Nieuws

"Bij Exact willen we het verschil maken"

"Bij Exact willen we het verschil maken"

In gesprek met CEO Paul Ramakers over de strategie van het bedrijf

Paul Ramakers staat nu ruim een jaar aan het hoofd van Exact. Hoe gaat het nu met Exact? Wat is de strategie voor 2022 en wat mogen we de volgende jaren van de softwareleverancier verwachten? We stellen Paul een aantal vragen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: groei, innovatie, talentmanagement en verantwoord ondernemen staan centraal in zijn verhaal. “Bij Exact willen we het verschil maken!”

Paul, je bent sinds eind 2020 CEO. Kun je jezelf even voorstellen?

Ooit kwam ik hier als starter binnen. Exact is dus mijn eerste werkgever. Toch heb ik geen moment het gevoel gehad dat ik al bijna 27 jaar bij hetzelfde bedrijf werk. Want Exact is innovatief, beweegt mee met de markt en past de strategieën daarop aan. Bovendien heb ik het geluk dat ik veel verschillende rollen mocht vervullen; na een aantal jaar ging ik intern iets anders doen om nieuwe dingen te leren en mezelf verder te ontwikkelen. Zo heb ik veel afdelingen van dichtbij meegemaakt en in elke functie weer nieuwe dingen geprobeerd, ervaren en geleerd. Mijn meest recente stap was die richting CEO, waar ik veel energie van krijg!

Wat is het eerste woord dat je te binnen schiet als je denkt aan het eerste jaar als CEO?

Hoewel alles rond corona zeker een uitdaging is geweest, kies ik voor het woord groei. Het gaat goed met Exact, we hebben een goed jaar achter de rug. We hebben prachtige ambities die we voor en samen met onze klanten willen waarmaken. En dat kunnen we sneller en beter doen als we de juiste producten en expertise in huis hebben. We geven onze groei dan ook bewust vorm met een combinatie van ontwikkeling en overnames. Zo hebben we met de overnames van Unit4 Bedrijfssoftware, Grip en Officient het afgelopen jaar ons dienstenaanbod verrijkt en nog meer kennis binnengehaald, wat onze groep nog beter en sterker maakt. Daarnaast heb ik een ander doorlopend doel: een bedrijf zijn waar mensen met veel plezier werken. Waar ze trots op zijn en waar ze zelf ook kunnen groeien.

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers graag bij Exact werken?

Bij Exact streven we ernaar om een organisatie te zijn waarvoor mensen willen werken, waar ze zichzelf kunnen zijn ongeacht hun achtergrond enzovoort. We hebben een goede mix van competentieprofielen zoals sales, technologie en marketing, maar ook van verschillende culturele achtergronden. Want diversiteit leidt tot creativiteit en verschillen maken ons sterker. Wat we ook belangrijk vinden, is hoe onze mensen in hun vel zitten. We gaan zorgvuldig om met onze mensen en streven naar een goed evenwicht tussen werk en privé. Ook hier vervullen onze managers een voorbeeldrol. Zelf ga ik bewust af en toe crossfitten, mountainbiken of op een andere manier ontspannen. Zo laat ik zien dat je goed voor jezelf mag - of beter gezegd móet – zorgen.

Is Exact een leeronderneming?

Exact is een werkgever die de medewerkers stimuleert tot ontwikkeling. Niet iedereen wordt natuurlijk CEO, maar het gebeurt regelmatig dat mensen groeien van een sales- naar een aftersalesfunctie, of evolueren van support richting development. Als je de mentaliteit hebt om te willen leren, kun je heel ver komen bij Exact.

Wat zijn andere doelen en acties met betrekking tot de medewerkers?

Mede dankzij onze groei hebben we een groot personeelsbestand. Daarmee maken we het verschil. Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze omgeving. We geven al onze werknemers jaarlijks drie werkdagen vrij om te besteden aan vrijwilligerswerk, onze Giving Back Days. Ook steunen we geldinzamelacties voor goede doelen van onze medewerkers. Zij kunnen hun actie indienen en in aanmerking komen voor een verdubbeling door Exact. Een andere prioriteit op HR-gebied is het hybride werken, dat ook na corona bijdraagt aan een gezond evenwicht tussen werk en privé. Vroeger boden we collega’s al de mogelijkheid om thuis te werken. De invulling daarvan hebben we nu nog meer bij de mensen zelf gelegd. Elk team bekijkt zelf wat voor de teamleden een goede thuis-kantoorverhouding is. We zijn immers niet allemaal hetzelfde.

Is het makkelijk om talent binnen te halen?

Talent vinden is nooit echt makkelijk geweest. Je ziet dat iedereen in dezelfde vijver aan het vissen is. We hebben daarom verschillende invalshoeken, maar groei en betrokkenheid staan altijd voorop. Zo bieden we mensen die rechtstreeks van de universiteit komen een opleidingstraject aan. Anderen kunnen dan weer een carrièrepad doorlopen. We slagen erin mensen binnen te halen, maar het is hard werk.

En hoe zit het met de ambities op operationeel vlak?

Als ontwikkelaar en leverancier van businesssoftware is het onze missie om ondernemers controle te geven over hun bedrijfsprocessen, hen te ontzorgen en hen zo te helpen om slimmer om te gaan met hun tijd. Tijd wordt steeds schaarser en waardevoller. Wij brengen efficiëntie en inzicht, zodat ondernemers zich weer kunnen focussen op hun bedrijfsvoering. Om ervoor te zorgen dat we onze klanten op de beste manier van dienst zijn, hebben we bij Exact altijd oog voor innovatie. We richten ons vooral op het versnellen van innovaties in de cloud. Ook optimaliseren we bestaande producten en introduceren we nieuwe producten om aan de behoeften van de klant te blijven voldoen.

Kun je meer vertellen over de manier waarop Exact innoveert?

Meer dan 600 van de ruim 1850 Exact-collega’s zijn continu bezig om nieuwe producten te maken en bestaande te verbeteren aan de hand van nieuwe features, productupdates enz. We luisteren hiervoor goed naar de markt en de feedback van gebruikers. Daarnaast biedt de technologie steeds meer mogelijkheden, waarvan we gretig gebruik maken. Neem bijvoorbeeld alles rond datagegevens. Hoe kunnen we alle beschikbare gegevens het best gebruiken om het leven van onze klanten makkelijker te maken en stappen in hun proces te elimineren? Dat is een belangrijk thema voor ons.

Kun je wat voorbeelden geven van innovatieve projecten?

Om te beginnen zijn we al een paar jaar druk bezig met Globe+. Alles onder de motorkap wordt gemoderniseerd, inclusief onze gebruikersinterface, om een naadloze ervaring te kunnen aanbieden. Dat project komt nu in de eindfase, volgend jaar rollen we het verder uit. Een ander belangrijk project is het samenvoegen van producten van het vroegere Unit4 Bedrijfssoftware met Exact Online, waardoor we accountants een volledig geïntegreerde suite kunnen aanbieden. En vooruit, ik lijst nog een derde op: onze recent gelanceerde HR-oplossing in Exact Online. Met veel selfservice, zodat ondernemers hun talent nog beter kunnen ondersteunen.

Hoe wil Exact verder nog het verschil maken?

Verantwoord ondernemen staat centraal in onze bedrijfsvoering, in de breedste zin van het woord, van een goede werkgever zijn tot zorgen voor de samenleving. We moeten allemaal samen beter voor onze planeet zorgen, en dus staat duurzaamheid hoog op de strategische agenda van Exact. We formuleren harde doelstellingen op het gebied van uitstoot, energiebesparing en afval en focussen daarop in onze bedrijfsvoering. Denk aan het gebruik van gebouwen en datacenters, slim reizen, het elektrificeren van ons wagenpark en efficiënter programmeren, zodat we minder druk op onze datacenters leggen. Ook werken we met onze leveranciers en partners aan een verantwoorde toeleveringsketen.

Kortom, we willen en nemen onze verantwoordelijkheid op korte en lange termijn, naar onze klanten toe, maar ook naar onze partners, medewerkers en de maatschappij. Samen kunnen we het verschil maken.

Exact

Mediacontact

Wil je meer informatie over dit bericht, heb je een interviewverzoek, of andere media-gerelateerde vragen? Neem contact op met Annemarije Dérogée, head of Corporate Communications bij Exact, via media@exact.com.
BE Select your country