Handel

Efficiënter werken in een krappe arbeidsmarkt met Exact WMS

Magazijn werker die producten scant

In de huidige economische situatie staan handelsbedrijven voor verschillende uitdagingen. Uit de MKB Barometer blijkt dat 25 procent van de respondenten het invullen van vacatures als de grootste HR-uitdaging beschouwt. Waarom dit wordt gezien als een uitdaging? De arbeidsmarkt is krap, het proces kost tijd en eist dat bedrijven flexibiliteit tonen in het omgaan met verlof en ziekteverzuim.  

Daarom is slim werken en het optimaal gebruikmaken van het bestaande team belangrijk. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees snel verder hoe je het beste uit je personeelsbestand haalt! 

Automatisering als sleutel tot efficiëntie

Het is dus essentieel om zo efficiënt mogelijk met je huidige medewerkers om te gaan. Dit kan onder andere door het automatiseren van processen om je personeel beter te ondersteunen. Om welke processen dit gaat? Dit geldt met name voor processen binnen het magazijn en de verwerking van goederenstromen.   

Bij Exact hebben we hier de oplossing voor: ons Warehouse Management Systeem (WMS). Met Exact WMS digitaliseren we het gehele magazijn. Door een georganiseerd en efficiënt orderpick-systeem die je altijd de snelste routes wijst, bespaar je tijd en maak je minder fouten!

De voordelen van Exact WMS

Exact WMS gaat verder dan alleen het digitaliseren van het magazijn. Door een hogere efficiëntie wordt het benodigde aantal medewerkers ook verminderd.  

 1. Voorraadbeheer 
  Met Exact WMS krijg je realtime inzicht en controle over voorraadniveaus, locaties en bewegingen binnen het magazijn. Dit betekent dat je minder mensen nodig hebt om de voorraad te beheren en bij te houden. Het resultaat? Kostenbesparingen en een slimmere inzet van je personeel. 

 2. Efficiëntie van orderafhandeling  
  Exact WMS optimaliseert het pick- pak- en verzendproces door slimme pick-routes te bieden, orders te organiseren op basis van prioriteit en het verpakkings- en etiketteringproces te automatiseren. Dit vermindert tijd die nodig is om orders te verwerken en stelt je medewerkers in staat om meer orders in minder tijd af te handelen.

 3. Verhoogde productiviteit
  Door het automatiseren van processen en het verminderen van de afhankelijkheid van papier, kan Exact WMS de productiviteit van je magazijnmedewerkers verhogen. Dit betekent dat je met minder mensen meer werk kunt doen, wat resulteert in een hogere productiviteit per werknemer. 

 4. Foutreductie
  Door het gebruik van technologie zoals hand- en wearable scanners, kan Exact WMS helpen om fouten in het orderverwerkingsproces te verminderen. Zo ben je minder tijd kwijt aan het corrigeren van fouten, die vervolgens weer kunt inzetten voor productieve taken. Door minder fouten te maken bij het uitleveren, krijg je ook minder retourzendingen. Dit heeft een positieve invloed op de werkdruk, de klanttevredenheid en uiteindelijk de marge. Klinkt goed, toch?

BONFIX over Exact WMS

Ook BONFIX is een bedrijf dat al jaren tevreden werkt met Exact WMS. Marcel van Buul, oprichter van de Zwolse fabrikant BONFIX, streeft nog altijd naar hetzelfde: klanten zo tevreden mogelijk maken en dit op een zo efficiënt mogelijke manier. Zijn bedrijf, BONFIX, is fabrikant van onder meer fittingen, kranen en koppelijk. Het bedrijf levert zeer snel: vóór 16.30u bestelt, betekent de volgende dag geleverd. Een moeilijke taak!  

Van Buul staat altijd open om nieuwe dingen te proberen wat ook tot gevolg heeft dat de fabrikant zich voortdurend blijft ontwikkelen. Na het inzetten van handscanners bij het orderpicken om de foutmarge terug te dringen is BONFIX als snel overgestapt naar wearable scanners. Deze draagbare scanners geven middels een camera precies aan waar de orderpicker heen moet en wat hij daar moet pakken.  

Maar niet alleen zijn deze draagbare scanner slim, dit geldt ook voor de kar waar producten op worden verzameld, vertelt Van Buul: “De kar is ook gekoppeld met het systeem, zodat je ziet in welke krat het product geplaatst moet worden. Je kunt dus meerdere order tegelijkertijd lopen, zonder dat je ze door elkaar haalt. Dit werkt vier keer zo snel als de traditionele manier van orders lopen.”  

Bovendien is het ook nog eens gebruiksvriendelijk. “Iedereen kan binnen tien minuten leren hoe het werkt en aan de slag gaan. Hierdoor kunnen we piekmomenten verwerken zonder extra moeite of stress. Sinds we op deze manier werken is de foutkans kleiner dan 0,05 procent op meer dan 450.000 orderregels.” 

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe Exact WMS ingezet kan worden om je bedrijf en personeel verder te helpen?
BE Select your country