Ondernemen

Boekhouden voor Beginners: hoe doe je btw-aangifte?

Het staat bij iedere ondernemer in de agenda: de btw-aangifte. Maar waar staat btw voor? En welke tarieven zijn er? In de serie ‘Boekhouden voor beginners’ leggen we je uit hoe je de btw-aangifte doet binnen Exact Online.

Wat is btw?

De afkorting btw staat voor ‘belasting over toegevoegde waarde’. Iedere ondernemer moet btw betalen over zijn omzet — of je nu een bv, nv, vof of eenmanszaak hebt. Zodra je een product of dienst verkoopt, ontvang je van de klanten btw. Die moet je vervolgens weer afdragen aan de belastingdienst. De btw die aan je leveranciers betaalt, mag je daarvan aftrekken. Je betaalt dus btw over het verschil tussen je inkoopprijs en je verkoopprijs. In de berekening van je btw moet je dan ook alle inkomsten en bijkomende kosten meenemen.

Wanneer moet je btw-aangifte doen?

Je weet nu waar btw voor staat, maar misschien vraag je je ook af wanneer je btw moet betalen? Hier heeft de belastingdienst duidelijke voorwaarden voor opgesteld. In de bovenstaande video zetten we die voorwaarden op een rijtje.

Let op: niet elke ondernemer moet btw betalen. Bepaalde sectoren en bedrijfsactiviteiten zijn vrijgesteld van btw. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg.

Welke btw-tarieven zijn er?

Hoeveel btw je moet afdragen, hangt af van het btw-tarief. In België bedraagt het standaard tarief 21%, maar er zijn ook gevallen waarbij een ander btw-tarief geldt. Wil je weten welke andere btw-tarieven er zijn? Bekijk dan bovenstaande video.

Dan is er nog zoiets als het “verleggen van btw”. Hiermee heb je te maken als je bijvoorbeeld werk uitbesteedt aan een andere ondernemer. In dat geval betaal je de btw direct aan de belastingdienst en niet aan je leverancier. Twijfel je over welk btw-tarief voor jou geldt? Vraag het na bij je accountant of boekhouder, of neem contact op met de belastingdienst.

Wil je weten hoe je btw-aangifte doet binnen Exact Online? Bekijk dan de video.

Hoe moet je btw betalen?

Hoe zorg je ervoor dat het openstaande btw-bedrag bij de belastingdienst terechtkomt? Wanneer je gebruikmaakt van Exact Online wordt er automatisch een openstaande post klaargezet. Moet je btw ontvangen en heb je jouw bank gekoppeld aan je boekhoudsoftware, dan wordt het bedrag dat je van de belastingdienst ontvangt automatisch gekoppeld aan het openstaande bedrag.

Moet je btw betalen, dan kun je vanuit Exact Online de bank de opdracht geven om het bedrag over te maken. Op deze manier verlies je geen tijd en voorkom je fouten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het openstaande bedrag handmatig te storten aan de belastingdienst.

Wil je weten hoe Exact jou kan helpen bij de boekhouding? Bekijk dan onze website voor meer informatie over onze software.

BE Select your country