Salaris

Hoe het Coronavirus de zwakke plek van de WAB blootlegt

salarisadministrateur ondernemers werkgevers werknemers arbeidstijdverkorting Wet Arbeidsmarkt in Balans WAB

<dit blog is geactualiseerd op 19 maart n.a.v. recente ontwikkelingen>

Mijn werkgever moedigde mij en al mijn collega’s al vorige week aan om werkzaamheden vanuit huis te verrichten toen het Coronavirus uitbrak. Daar zat ik: thuis achter mijn laptop. Mijn collega’s bereik ik via chat en videoverbinding, maar toch zijn ze ver weg. Wilde ik afleiding, dan dook ik mijn favoriete koffietentje in.

Daar ving ik het gesprek op tussen de eigenaresse en haar moeder. ‘Stel, we moeten straks dicht, dan heeft het personeel recht op doorbetaling van het loon. Hoe gaan we dit redden?’ Waarop ik dacht: das niet helemaal waar en luisterde geboeid mee. De eigenaresse vervolgde: “Sinds 1 januari is het niet meer toegestaan medewerkers aan te nemen onder een 0-urencontract. ‘Dus ik heb iedereen een contract voor een bepaald aantal uren moeten geven, die moet ik gewoon uitbetalen’.

Hoge AWF-premie

Ik kon het op dat moment niet laten me te bemoeien met het gesprek. Ik gaf aan dat ze haar medewerkers een jaar lang een oproepcontract mag geven maar dat er andere regels aan vast ziten. Zo ook de hogere AWF-premie. Dat wist ze wel zei ze, maar haar salarisadministrateur had haar geadviseerd medewerkers vast in dienst te nemen…. Ze wist niet wat ze nu moest doen.

Omzetverlies verkleinen 

Begrijpelijk, ik denk dat dit advies vaak is gegeven met het oog op de kosten. Niemand kon vermoeden dat er een uitbraak van het coronavirus (covid-19) zou komen, dat een enorme impact zou krijgen op ondernemers. Nu moet de horeca dicht en wordt mijn koffiemomentje verzorgd door het Nespresso-apparaat. Maar dat is kleinbier ten opzichte van de gevolgen voor de ondernemers. De aanvragen voor arbeidstijdverkorting stromen binnen, zodat ondernemers hun omzetverlies kunnen verkleinen.

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

Het is nu echter niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen. De arbeidstijdverkorting is ontoereikend als compensatie voor werkgevers en werknemers. De overheid heeft toegezegd dat er een nieuwe regeling komt; de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud. Deze regeling biedt niet alleen compensatie voor ww-gerechtige medewerkers maar ook mensen met een nul uren-contract en uitzendkrachten. Op deze manier wil de overheid de werkgever en werknemer tegemoetkomen. De uitkering is niet alleen achteraf, maar er komt ook een voorschot van 80% van de verwachte tegemoetkoming.

Veilige afstand houden

Op deze manier kan de werknemer zijn huur en boodschappen blijven betalen en de werkgever blijft in business. Desondanks blijven ondernemers creatief omgaan met de situatie. Ik woon midden in de binnenstad van Rotterdam en zie al een aantal restaurants waar je nu kunt afhalen of die gaan bezorgen. Daar heb je natuurlijk wel personeel voor nodig. Bij al deze restaurantjes hangt een briefje op de deur dat iedereen afstand moet houden van elkaar: 1,5 meter. Daarnaast wordt je maaltijd nog wel tot aan de voordeur bezorgd maar mag je die zelf uit de enorme tas van de bezorger halen.  

Grote schoonmaak

Maar er zijn ook zeker ondernemers die er bewust voor kiezen om dicht te blijven. Ze willen verspreiding voorkomen en zijn geven de winkel zelf een grote schoonmaak of een vers likje verf. Iedereen moet doen waar wat hij het beste acht, laten we met z’n alle proberen een snelle verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.


Meer weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)? Bekijk de serie webinars en je bent helemaal op de hoogte.

Author image
Vera Lenaerts

Vera is solution marketeer bij Exact. In die rol is ze verantwoordelijk voor de propositie van de HR en Payroll software.

NL Select your country