Financieel

Cashflow! 10 tips om je cashflow te verbeteren

Cashflow is alles! 10 tips om uw cashflow te verbeteren
Cashflow is de levensader van jouw zaak. Als je jouw bedrijf draaiend wilt houden, heb je immers geld nodig. Door verkopen zo snel mogelijk in cash om te zetten heb je niet alleen meer middelen om jouw kosten te betalen, maar kun je ook investeren in groei.  Een goede cashflow is dus heel belangrijk. In een ideale wereld betalen klanten meteen, blijft het verkooptempo gelijk en komt er meer geld binnen dan er buitengaat. Helaas gaat het er in de praktijk dikwijls anders aan toe. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee jij je cashflow kunt verbeteren. Wij geven je 10 tips.

Wat is cashflow en waarom is die belangrijk?

Misschien is het goed om eerst even uit te leggen wat cashflow precies is. Cashflow is de term voor de in- en uitstroom van geld in een bedrijf. Een gezonde cashflow is van levensbelang voor iedere onderneming. Is jouw cashflow niet optimaal, bijvoorbeeld omdat opdrachtgevers te laat of niet betalen? Dan ontstaan er gaten in je boekhouding en bestaat de kans dat je zelf niet meer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom geven we deze tips om je cashflow te optimaliseren.

1. Blijf up-to-date

Zorg er eerst en vooral voor dat je financiën altijd helemaal up-to-date zijn en dat je zelf goed op de hoogte bent van jouw financiële situatie. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar als je veel taken tegelijk aan het hoofd hebt, is dat niet altijd evident. Houd goed in de gaten wie je nog moet betalen, wie je zelf nog moet betalen en wanneer de betaaltermijnen verlopen. Als je daarvan op de hoogte bent, kun je altijd op tijd actie ondernemen.

2. Houd je boekhouding goed bij

Deze tip ligt in het verlengde van tip 1: houd je boekhouding altijd goed bij. Wil je een goed inzicht hebben in je cashflow, stel je boekhouding dan niet uit tot het moment waarop je jouw btw-aangifte moet doen, maar plan hier wekelijks een vast moment voor in. Vroeger betekende dit dat je de boekhouding mee naar huis nam en je ‘s avonds of in het weekend alles bijwerkte. Maar met de huidige technologie maakt en verzend je jouw facturen vanuit de trein, een wachtkamer of vertrekhal. Zo heb je geen excuus meer om dit uit te stellen.

3. Werk nauw samen met je boekhouder

Nauw samenwerken met je boekhouder of accountant kan een stimulans zijn voor je business. Geef je boekhouder online toegang tot realtime financiële gegevens zodat hij of zij een breed scala aan taken kan overnemen, waaronder je cashflowbeheer. Hij of zij kan je dan beter adviseren over bepaalde financiële beslissingen. Een geruststellende gedachte en zo kun je jezelf volop bezighouden met je corebusiness!

4. Vraag voorschotten

Dan nu door naar de tips om sneller betaald te worden. Als je zelf iets koopt, moet je direct of zelfs vooraf betalen. Waarom zou dat niet gelden voor jouw klanten? Vraag om een voorschot of sterker nog: maak dat een standaard voorwaarde. Dat geeft je cashflow een flinke boost. Bovendien is dat heel handig bij nieuwe klanten – vooral voor buitenlandse klanten die hun stiptheid nog moeten bewijzen. De grootte en termijn van het voorschot moeten natuurlijk wel passen bij de aard van je product of dienst. Check dus even wat in jouw sector gangbaar is.

5. Factureer zo snel mogelijk

Wacht niet tot het einde van de maand om een factuur te versturen. De boekhouding is niet de meest favoriete bezigheid van ondernemers – maar maak een uitzondering voor uw facturen. Want hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voor je jouw geld binnen hebt. Neem een vast moment in de week om je facturen te versturen en om nieuwe facturen eventueel alvast voor te bereiden. Zo wordt het een routineklus in plaats van iets wat je wekenlang uitstelt. En verstuur ze trouwens vooral digitaal, per e-mail of via je boekhoudprogramma. Dan zijn ze sneller bij je klant én moeilijker te negeren.

6. Een nieuwe lay-out voor je factuur

Kijk ook eens goed naar hoe je facturen eruitzien. Zijn ze duidelijk, nauwkeurig en professioneel? Voeg ook standaard een gedetailleerd overzicht van het project of product toe. Vergeet ook niet je bedrijfsgegevens, btw-nummer, bankinformatie en betalingsvoorwaarden te vermelden. Zo is het voor de klant heel duidelijk wanneer hij moet betalen en hoe hij dat kan doen. Dat vergroot de kans op een snelle betaling.

7. Volg openstaande facturen op

‘Geduld is een schone zaak’, wordt wel eens gezegd. Maar voor openstaande facturen geldt dat niet! Als klanten niet op tijd betalen, stuur dan meteen een betalingsherinnering of bel hen op. Vaak is dat al genoeg. Schakel de grote mannen in donkere pakken met zonnebril alleen in bij nood. En wees vooral niet verlegen om een herinnering te sturen. Het is jouw recht om op tijd betaald te worden.

Vraag jezelf ook eens af: is er iets wat jij kunt doen om de betaling te versnellen? Of is het een kwestie van het klassieke excuus: "Ik kan het niet vinden in ons systeem"? Vergeet niet wat we eerder zeiden over het e-mailen van facturen: die kunnen in elk geval al niet ‘verloren’ raken in de post

8. Betaal je facturen pas als het nodig is

Een goede cashflow is niet alleen afhankelijk van hoe snel je betaald wordt, maar ook van wanneer je zelf je facturen betaalt. Dus als een factuur binnen 30 dagen moet worden betaald, mag je zonder probleem wachten tot de vervaldatum. De ontvanger heeft daar geen probleem mee en tegelijkertijd beschermt je jouw eigen cashflowpositie.

9. Bundel producten en diensten

Het bundelen van producten en diensten wordt door klanten vaak gewaardeerd. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Onderhoudsovereenkomsten van autofabrikanten zijn een goed voorbeeld. Of de gratis klantenondersteuning bij aankoop van elektronische apparatuur of een weggevertje bij kwaliteitsproducten. Maar of het uiteindelijke doel nu is om de voorraad te verschuiven, marktaandeel op te bouwen of je aanbod uit te breiden ... je cashflow profiteert ervan.

10. Geef je boekhouding een upgrade

Tot slot de laatste tip: kijk eens kritisch naar je boekhouding. Doe je die nog altijdin Excel? Dan kan jouw boekhouding wel een upgrade gebruiken. Met een boekhoudingstool of boekhoudprogramma kunt je jouw boekhouding namelijk een stuk gemakkelijker en efficiënter doen. Hiermee maak je heel eenvoudig facturen, stel je automatisch betalingsherinneringen in en heb je duidelijk inzicht in en meer grip op je cashflow. Dat helpt ook om slim samen te werken met je boekhouder. Zeker het overwegen waard, dus!

Ontdek onze oplossingen 

Wil je jouw cashflow verbeteren en kan jouw boekhouding wel een upgrade gebruiken? Exact biedt verschillende oplossingen aan die aansluiten op je behoeften. Ben je een zelfstandige ondernemer en op zoek naar een eenvoudige boekhoudtool, dan is Exact Online Boekhouden een interessant product voor jou.
BE Select your country