Whitepaper:
5 praktische tips voor wie een abonnementsmodel overweegt

Het abonnementsmodel speelt in op de groeiende behoefte van veel consumenten om ontzorgd te worden. Van wereldwijde platformen tot de lokale bakker, glazenwasser en personal trainer: steeds meer bedrijven bieden hun diensten of producten in abonnementsvorm aan.

Misschien heeft u er wel eens over nagedacht of dit ook voor uw bedrijf of organisatie een geschikt verdienmodel zou kunnen zijn. Lees dan zeker verder, want we verzamelden 5 praktische tips voor u die u helpen om te bepalen of een door abonnementen gestuurd businessmodel bij uw organisatie past.

In vrijwel elke sector vindt u wel een abonnementsmodel

Er bestaan al jarenlang alternatieven voor aankoop en eigendom. Huren en leasen kennen we inmiddels goed. Abonnementen zijn een vorm van gebruik zonder eigendom. Ideaal voor consumenten die vanuit economisch oogpunt liever geregeld een klein bedrag betalen dan een groter bedrag in één keer. Gemak en duurzaamheid zijn eveneens argumenten om voor die optie te kiezen.

Inmiddels is het abonnementsmodel in vrijwel elke sector doorgedrongen. Van boodschappen doen tot rijden met elektrische vervoersmiddelen. Van entertainment tot dranken. En van sportactiviteiten tot voedingssupplementen. Zowel de meer traditionele retailers als de e-commercespelers bieden abonnementen aan. Abonnementen zijn niet meer weg te denken. Is het ook iets voor u? Om die vraag te beantwoorden bekijken we samen met u de trends die de vraag naar abonnementen versterken: ontzorgen, duurzaamheid en value-based pricing.

De 3 sterkste punten van het abonnementenmodel

Ontzorgen met gepersonaliseerde aanbiedingen

Veel producten of diensten heeft u dagelijks, wekelijks of maandelijks nodig. Vaak verschilt uw volgende bestelling nauwelijks van de vorige. Dan is het erg handig om voor een abonnement te kiezen. U krijgt een seintje als uw voorraad bijna op is. Uw favoriete producten staan al klaar in de bestellijst waardoor u ze alleen maar moet aanvinken. Bovendien ontvangt u gepersonaliseerde aanbiedingen omdat de aanbieder uw wensen steeds beter leert kennen. Bij veel merken voelt u dat u deel uitmaakt van een community, een club.

Door de klant- en gebruiksgegevens kunt u beter inspelen op de behoeftes van uw klanten.

Duurzaamheid en circulaire producten

Veel duurzame en circulaire organisaties kiezen voor het abonnementsmodel. Het past bij hun filosofie van hergebruik. Een steeds grotere, hoofdzakelijk jonge groep consumenten voelt zich daardoor aangesproken. De verkopende partij kan op die manier garanderen dat een product wordt gerecycleerd, of nog beter dat de levensduur ervan verlengd wordt door bijvoorbeeld herstelling of refurbishing. Producten worden na gebruik niet weggegooid maar teruggestuurd naar de maker, die het product weer bij andere klanten kan inzetten. Duurzaam consumeren en maatschappelijk verantwoord ondernemen: allebei is het mogelijk met dit populaire verdienmodel.

Het abonnementsmodel past in de ‘duurzame trend van bezit’.

Value-based pricing en winstmaximalisering

Bij value-based pricing, of de op waarde gebaseerde prijsstrategieën, wordt de prijs bepaald op basis van gegevens over de totale waarde die klanten hechten aan het product of de dienst. Belangrijk daarbij is om te beseffen dat de toegevoegde waarde van een product of dienst per klant verschillend is. 'One size fits all' is niet van toepassing op abonnementen en keuzemogelijkheden bieden is dan ook essentieel. Dit vraagt om grondig klantonderzoek en dat kost tijd. Het resultaat is echter een prijs die veel dichter bij de waarheid ligt en uw kansen op winstgevendheid en duurzaamheid maximaliseert.

Met een op waarde gebaseerde prijsstrategie vergroot u uw kansen op winstgevendheid en maximale duurzaamheid.

5 praktische tips voor wie een abonnementsmodel overweegt

1. Maak de meerwaarde duidelijk

Het is belangrijk aan te geven welke voordelen uw product of dienst de klant te bieden heeft. Of dat nu gemak, tijdbesparing, exclusiviteit of een ander verkoopargument is. De kracht van een 'as-a-service'-oplossing is het ontzorgen van uw klanten. U levert niet alleen een product, maar ook diensten die de klant volledig ontzorgen.
Neem nu het concept van Swapfiets, dat u 'mobiliteit' garandeert. Is uw fiets kapot, dan wordt die in geen tijd vervangen of gerepareerd.

2. Focus op duurzaamheid

De meerwaarde hoeft niet alleen tijdens het gebruik van een product duidelijk te zijn, maar ook erna. De leverancier blijft eigenaar van het product. Hij neemt het gebruikte product weer terug en blijft verantwoordelijk voor het recycleren of verlengen van de levensduur van het product. U ziet dat bijvoorbeeld in de modesector. Er zijn al bedrijven die duurzame kleding, bijvoorbeeld jeans, op abonnementsbasis leveren. Na gebruik worden de jeans teruggestuurd en gerecycleerd tot nieuwe jeans. Dit past in de trend waarbij gebruik belangrijker is dan bezit en sluit volledig aan bij de principes van de circulaire economie.

3. Bied een oplossing op maat

'One size fits all' is niet van toepassing op de meeste abonnementsvormen. Bij het aanbieden van abonnementen moet u heel goed nadenken of het product wel bij de markt past. Een goed voorbeeld daarvan vindt u in de accountancy en advocatuur, waar klanten behoefte hebben aan diensten tegen een vast tarief. Hier ziet u dat accountants verschillende pakketten aanbieden. Een freelancer heeft namelijk een andere behoefte dan een onderneming met 20 medewerkers. De juiste verpakking en prijsstelling kunnen de optimale waarde voor uw klant waarborgen.

4. Wees flexibel

De essentie van een abonnement is dat u klanten aan u bindt gedurende een langere periode. Binnen die periode kan de klantbehoefte enorm veranderen. Het is dus belangrijk dat u voortdurend meet en valideert wat uw klanten belangrijk vinden en daarop anticipeert door flexibiliteit in een abonnement in te bouwen. Leveranciers van maaltijdboxen zijn daar een goed voorbeeld van. Bij dergelijke bedrijven kunnen klanten het abonnement eenvoudig voor een bepaalde periode pauzeren. En er is een uitgebreid assortiment aan eenmalige producten die gemakkelijk kunnen worden bijbesteld.

5. Behoud het overzicht over de cashflow en kosten

Het omschakelen naar een abonnementsmodel kan financiële gevolgen voor uw organisatie hebben. U ontvangt de inkomsten verspreid over een langere periode en niet meer direct na de verkoop van uw product. Dat kan betekenen dat u moet voorfinancieren. Houd verder ook rekening met het risico van kostenoverschrijdingen. Een advocaat die zijn klanten een service aanbiedt waarmee ze tegen een vast maandelijks tarief altijd mogen bellen, zal moeten blijven meten of de kosten die daarmee gepaard gaan zijn inkomsten niet overstijgen.

De administratie van je abonnementen op orde

De boekhouding van uw abonnementen op orde

Als u besluit te gaan werken met abonnementen of lidmaatschappen, dan is het belangrijk om uw boekhouding daaraan aan te passen. Met de Exact Online add-on Abonnementenbeheer kunt u uw klanten eenvoudig met een vaste frequentie factureren. Bepaal uw prijzen, voorwaarden en looptijden en wijs ze toe aan uw klanten. Volg vervolgens alles nauwgezet op met uitgebreide rapporten. En natuurlijk is alles volledig gekoppeld aan uw boekhouding. U kunt de add-on op tal van soorten diensten toepassen. Denk bijvoorbeeld aan softwarelicenties, SaaS-diensten, maar ook aan huurkoop, lidmaatschappen, contributies en huurbedragen.

Samenvatting

Consumenten zijn op zoek naar gemak en duurzame oplossingen. Daarom zien we dat het abonnementsmodel steeds vaker aangeboden wordt, zowel door grote, middelgrote als kleine bedrijven en in alle sectoren. Er zijn talloze voordelen voor bedrijven en organisaties. Naast een voorspelbare omzet is het abonnement ook een mooi middel om de klantenbinding te versterken. Door middel van gebruiksgegevens kunt u uw klanten gepersonaliseerde aanbiedingen doen. Abonnementen maken het gemakkelijk om klanten te verleiden om nog meer bij u te kopen.

Met abonnementen creëert u het gevoel deel uit te maken van een community rond uw product of dienst. Het introduceren van een abonnementsmodel vraagt naast de eventuele aanpassingen in uw organisatie ook om aanpassingen in de boekhouding. Exact heeft daarvoor een uitstekende oplossing die u helpt bij het beheren van uw abonnementen

Meer weten over hoe Exact u kan ondersteunen met abonnementenbeheer?

BE Select your country