Accountancy

Mee met de toekomst: deze innovaties in Exact voor Accountancy maken het u nog makkelijker

Exact voor Accountancy

Pen en papier? De generatie die nu in de lagere school zit, zal eens in het vuistje gniffelen - want niemand kan sneller een taak of oefening maken via de tablet of smartphone dan deze kinderen, zo lijkt het wel. De accountants van morgen zullen dan ook alles digitaal doen. We kunnen ons dus maar beter goed voorbereiden en nu al mee zijn met de nieuwste technologische trends. Exact blijft daarom niet stilstaan, maar gaat mee op die golf van vernieuwing met een reeks vernieuwende tools en toepassingen.

Korter op de bal spelen

Ondernemers moeten nu meer dan ooit korter op de bal spelen. Een goed overzicht in cijfers en vooruitgangen is daarom noodzakelijk. Om hen inzichten te bieden in alle getallen kijken ondernemers uiteraard naar hun accountant, want tegenwoordig moet die meer doen facturen verwerken en btw-aangiftes indienen. Er wordt ook verwacht dat de accountant adviezen geeft en toekomstanalyses maakt.

Weg met manueel werk

De adviescockpit in Exact voor Accountancy sluit perfect aan bij die verwachtingen van ondernemers. De naam van de tool verraadt z’n functie eigenlijk al: met deze toepassing kan u als accountant betere adviezen geven aan uw klant. Het dashboard geeft een overzicht van actuele cijfers én inzicht in de toekomst. Op die manier kan u een analyse uitvoeren met juiste en volledige informatie, wat er natuurlijk voor zorgt dat u gerichter advies kan geven. Zo kan u uw klant op tijd wijzen op mogelijke valkuilen of opportuniteiten. De klant kan het dashboard ook zien uiteraard, waardoor hij zélf ten allen tijde een zicht heeft op z’n cijfers.

Maar bij Exact gaan we graag nog een stapje verder: No Hands Accounting brengt onze accountancy-software nog een trapje hoger op de ladder van innovatie. Uw klant levert z’n documenten aan, de ingebouwde scanner schiet in gang om alles te analyseren en herkennen, nadien worden de documenten automatisch doorgeboekt. Achter deze tool schuilt dus een straffe robot die manuele boekhoudtaken van u overneemt. Het voordeel? U heeft meer tijd om te focussen op andere aspecten van uw job, zoals die adviserende rol bijvoorbeeld.

Vlotte communicatie is key

We maken het niet alleen graag makkelijker voor accountants, maar ook voor hun klanten. Daarom hebben we Mijn [Kantoor] gecreëerd. Met deze toepassingen kan uw klant eenvoudig zijn aan- en verkoopfacturen of bonnetjes aanleveren, via de laptop of mobiele app. De handige chatfunctie zorgt ervoor dat uw klanten eenvoudig met u kunnen communiceren als ze vragen hebben. U krijgt die vraag binnen via de Accountancy Cockpit in Exact voor Accountancy en kan even gemakkelijk antwoorden. Zo verloopt de communicatie met uw klanten nog vlotter.

Helemaal nieuw is de Efficiency Monitor. Hiermee kan u nagaan hoe efficiënt er wordt gewerkt voor de administraties die u in uw beheer heeft. In deze monitor worden drie luiken naar voren geschoven: aankopen, bankgegevens en samenwerking met klanten via Mijn [Kantoor]. Voor elk van deze drie aspecten krijgt u een percentage. Dat getal geeft weer hoe automatisch, en dus efficiënt, er wordt gewerkt in een bepaalde administratie. Met dat resultaat heeft u een goed zicht op waar het al goed zit, of op welke vlakken het beter kan.

Er staat nog heel wat nieuws op de planning voor de komende jaren.

Pijnpunten aanpakken

Het afgelopen jaar heeft Exact dus al enorm veel geïnnoveerd met deze nieuwe tools. Robotica accounting is daarbij het paradepaardje. Maar zulke innovaties kennen geen einde, dus er staat nog heel wat nieuws op de planning voor de komende jaren. Exact heeft een team van dertig mensen samengesteld om nieuwe ontwikkelingen te realiseren. Om te weten waar het team zich eerst moet op richten, heeft Exact goed geluisterd naar klanten in België en Nederland. Uit die gesprekken zijn verschillende pijnpunten naar boven gekomen.

De top drie van de issues? Op de eerste plaats blijkt de aanlevering van documenten door ondernemers nog steeds een hobbel in de weg naar een vlotte verwerking. Als accountant kunt u pas aan het werk wanneer uw klant iets aanlevert. Die ‘stop & go’-beweging doet u veel tijd en geld verliezen. Daarnaast verwachten klanten ook steeds meer een optimale ontzorging. Eigenlijk willen ze de ‘Netflix-ervaring’: een zo vlot mogelijk bediening en een zo sterk mogelijke interactie. Ten derde blijken nog heel wat accountancykantoren te werken met verschillende applicaties van verschillende leveranciers. Dat zorgt niet alleen voor een ingewikkeld systeem, maar ook voor heel wat inefficiëntie.

Blik op de toekomst

Met Exact voor Accountancy wordt nu al een groot deel van die pijnpunten aangepakt. Maar om al die processen nog vlotter te laten verlopen, wordt er voortdurend gewerkt aan nieuwe toepassingen. De eerst volgende stap: verbetering voorzien voor uw klanten. Mijn [Kantoor] speelt hier een cruciale rol in. Zo zal in de toekomst naast boekhouddata ook andere informatie kunnen opgenomen worden in het dossier via die tool. Denk daarbij bijvoorbeeld aan fiscale data, gegevens over de personenbelastingen, of een kopie van de identiteitskaart, etcetera. Hierbij zal het systeem ook vervaldata herkennen en onthouden, zodat u duidelijk kan zien of bepaalde documenten van de klant nog up-to-date zijn, of vernieuwd moet worden.

Door alle die verschillende aspecten van accountancy toe te voegen aan de Exact voor Accountancy-software, kan u simpelweg alles laten verlopen via hetzelfde systeem. Dat leidt niet alleen tot meer efficiëntiewinst, maar ongetwijfeld tot een betere samenwerking met u en uw collega’s - want iedereen heeft diezelfde 360° view op de klant. Het dossier van uw klanten zal zo nog correcter en vollediger zijn. Het grote overzicht met real time inzichten waarborgt ongetwijfeld de kwaliteiten van uw diensten.

Uitbreiden met apps van partners

De komende jaren zal er een grote focus liggen op de aanpak van die elementen. Het mag dus duidelijk zijn: Exact heeft een stevige strategie klaarliggen om de meest innovatieve tools aan te bieden aan accountants. Naast de ontwikkeling en uitbreiding van eigen toepassingen, spelen partnerships in diezelfde strategie ook een belangrijke rol. Het applicatiecentrum van Exact heeft meer dan honderd apps ter beschikking die een grote toegevoegde waarde zijn in ieders Exact-oplossing. Al die apps zijn erop gericht om het u en uw klanten nog makkelijker te maken.

Dit artikel is gebaseerd op de sessie Accountancy 360°: inspiratie, innovatie en strategie die op 29 september werd uitgezonden tijdens Exact Live België.

BE Select your country