Ondernemen

Bedrijven blijven strijden tegen corona

Belgische bedrijven

Langzaam komt de maatschappij weer op gang. Winkels, horeca, scholen, culturele instellingen en handelszaken gaan geleidelijk weer open. Een heropstart voor ondernemers. Maar ondernemend België heeft niet stilgezeten de afgelopen maanden. Integendeel! Met trots zien we hoe onze klanten veerkracht en vastberadenheid tonen en een bijdrage leveren in de strijd tegen corona.

Met gepaste afstand

Gelukkig blijft het aantal besmettingen en overlijdens verder afnemen. We kunnen ons weer iets vrijer bewegen. Uiteraard op gepaste afstand. Ondanks de dalende cijfers en de heropstart van veel bedrijven blijven we de gezondheidsmaatregelen naleven om een tweede golf te vermijden.

Zelftestkiosk

Het laatste wat we willen is een tweede besmettingsgolf. We zijn dan ook blij te zien dat bedrijven zich op verschillende vlakken inzetten in de strijd tegen corona. Zo ook het Vlaamse medtechbedrijf BeWell Innovations. Zij ontwierpen een paar jaar geleden al een digitaal platform met een zelftestkiosk. Die zelftestkiosk wordt nu in ziekenhuizen ingezet als pre-screening van mogelijk besmette patiënten. Het bedrijf ontwikkelde ook een app die patiënten op afstand volgt. Daarmee biedt BeWell Innovations uit Ranst een oplossing die erg welkom is in deze tijden.

Testen, testen, testen

Ook 3D-printbedrijf ZiggZagg zet zich in om het coronavirus de wereld uit te helpen. Nu de overheid veel meer mensen in België wil laten testen, is er een grote behoefte aan neusswabs. ZiggZagg staat met zijn HP Multijet Fushion-technologie klaar om die testswabs in voldoende grote hoeveelheden te produceren. Eerder leverde het 3D-bedrijf al lokaal geproduceerde producten voor gezichtsbescherming, oorbescherming bij het langdurig dragen van mondmaskers en hulpmiddelen om deuren en waterkranen contactloos te openen.

Technologische bijdragen aan de industrie

Niet alleen de zorgsector wordt met de gevolgen van de pandemie geconfronteerd. Ook de industrie staat voor verschillende uitdagingen, merkt ook Flanders Make. Zij maken daarom 1 miljoen euro vrij voor hun onderzoekers, zodat die kunnen werken aan technologische oplossingen rond het coronavirus. Ze bieden bedrijven bijvoorbeeld ondersteuning bij hoe ze social distancing kunnen toepassen. Zo werken ze onder andere aan infraroodscreening van verhoogde lichaamstemperatuur en social distancing via ultra-widebandtechnologie (UWB). Het bedrijf doet ook onderzoek naar medische oplossingen zoals een stethoscoop voor longonderzoek op afstand en beademingstoestellen.

Snelle verwerking

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ontwikkelde met IT-partner DXC Technology dan weer in recordtijd een webapplicatie waarmee bedrijven een aanvraag voor financiële ondersteuning konden indienen. Om het hoge aantal aanvragen aan te kunnen en snel te verwerken, werd gebruikgemaakt van Robotic Process Automation. Dankzij die softwareoplossing, waarbij robots de acties van menselijke medewerkers nabootsen, kregen de ondernemers hun premies snel uitbetaald.

Bedankt, België!

De impact van het coronavirus zal op vele vlakken blijvend zijn en gevolgen hebben voor onze manier van leven en werken. Daarom een dikke 'dank u' aan iedereen die helpt in deze uitdagende tijd en een bijdrage levert aan het nieuwe normaal. Zorgverleners, ondernemers, bedrijven en iedereen die de economie op gang houdt of op welk vlak dan ook zijn steentje bijdraagt: bedankt voor jullie veerkracht, inzet en doorzettingsvermogen.

BE Select your country