Handel

WMS-systeem en ERP integreren? Dit zijn de voordelen

Warehouse Management Software (WMS) is een belangrijk onderdeel van de moderne logistieke keten. Die slimme software houdt constant de voortgang van goederen in het magazijn in de gaten, en verwerkt automatisch de bijbehorende transacties. Als bedrijf krijgt u zo een sterke grip op de ontvangst, opslag en stroom van de goederen, ook in een scenario met meerdere niveaus van goederenopslag.

WMS-systeem

Voor maximale efficiëntie werkt een WMS-systeem vaak samen met auto-ID en data capture. Denk dan aan barcodescanners, RFID of stemherkenning om het opvolgen van de goederenstroom gemakkelijker te maken. Ook handig: die informatie kan vervolgens gesynchroniseerd worden met een database om rapporten te creëren. In real time en altijd beschikbaar.

Zo ondersteunt een WMS uw voorraadbeheer

WMS ondersteunt talloze belangrijke processen binnen een organisatie:

  • Standaardisatie van ontvangst van vracht.
  • Optimalisatie van voorraadniveaus (nieuw en retouren) om te voorkomen dat kapitaal onnodig vastzit of dat niet aan de vraag kan worden voldaan.
  • Inrichten en managen van fysieke magazijnlocaties voor een optimale verwerking van orders.
  • Optimalisatie van communicatie over orders en logistiek management.
  • Bijhouden van de productlocatie en tijd dat een product op de plank ligt om maximaal gebruik te maken van de ruimte en voorbereid te zijn op een onregelmatige vraag.

ERP- en WMS-systeem als totaaloplossing

De implementatie van een WMS-systeem zal de operationele activiteiten van uw organisatie zeker stroomlijnen. Het magazijn blijft echter opereren als een alleenstaand onderdeel. En dat is zonde, want door WMS te integreren met uw ERP-systeem zullen de (dagelijkse) productiviteit, efficiëntie en nauwkeurigheid nog groter worden. Alle bedrijfsprocessen worden er beter van: van de ontvangst en het wegzetten van goederen, over de rapportage van fysieke tellingen, de productcyclus en de retouren van leveranciers, tot het management van locatie, orders en voorraadbeheer.  Door gebruik te maken van mobiele technologie worden de productiewerkvloer en het magazijn meer op één lijn gebracht. RF- en barcode-activiteiten kunnen op beide locaties worden uitgevoerd, waardoor de productie en de voorraad beter op elkaar aansluiten. Het resultaat: een efficiënter gebruik van de beschikbare fysieke ruimte en de tijd van de medewerkers.

Integratie Warehouse Management en ERP

Door uw WMS-systeem te integreren met ERP heeft u altijd actuele en betrouwbare informatie binnen handbereik. De productieteams krijgen realtime inzicht in de beschikbaarheid van grondstoffen waardoor ze een betere planning kunnen maken. En door de actuele voorraadniveaus en productvraag kunnen de medewerkers van de klantenservice op hun beurt preciezere informatie aan hun klanten geven.

ERP en WMS sturen keten aan

De magazijnactiviteiten kunnen door de integratie van uw ERP- en WMS-systemen bovendien de volgende stappen in de keten aansturen. Het gaat hier, bijvoorbeeld, over elektronische notificaties aan de inkoopafdeling over wat er al dan niet is afgeleverd, of aan de klantenservice die de klanten zo beter op de hoogte kan houden. Alle informatie over vrachtlijsten en transporteurs kan in lijn worden gebracht met het verkoopsysteem om de facturatiesnelheid en -nauwkeurigheid te vergroten.

WMS en ERP als start van papierloos bedrijf

WMS en ERP bezorgen uw bedrijf de informatie die het nodig heeft om waarde te kunnen creëren. Met één centrale, digitale bron van gegevens is het dubbel invoeren van gegevens uitgesloten.


Wilt u ook slimme stappen zetten om een papierloos bedrijf te worden?

Author image
Bram Streefkerk

Bram is Solution Marketeer voor de industry solutions van Exact. In die rol is hij verantwoordelijk voor het vermarkten van de handels- en productiesoftware van Exact. Daarbij ondersteunt hij sales, marketing en resellers. Bram heeft ruim 20 jaar ervaring met e-commerce en ERP voor handels- en productiebedrijven in het mkb. 

BE Select your country