanneer dient u de jaarrekening in? 

Sinds 1 januari 2020 bent u verplicht om uw jaarrekening elektronisch neer te leggen. Doe dat binnen de 30 dagen na de goedkeuring. Opsturen via fysieke post naar de Nationale Bank van België is niet meer mogelijk. Digitaal aanleveren kan via de website van de NBB.  

Hoe bereidt u de jaarrekening voor? 

Wilt u snel en goed de jaarrekening (laten) opstellen, dan is het absoluut nodig dat uw boekhouding bijgewerkt is. Alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar moeten dus correct geregistreerd zijn. Dat klinkt logisch, maar veel ondernemers houden hun boekhouding niet nauwkeurig bij. Daarom zullen veel ondernemers de dagen tussen kerst en nieuwjaar gebruiken voor het bijwerken van hun boekhouding. Of ze verwachten peperdure rekeningen van hun boekhouder of accountant. Dat is spijtig, want met de moderne boekhoudtools kan de boekhouding eenvoudig realtime bijgehouden worden. 

Wat kiest u: Word/Excel of rapporteringssoftware? 

Gebruikt u Word/Excel voor het opstellen van de jaarrekening, dan moet u echt alles zelf doen: de jaarrekening configureren, de formules samenstellen, de cijfers invoeren, uw rapport opmaken. Vergelijkingen maken met voorgaande jaren is zeer intensief en bovendien foutgevoelig. Een overzichtelijk rapport opstellen is ook niet simpel. 

Specifieke software loodst u door alle onderdelen van de jaarrekening en zorgt er automatisch voor dat uw rapporten er strak uitzien. Met rapporteringssoftware kunt u heel makkelijk correcties doorvoeren die direct van toepassing zijn voor alle relevante delen van de software. Met Excel kan dat niet en moet u wijzigingen manueel doorvoeren. 

Het neerleggen van uw jaarrekening bij de Nationale Bank Van België regelt u met rapporteringssoftware met één muisklik. Heeft u een zeer overzichtelijke boekhouding, dan kunt u die zonder probleem met Excel aan. Voor de meeste ondernemers die hun jaarrekening zelf willen opstellen is rapporteringssoftware de handigste en goedkoopste manier. 

Ontdek onze oplossingen

Veel rapporteringsoplossingen kunt u koppelen aan uw boekhoudsoftware. Daardoor moet u gegevens niet dubbel invoeren. Dat scheelt veel tijd, voorkomt fouten en u kunt ook heel makkelijk tussentijdse rapporten maken, zodat u nog beter kunt sturen. 

In het App Center vindt u verschillende rapporteringsoplossingen die aan Exact voor Boekhouden gekoppeld kunnen worden. Wilt u het opstellen van de jaarrekening liever uitbesteden aan een boekhouder of accountant? U vindt de juiste partner in het Accountants Center.
BE Select your country