Ondernemen

Onverwacht thuiswerken? 10 tips om dat efficiënt te doen

Thuiswerken effectief productiviteit tips Coronavirus werkhouding ritme Google Hangouts
Het coronavirus houdt momenteel de hele wereld in zijn greep. Ook in België werden de afgelopen weken heel wat maatregelen getroffen om het virus zo veel mogelijk in te dammen. Het begon met het simpele advies om handen goed te wassen, maar ondertussen moeten ook sociale contacten tot het absolute minimum teruggebracht worden. Gevolg? Heel veel mensen werken nu van thuis uit. Zo verkleint de kans dat u ziek wordt en helemaal niet meer kunt werken. Maar thuiswerken vraagt best wel een ommeslag. Daarom geven wij 10 tips om efficiënt thuis te werken.

1. Creëer een ‘thuiskantoor’

Als u het niet gewoon bent om regelmatig thuis te werken, kunt u snel afgeleid raken. Mensen die voorbij lopen, de televisie die opstaat in de achtergrond, de pakjesbezorger die voor de deur staat... Het is niet bepaald bevorderlijk voor uw productiviteit als u continu wordt afgeleid. Creëer daarom een ‘thuiskantoor’: een plek in huis waar u weinig last hebt van afleiding en waar u eventueel letterlijk de deur dicht kunt doen.

2. Zorg voor een goede werkhouding

Zorg er ook voor dat u een goede werkhouding heeft. Een goed afgestelde bureaustoel en -tafel zijn het beste maar die heeft u misschien niet staan thuis. Moet u het doen met de keukentafel, zorg er dan in elk geval voor dat de bovenkant van uw scherm op ooghoogte staat. Dat kan door gebruik te maken van een laptopstandaard in combinatie met een losse muis en los toetsenbord. Heeft u geen laptopstandaard bij de hand, zet uw laptop dan bijvoorbeeld op een stapeltje boeken.

3. Hou uw normale ritme aan

Staat u normaal om 7 uur op? Doe dat dan ook als u thuiswerkt en hou uw normale ritme en werktijden aan. Neem een ontbijtje, maak u klaar voor de dag en zorg dat u op hetzelfde tijdstip aan het werk gaat als u normaal zou doen. En niet in uw pyjama maar gewoon aangekleed. Dat heeft namelijk echt invloed op uw productiviteit.

4. Vergader online

Thuiswerken hoeft niet te betekenen dat u al uw meetings moet annuleren. Via tools als Skype en Google Hangouts kunt u vlot online vergaderen. Installeer dus die programma’s op uw computer, een aantal ervan zijn nu tijdelijk zelfs gratis te gebruiken.

Hou er ook rekening mee dat mensen waarmee u online vergadert u en de ruimte waarin u zit kunnen zien. Nog een reden om niet in uw pyjama achter de computer te kruipen!

5. Maak een planning of to-do list

Vindt u het lastig om u te concentreren als u thuiswerkt? Maak dan een planning of een to-do list voor uzelf. Verdeel uw tijd in blokken en bepaal per blok wat u gaat doen. Dat biedt duidelijkheid, waardoor het vaak makkelijker wordt om te focussen. Vergeet niet om ook pauzes in te plannen.

6. Plan pauzes in

Want ja, ook als u thuiswerkt is het belangrijk om regelmatig even pauze te nemen! Lunch- en koffiepauzes werden niet voor niets in het leven geroepen. Haal dus gerust even een frisse neus of drink een kop koffie. Als u op kantoor zou werken, zou u dit ook doen, dus waarom niet als u thuiswerkt? Maak even het hoofd leeg tijdens een korte pauze en u zult zien dat er daarna een stuk meer uit de vingers vloeit.

7. Thuiswerken is niet hetzelfde als thuis zijn

Het is misschien een open deur intrappen maar thuiswerken is niet hetzelfde als thuis zijn op een vrije dag. Probeer dus te vermijden dat u tussendoor een wasje draait of even stofzuigt. Dat zou u op een normale werkdag ook niet doen. Ook al duurt zo’n klusje maar een paar minuten, het haalt u helemaal uit uw concentratie. Voordat u de ‘aan’-knop weer vindt, bent u alweer een kwartier verder. Niet bevorderlijk voor uw productiviteit, toch?

8. Leg uw telefoon weg

Ook deze tip lijkt misschien voor de hand te liggen maar leg uw telefoon bij voorkeur weg. Elk biepje haalt u namelijk uit uw concentratie. En de kans dat u na het checken van dat ene berichtje op social media blijft hangen, is bij veel mensen groot. Leg uw telefoon dus weg en zet hem op stil. Kan dat niet omdat u bereikbaar moet zijn, verwijder dan eventueel de apps die u kunnen afleiden.

9. Maak afspraken met uw huisgenoten

Werkt u niet alleen maar zijn een of meerdere huisgenoten ook aan huis gekluisterd? Maak dan – zo goed en zo kwaad als dat kan – afspraken met elkaar. Spreek bijvoorbeeld af dat u elkaar zo weinig mogelijk stoort en dat er niet teveel lawaai gemaakt wordt. Dat maakt thuiswerken een stuk makkelijker. Met (kleine) kinderen is het maken van dit soort afspraken misschien lastig maar toch zeker het proberen waard.

10. Maak er het beste van

Onze laatste tip? Maak er gewoon het beste van! Het is misschien vervelend maar zoals Johan Cruijff ooit zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Gebruik de tijd die u normaal verliest aan pendelen om een kleine wandeling te maken. Of hou het bij de lunch niet gewoon bij een boterham met kaas maar trakteer uzelf op een lekkere omelet. Zo komt u deze periode van thuiswerken wel door.

Bonustip: zorg dat u klaar bent om thuis te werken

Bent u nu nog gewoon aan het werk op kantoor? Dat is natuurlijk fijn maar hou er rekening mee dat dat nog kan veranderen en u binnenkort misschien ook genoodzaakt zult zijn om van thuis uit te werken. Bereid u hierop voor en check of uw VPN-verbinding werkt en of u aan al uw noodzakelijke documenten kunt. Komt u dan onverhoopt toch thuis te zitten, dan bent u er in elk geval helemaal klaar voor!
Author image
Suzanne Moor

Suzanne is copywriter voor Exact Go. Ze is altijd op zoek naar interessante, inspirerende verhalen en informatie van & voor zzp'ers en kleine ondernemers.

BE Select your country