Ondernemen

Onverwacht thuiswerken? 10 tips om dat efficiënt te doen

Thuiswerken effectief productiviteit tips Coronavirus werkhouding ritme Google Hangouts
Het coronavirus houdt momenteel de hele wereld in zijn greep. Ook in België werden de afgelopen weken heel wat maatregelen getroffen om het virus zo veel mogelijk in  te dammen. Het begon met het simpele advies om handen goed te wassen, maar ondertussen moeten ook sociale contacten tot het absolute minimum teruggebracht worden. Gevolg? Heel veel mensen werken nu van thuis uit. Zo verkleint de kans dat je ziek wordt en helemaal niet meer kunt werken. Maar thuiswerken vraagt best wel een ommeslag. Daarom geven wij 10 tips om efficiënt thuis te werken.

1. Creëer een ‘thuiskantoor’

Als je het niet gewoon bent om regelmatig thuis te werken, kun je snel afgeleid raken. Mensen die voorbij lopen, de televisie die opstaat in de achtergrond, de pakjesbezorger die voor de deur staat... Het is niet bepaald bevorderlijk voor jouw productiviteit als je continu wordt afgeleid. Creëer daarom een ‘thuiskantoor’: een plek in huis waar je weinig last hebt van afleiding en waar je eventueel letterlijk de deur dicht kunt doen.

2. Zorg voor een goede werkhouding

Zorg er ook voor dat je een goede werkhouding heeft. Een goed afgestelde bureaustoel en -tafel zijn het beste maar die heeft je misschien niet staan thuis. Moet je het doen met de keukentafel, zorg er dan in elk geval voor dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte staat. Dat kan door gebruik te maken van een laptopstandaard in combinatie met een losse muis en los toetsenbord. Heb je geen laptopstandaard bij de hand, zet je laptop dan bijvoorbeeld op een stapeltje boeken.

3. Houd je normale ritme aan

Sta je normaal om 7 uur op? Doe dat dan ook als je thuiswerkt en houd je normale ritme en werktijden aan. Neem een ontbijtje, maak je klaar voor de dag en zorg dat je op hetzelfde tijdstip aan het werk gaat als je normaal zou doen. En niet in je pyjama maar gewoon aangekleed. Dat heeft namelijk echt invloed op je productiviteit.

4. Vergader online

Thuiswerken hoeft niet te betekenen dat je al je meetings moet annuleren. Via tools als Skype en Google Hangouts kun je vlot online vergaderen. Installeer dus die programma’s op je computer, een aantal ervan zijn nu tijdelijk zelfs gratis te gebruiken.

Houd er ook rekening mee dat mensen waarmee je online vergadert jij en de ruimte waarin je zit kunnen zien. Nog een reden om niet in je pyjama achter de computer te kruipen!

5. Maak een planning of to-do list

Vind je het lastig om je te concentreren als je thuiswerkt? Maak dan een planning of een to-do list voor jezelf. Verdeel je tijd in blokken en bepaal per blok wat je gaat doen. Dat biedt duidelijkheid, waardoor het vaak makkelijker wordt om te focussen. Vergeet niet om ook pauzes in te plannen.

6. Plan pauzes in

Want ja, ook als je thuiswerkt is het belangrijk om regelmatig even pauze te nemen! Lunch- en koffiepauzes werden niet voor niets in het leven geroepen. Haal dus gerust even een frisse neus of drink een kop koffie. Als je op kantoor zou werken, zou je dit ook doen, dus waarom niet als je thuiswerkt? Maak even het hoofd leeg tijdens een korte pauze en je zult zien dat er daarna een stuk meer uit de vingers vloeit.

7. Thuiswerken is niet hetzelfde als thuis zijn

Het is misschien een open deur intrappen maar thuiswerken is niet hetzelfde als thuis zijn op een vrije dag. Probeer dus te vermijden dat je tussendoor een wasje draait of even stofzuigt. Dat zou je op een normale werkdag ook niet doen. Ook al duurt zo’n klusje maar een paar minuten, het haalt je helemaal uit je concentratie. Voordat je de ‘aan’-knop weer vindt, ben je alweer een kwartier verder. Niet bevorderlijk voor je productiviteit, toch?

8. Leg je telefoon weg

Ook deze tip lijkt misschien voor de hand te liggen maar leg je telefoon bij voorkeur weg. Elk biepje haalt je namelijk uit je concentratie. En de kans dat je na het checken van dat ene berichtje op social media blijft hangen, is bij veel mensen groot. Leg je telefoon dus weg en zet hem op stil. Kan dat niet omdat je bereikbaar moet zijn, verwijder dan eventueel de apps die je kunnen afleiden.

9. Maak afspraken met je huisgenoten

Werk je niet alleen maar zijn een of meerdere huisgenoten ook aan huis gekluisterd? Maak dan – zo goed en zo kwaad als dat kan – afspraken met elkaar. Spreek bijvoorbeeld af dat je elkaar zo weinig mogelijk stoort en dat er niet teveel lawaai gemaakt wordt. Dat maakt thuiswerken een stuk makkelijker. Met (kleine) kinderen is het maken van dit soort afspraken misschien lastig maar toch zeker het proberen waard.

10. Maak er het beste van

Onze laatste tip? Maak er gewoon het beste van! Het is misschien vervelend maar zoals Johan Cruijff ooit zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Gebruik de tijd die je normaal verliest aan pendelen om een kleine wandeling te maken. Of hou het bij de lunch niet gewoon bij een boterham met kaas maar trakteer jezelf op een lekkere omelet. Zo kom je deze periode van thuiswerken wel door.

Bonustip: zorg dat je klaar bent om thuis te werken

Ben je nu nog gewoon aan het werk op kantoor? Dat is natuurlijk fijn maar houd er rekening mee dat dat nog kan veranderen en je binnenkort misschien ook genoodzaakt zult zijn om van thuis uit te werken. Bereid je hierop voor en check of je VPN-verbinding werkt en of je aan al je noodzakelijke documenten kunt komen. Kom je dan onverhoopt toch thuis te zitten, dan bent je er in elk geval helemaal klaar voor!
Author image
Suzanne Moor

Suzanne is content- en socialmediamarketeer voor Exact. De combinatie van een goed verhaal, een tekst die lekker wegleest en een afbeelding die opvalt is wat haar betreft de sleutel voor een mooi stuk content.

BE Select your country