Ondernemen

Boekhouden voor Beginners: hoe doe je zelf de boekhouding?

Wil je zelf de boekhouding van je zaak bijhouden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! In deze serie ‘Boekhouden voor Beginners’ leggen we je uit hoe je een boekhouding organiseert. In dit eerste deel: hoe doe je zelf de boekhouding?

Wat is de boekhouding?

De boekhouding is de financiële administratie van een bedrijf. Het houdt bij hoeveel geld er binnenkomt en buitengaat. Cruciaal, want zo weet je hoe goed je bedrijf presteert. Ook belangrijk: op basis van de cijfers in je boekhouding wordt bepaald hoeveel belastingen je moet betalen (of terugkrijgen).

Als ondernemer ontkom je helaas niet aan de boekhouding, maar bekijk het als een handig instrument: de cijfers helpen je namelijk om de juiste beslissingen te nemen als ambitieuze ondernemer!

Op welke manier wil je boekhouden?

Je kan de boekhouding op verschillende manieren bijhouden. Je kan ervoor kiezen om Excel te gebruiken of een boekhoudprogramma. Beide zijn prima keuzes, alleen biedt een boekhoudprogramma je meer zekerheid, gemak en efficiëntie.

In het boekhoudprogramma van Exact, speciaal ontwikkeld voor ondernemers en zzp’ers, zijn verschillende taken geautomatiseerd. Van facturen herkennen en banktransacties verwerken tot een factuur opmaken en de btw-aangifte indienen. Dankzij onze boekhoudsoftware verlies je weinig tijd aan je boekhouding én weet je op elk moment hoe de zaken ervoor staan.

Wat is een balans?

Een belangrijk onderdeel van je boekhouding is de balans. Een balans is een overzicht van je bezittingen, schulden en eigen vermogen die bij je onderneming horen. De balans laat zien hoeveel je bedrijf uiteindelijk waard is.

De balans bestaat uit twee zijden: de activa en de passiva. Onder de activa vallen alle bezittingen van je bedrijf. Denk aan een bedrijfspand, auto’s, machines en voorraden. De passiva zijn de door je onderneming gemaakte schulden om je bezittingen te betalen en de gemaakte kosten om je werkkapitaal te vergroten. Een voorbeeld hiervan is een lening die je hebt afgesloten.

Hoe stel je zelf een balans op?

Werk je met een boekhoudprogamma, dan is het opstellen van een balans een fluitje van een cent. Zodra je een aankoop doet of een product of dienst verkoopt, wordt dat automatisch verwerkt op je balansoverzicht in Exact Online. Daarnaast kun je ook heel eenvoudig de huidige cijfers vergelijken met de cijfers van het afgelopen boekjaar.

Wil je weten hoe je een balans opstelt? In de video leggen we uit hoe je een balans opstelt binnen Exact Online.

Wat is een resultatenrekening?

Naast de balans moet je ook een resultatenrekening opstellen. Een resultatenrekening, ook wel de winst- en verliesrekening genoemd, is een overzicht van de opbrengsten en kosten in een bepaalde periode. De balans en de resultatenrekening kunnen niet zonder elkaar. Maak je winst, dan neemt je vermogen logischerwijs toe. Maak je verlies, dan neemt je vermogen dus af.

Hoe stel je zelf een resultatenrekening op?

Als je werkt met een boekhoudprogramma hoef je weinig te doen om een resultatenrekening op te stellen. Net als bij de balans kijkt de software naar je inkopen en verkopen. Op basis van deze gegevens maakt de software inzichtelijk wat jouw kosten en opbrengsten zijn gedurende een bepaalde periode.

Wil je weten hoe je een resultatenrekening opstelt in Exact Online? We leggen het uit in de video.

Wat is een grootboekrekening?

Nu je weet wat een balans en een resultatenrekening zijn, bekijken we het laatste onderdeel van je boekhouding: de grootboekrekening. Een grootboek bestaat uit verschillende grootboekrekeningen. Deze rekeningen helpen je om kosten en opbrengsten te categoriseren. Voorbeelden van grootboekrekeningen zijn de omzetrekening en de kostenrekening. Grootboekrekeningen vormen de basis voor je balans en resultatenrekening. Welke grootboekrekeningen je nodig hebt, is afhankelijk van het inzicht dat je wil hebben in je cijfers en hoe je bedrijf in elkaar zit.

Hoe je een grootboekrekening opstelt, wijzigt of verwijdert, leggen we je uit in de video.

Wil je weten hoe Exact jou kan helpen bij de boekhouding? Ga naar onze website voor meer informatie over onze software.

BE Select your country