Blog

Niet bij de pakken neer zitten, maar aanpakken!

maatschappij social media  Live for Live Sociaal Cultureel Planbureau zzp’er LinkedIn coronavirus Exact team

Half ondernemend België ligt momenteel op z’n gat vanwege het coronavirus. Veel opdrachten zijn de afgelopen weken uitgesteld of helemaal geannuleerd en steeds meer kleine ondernemers moeten hun deuren sluiten. En dat treft ondernemers hard. Maar bij de pakken neer zitten? Neen, daar zet ondernemend België zich tegen af! Sterker nog: ondanks alle corona-ellende zien we juist de mooiste initiatieven ontstaan. Initiatieven waarbij ondernemers hun krachten inzetten om anderen te helpen en er zo met z’n allen het beste van te maken. 

Klaarstaan voor de maatschappij 

Toen de federale regering op 12 maart besloot alle evenementen te staken, sportcentra en horecazaken te sluiten, kwamen veel zelfstandigen met een lege agenda thuis te zitten. Een flinke klap. Maar wat al snel opviel, is de samenhorigheid en solidariteit. Op social media verschijnen die meest uiteenlopende initiatieven. Professionals bieden zich vrijwillig aan als kok, hondenoppas of boodschappenservice. Rollen waar een groot deel van de maatschappij op dit moment veel behoefte aan heeft. Stilzitten tijdens een periode als dit, is namelijk voor vele geen optie.

Steun de lokale ondernemer 

Net als zelfstandigen hebben ook de kleine, lokale ondernemers het momenteel zwaar. Vooral de horeca kreeg een flinke klap toen zij op 14 maart de deuren moesten sluiten. In plaats van een bruisend stadsleven is er nu stilte. Maar ook de horeca gaat niet bij de pakken neerzitten en toont veerkracht. Veel restaurants richten zich nu op afhalen en bezorgen. En roepen lokale ondernemers consumenten op om cadeaubonnen te kopen, die klanten kunnen gebruiken als zij weer open gaan. Ook laat de horeca zien de zorg te steunen. Zo bezorgen restaurants gratis pizza’s en pasta’s bij de spoedeisende hulp en bieden cateraars aan maaltijden te maken voor de zorgverleners.

Initiatieven vanuit het bedrijfsleven

Ook andere bedrijven dragen bij in de strijd tegen corona. Zo stellen mobiele telecomoperatoren geanonimiseerde gebruikersdata en expertise gratis ter beschikking van de Data Against Corona Taskforce. Deze informatie kan gebruikt worden in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast lanceerde het Belgische bedrijf Accurat de app ShopSafe. Deze app werkt met dezelfde technologie als Waze. Met de app zie je hoe druk het is in de winkels in je buurt en of bepaalde producten nog beschikbaar zijn. Dit maakt het winkelen minder stressvol in deze coronatijden.

#samentegencorona

Ook op landelijk niveau worden initiatieven gebundeld. Zo werd Vlaanderen Helpt gelanceerd. Een eenvoudig instrument om vrijwilligers en hulpvragen te beheren in tijden van de coronacrisis. En natuurlijk de Ronde tegen Corona waarbij de drone van VTM Nieuws en HLN elke dag over België vliegt.  “Blijf vooral in uw kot, maar als u ons hoort overvliegen, wuif dan naar de camera, in de tuin, op uw balkon of vanuit uw raam. Via spandoeken, boodschap gemaaid in het gras, een dansje,...', schrijft de Belgische nieuwszender VTM. Het zorgt voor de mooiste beelden. Via #samentegencorona zijn nog meer mooie initiatieven ontstaan.

Entertainment voor de kleintjes 

Daarnaast schieten initiatieven voor thuiswerkende ouders als paddenstoelen uit de grond nu de scholen gesloten zijn. De hele dag de kinderen entertainen en ondertussen ook gewoon werken, is vaak niet te doen. Ondernemers spelen hier op een leuke manier op in en zorgen voor vermaak. Zo worden er speciale websites gemaakt om ouders te ondersteunen. Tips en tricks en suggesties van activiteiten worden gedeeld. Van knutsel- en kookideetjes, tot dansjes, digitale verhalen en dagplanners. Maar ook online lessen worden aangeboden. 

Afleiding in deze rare tijden 

Niet alleen scholen zijn dicht; ook fitness centra moesten weken geleden hun deuren sluiten. Ook hier gooien veel ondernemers het over de online boeg. Yogalessen worden vanuit huis opgenomen. Work outs met materialen uit huis worden bedacht. Er zijn zelfs live sessies te volgen. Zo proberen de fitness centra hun leden niet alleen actief en fit te houden, het helpt ook even los te komen uit de dagelijkse gang van zaken. “Wees creatief”, klinkt het.

Samen staan we sterker 

Het coronavirus is een enorme tegenslag voor elke Belgische ondernemer. Toch is het prachtig om ondanks alles te zien hoe ondernemers elkaar uit de brand helpen. Hoe krachten worden gebundeld en hoe bijzondere initiatieven ontstaan. België toont veerkracht. Als Exact team wensen we heel België veel sterkte deze komende periode. En zoals premier Wilmes al zei: help elkaar waar mogelijk, want samen staan we sterker! 

BE Select your country