Financieel

Zijn gratis boekhoudsoftware en Excel wel écht gratis?

Gratis boekhoudsoftware. Dat klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn? Of gratis boekhouden met Excel? Is dat echt zo makkelijk? Ja en nee. Er bestaat misschien zelfs een beter alternatief. In onze nieuwe serie blogs zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op rij.

Veel kmo's richten zich nu op gratis boekhoudsoftware en boekhouden in Excel. En als je naar de statistieken kijkt, dan is dat helemaal niet vreemd. Maar bieden deze opties echt de juiste mogelijkheden? Laten we eens dieper ingaan op gratis boekhoudsoftware.

Gratis boekhoudsoftware in een notendop


Er zijn vele soorten gratis boekhoudpakketten in omloop. En zoals te verwachten is het grote voordeel van deze software dat het... niets kost.

Je hoeft het alleen maar te downloaden, installeren en configureren en je kunt direct aan de slag. En als het online software is, hoef je helemaal niets te downloaden en te installeren, dan kun je direct aan de slag.

Maar hoe gratis is gratis boekhoudsoftware nu echt?


De software is dan wel gratis, maar dat wil niet zeggen dat het biedt wat je nodig hebt. Met gratis software kun je vaak alleen werken met de basisfuncties.

Dus als je business doorgroeit en je hebt meer mogelijkheden nodig dan moet je er in de regel voor betalen. Denk aan het toevoegen van meer gebruikers of uw bank koppelen. Dan wordt u dus gevraagd om een licentie te kopen of een abonnement af te sluiten. Dan is gratis ineens toch niet meer zo gratis.

Maar hoe zit het dan met Excel?


Veel ondernemers kiezen ervoor om hun boekhouding in Microsoft Excel te doen. Niet omdat het de beste optie aller tijden is, maar omdat het makkelijk voor ze is. Excel is meestal al geïnstalleerd en de meeste kmo’s kunnen wel overweg met spreadsheets.

Dus in zekere zin is boekhouden met Excel gratis. Niet waar, horen we je zeggen. Natuurlijk moet je betalen voor een licentie of een abonnement voor Microsoft Office, als je die nog niet hebt.

Een groter probleem is dat alles handmatig ingevoerd moet worden. Ieder cijfer, alle bank- of factuurgegevens, alles moet in een boekhoudtemplate gezet worden. En dat gaat weleens fout. Met 1 klein typefoutje kun je de hele boekhouding om zeep helpen. Soms zie je dat pas als het al veel te laat is en je het niet makkelijk meer kunt rechtzetten.

Wat is dan het alternatief?


Naast deze mogelijkheden bestaat er ook betaalde online boekhoudsoftware. Dat kost dus geld, ja. Maar je krijgt waarvoor je betaalt: een duidelijk product, ontwikkeld door een bedrijf dat over 5 jaar ook nog bestaat.

Dankzij je maandelijkse abonnement kan je op ieder moment opzeggen. Maar het is fijn te weten dat je bedrijfsgegevens in goede handen zijn.

Lees hier meer in het 2e blog in deze serie of ontdek wat Exact voor Boekhouden voor jou kan betekenen. 

Author image
Judith Van Wissen

Judith heeft meer dan 10 jaar ervaring bij zowel support, verkoop als development. Bij Exact is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact voor Boekhouden. Judith kent Exact van binnen en buiten als geen ander.

BE Select your country