Handel

Hoe start-up Stipar hard groeit door realtime informatie

Duurzaam verpakkingsmateriaal. Steeds meer bedrijven hebben interesse. Het is beter voor het milieu en werkt makkelijker. Brice Margerin (24) zag er handel in en is in 2017 vanuit zijn studentenkamer Stipar begonnen. Een jaar later zijn er al tegen de honderd klanten waaronder vooraanstaande ketens. Zo oogst hij succes. 

Duurzaam ondernemen

Stipar komt van het latijnse woord ‘stipare’ wat verpakking betekent, vertelt Brice. Tijdens een studentenjob bij een logistiek dienstverlener viel het de jonge ondernemer op hoeveel vervuilend verpakkingsmateriaal er wordt gebruikt. Zeker met de opkomst van duurzaam ondernemen moest hier een alternatief voor zijn te vinden. Dat bleek het geval al stond de handel in de kinderschoenen. Brice is de vraag gaan onderzoeken terwijl hij een avondopleiding marketing management volgde. Hij trok zijn stoute schoenen aan en benaderde samen met zijn neef Sebastien Margerin (29) een bekend logistiek dienstverlener en enkele voedingsproducenten. Tot zijn verbazing bleken die enthousiast.

Meedenken

De twee ondernemers maakten afspraken met fabrikanten van duurzaam verpakkingsmateriaal, zorgden voor een opslagplaats en startten met leveren. Het aantal klanten groeide hard. “We richten ons op grote ketens en de industrie en hebben inmiddels 500 verschillende verpakkingsmaterialen in ons assortiment”, vertelt Brice. “Onze klanten waarderen ons omdat we echt meedenken over de beste manier van verpakken. Ze zijn verrast over de kwaliteit en ervaren tijdsbesparing op de recycling van verpakkingen. Daarnaast zijn we erg flexibel waardoor we snel kunnen inspringen op vragen. Verpakken is een continu proces dus kunnen we langlopende contracten afsluiten.”

Goede relatie belangrijk

Al bij de start van hun bedrijf wisten Brice en Sebastien dat het succes mede afhankelijk zou zijn van een goede administratie. “Vooral bij de prospectie wil je alle informatie (prijzen en producten) centraal hebben zodat je er een goede opvolging aan kan geven en geen fouten maakt”, vertelt Brice. “In de concurrerende markt waarin wij opereren, is een goede relatie belangrijk; dat je doet wat je belooft en op het afgesproken tijdstip levert.”

Inzicht in voorraad

Brice heeft flink tijd gestoken in het vinden van het juiste softwarepakket ter ondersteuning van het bedrijf. Er zijn 5 pakketten onderzocht waarbij de keuze is gevallen op Exact voor Handel. Dit is 1 pakket voor voorraadbeheer, financiële administratie en crm. Het is eenvoudig uitbreidbaar met extra functies en te koppelen met andere software zoals webshops. Brice: “De software is overzichtelijk, werkt prettig en ik kan direct zien hoeveel producten er op voorraad zijn. Alle informatie zit in 1 systeem waardoor ik inzage heb in gespreksnotities en (prijs)afspraken.”

Voorop lopen

Brice beseft dat zijn bedrijf bestaansrecht heeft als het voorop blijft lopen in gebruik van de laatste technieken in verpakkingsmaterialen. Klanten waarderen dat. “Sommige klanten hebben aangegeven dat hun vorige leverancier(s) de aangeboden materialen beter voorstellen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Daardoor konden zij niet leveren zoals afgesproken. Dit willen we altijd voorkomen. Daarom zetten we in op een duurzame relatie en goede kwaliteit.”

Ambities

Gevraagd naar de ambitie van Stipar, antwoordt Brice: “We willen snel werk maken van een grotere opslagcapaciteit en het in dienst nemen van een extra medewerker om onze groei te ondersteunen. Het assortiment is recent uitgebreid met de levering van veiligheidsmessen. We overwegen om op termijn ook het onderhoud van verpakkingsmachines aan te bieden. Exact voor Handel ondersteunt onze groei. Dat geeft een gerust gevoel dat we onze ambitie binnen 6 maanden realiseren.” 

BE Select your country