Financieel

Van risico naar must: digitaliseren is geen moeilijke keuze meer

Van risico naar must: digitaliseren is geen moeilijke keuze meer
Digitalisering. Als CFO of financieel manager slaan ze u om de oren met de term. Al 10 jaar lang wordt verkondigd dat digitalisering de rol van de CFO en financieel manager flink zal veranderen – in positieve zin. Kunstmatige intelligentie, zelflerende systemen en big data zouden het werk namelijk niet alleen makkelijker maken, maar ook verder verdiepen. Toch is er in de praktijk de afgelopen jaren fundamenteel weinig veranderd. Verandering brengt namelijk risico met zich mee – iets waar de gemiddelde CFO of financieel manager niet op zit te wachten. En bovendien: het gaat toch goed zoals het is?

Tot in 2020 het coronavirus opdook en de wereld op z’n kop zette. CFO’s en financieel managers kwamen voor lastige keuzes te staan. Keuzes die bepalen of hun organisatie de crisis doorkomt. En keuzes die bepalen of er banen verloren gaan. Data bleek daarbij belangrijker dan ooit – maar die gegevens bleken lang niet altijd toereikend te zijn. Dat deed CFO’s en financieel managers beseffen dat het anders moet. Dat het in tijden van crisis levensbelangrijk is om realtime inzicht te hebben in de cijfers, zodat u zo snel mogelijk verschillende scenario’s kunt uitwerken.

Van risico naar must

De coronacrisis heeft CFO’s en financieel managers bewust gemaakt van de kansen die digitalisering biedt. Waar het eerst misschien aanvoelde als een risico, blijkt het nu een must, een belangrijk hulpmiddel om korter op de bal te kunnen spelen. Daarmee ligt digitaliseren in lijn met het hoofddoel van veel CFO’s en financieel managers voor 2021: zich wapenen tegen de toekomst. Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst niet nog een keer verrast worden? Hoe kunnen we beter omgaan met risico’s die op de loer liggen? En hoe bouwt u aan een toekomstbestendig financieel fundament voor jouw organisatie?

De route uitgestippeld

In 2021 nemen we CFO’s en financieel managers mee in de vertaalslag die hiervoor nodig is. We stippelen de route van digitale transformatie uit en brengen alle facetten die u daarin tegenkomt aan het licht. Want wat staat u eigenlijk te wachten? Welke invloed heeft een digitaliseringstraject op de bedrijfsstrategie? Wat is de impact op uw organisatie? En hoe past u als CFO of financieel manager uw skills set aan op deze nieuwe manier van werken?

Elke maand gaan we in gesprek met CFO's en financieel managers die dit digitaliseringstraject al hebben doorlopen of er nog middenin zitten. Hoe hebben zij het aangepakt? Tegen welke obstakels liepen ze aan? Hoe hebben ze die overwonnen? En wat zouden ze met de kennis van nu anders doen? Hou onze socialmediakanalen in de gaten en lees binnenkort het eerste interview van deze reeks.

BE Select your country