Financieel

Cashflow is alles! 10 tips om uw cashflow te verbeteren

Cashflow is alles! 10 tips om uw cashflow te verbeteren
Cashflow is de levensader van uw zaak. Als u uw bedrijf draaiend wilt houden, heeft u immers geld nodig. Door verkopen zo snel mogelijk in cash om te zetten heeft u niet alleen meer middelen om uw kosten te betalen, maar kunt u ook investeren in groei.  Een goede cashflow is dus heel belangrijk. In een ideale wereld betalen klanten meteen, blijft het verkooptempo gelijk en komt er meer geld binnen dan er buitengaat. Helaas gaat het er in de praktijk dikwijls anders aan toe. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee u uw cashflow kunt verbeteren. Wij geven u 10 tips.

Wat is cashflow en waarom is die belangrijk?

Misschien is het goed om eerst even uit te leggen wat cashflow precies is. Cashflow is de term voor de in- en uitstroom van geld in een bedrijf. Een gezonde cashflow is van levensbelang voor iedere onderneming. Is uw cashflow niet optimaal, bijvoorbeeld omdat opdrachtgevers te laat of niet betalen? Dan ontstaan er gaten in uw boekhouding en bestaat de kans dat u zelf niet meer aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. Daarom geven we deze tips om uw cashflow te optimaliseren.

1. Blijf up-to-date

Zorg er eerst en vooral voor dat uw financiën altijd helemaal up-to-date zijn en dat u zelf goed op de hoogte bent van uw financiële situatie. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar als u veel taken tegelijk aan het hoofd heeft, is dat niet altijd evident. Houd goed in de gaten wie u nog moet betalen, wie u zelf nog moet betalen en wanneer de betaaltermijnen verlopen. Als u daarvan op de hoogte bent, kunt u altijd op tijd actie ondernemen.

2. Houd uw boekhouding goed bij

Deze tip ligt in het verlengde van tip 1: houd uw boekhouding altijd goed bij. Wilt u een goed inzicht hebben in uw cashflow, stel uw boekhouding dan niet uit tot het moment waarop u uw btw-aangifte moet doen, maar plan hier wekelijks een vast moment voor in. Vroeger betekende dit dat u de boekhouding mee naar huis nam en u ‘s avonds of in het weekend alles bijwerkte. Maar met de huidige technologie maakt en verzendt u uw facturen vanuit de trein, een wachtkamer of vertrekhal. Zo heeft u geen excuus meer om dit uit te stellen.

3. Werk nauw samen met uw boekhouder

Nauw samenwerken met uw boekhouder of accountant kan een stimulans zijn voor uw business. Geef uw boekhouder online toegang tot realtime financiële gegevens zodat hij of zij een breed scala aan taken kan overnemen, waaronder uw cashflowbeheer. Hij of zij kan u dan beter adviseren over bepaalde financiële beslissingen. Een geruststellende gedachte en zo kunt u zich volop bezighouden met uw corebusiness!

4. Vraag voorschotten

Dan nu door naar de tips om sneller betaald te worden. Als u zelf iets koopt, moet u direct of zelfs vooraf betalen. Waarom zou dat niet gelden voor uw klanten? Vraag om een voorschot of sterker nog: maak dat een standaard voorwaarde. Dat geeft uw cashflow een flinke boost. Bovendien is dat heel handig bij nieuwe klanten – vooral voor buitenlandse klanten die hun stiptheid nog moeten bewijzen. De grootte en termijn van het voorschot moeten natuurlijk wel passen bij de aard van uw product of dienst. Check dus even wat in uw sector gangbaar is.

5. Factureer zo snel mogelijk

Wacht niet tot het einde van de maand om een factuur te versturen. De boekhouding is niet de meest favoriete bezigheid van ondernemers – maar maak een uitzondering voor uw facturen. Want hoe langer u wacht, hoe langer het duurt voor u uw geld binnen heeft. Neem een vast moment in de week om uw facturen te versturen en om nieuwe facturen eventueel alvast voor te bereiden. Zo wordt het een routineklus in plaats van iets wat u wekenlang uitstelt. En verstuur ze trouwens vooral digitaal, per e-mail of via uw boekhoudprogramma. Dan zijn ze sneller bij uw klant én moeilijker te negeren.

6. Een nieuwe lay-out voor uw factuur

Kijk ook eens goed naar hoe uw facturen eruitzien. Zijn ze duidelijk, nauwkeurig en professioneel? Voeg ook standaard een gedetailleerd overzicht van het project of product toe. Vergeet ook niet uw bedrijfsgegevens, btw-nummer, bankinformatie en betalingsvoorwaarden te vermelden. Zo is het voor de klant heel duidelijk wanneer hij moet betalen en hoe hij dat kan doen. Dat vergroot de kans op een snelle betaling.

7. Volg openstaande facturen op

‘Geduld is een schone zaak’, wordt wel eens gezegd. Maar voor openstaande facturen geldt dat niet! Als klanten niet op tijd betalen, stuur dan meteen een betalingsherinnering of bel hen op. Vaak is dat al genoeg. Schakel de grote mannen in donkere pakken met zonnebril alleen in bij nood. En wees vooral niet verlegen om een herinnering te sturen. Het is uw recht om op tijd betaald te worden.

Vraag uzelf ook eens af: is er iets wat u kunt doen om de betaling te versnellen? Of is het een kwestie van het klassieke excuus: "Ik kan het niet vinden in ons systeem"? Vergeet niet wat we eerder zeiden over het e-mailen van facturen: die kunnen in elk geval al niet ‘verloren’ raken in de post

8. Betaal uw facturen pas als het nodig is

Een goede cashflow is niet alleen afhankelijk van hoe snel u betaald wordt, maar ook van wanneer u zelf uw facturen betaalt. Dus als een factuur binnen 30 dagen moet worden betaald, mag u zonder probleem wachten tot de vervaldatum. De ontvanger heeft daar geen probleem mee en tegelijkertijd beschermt u uw eigen cashflowpositie.

9. Bundel producten en diensten

Het bundelen van producten en diensten wordt door klanten vaak gewaardeerd. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Onderhoudsovereenkomsten van autofabrikanten zijn een goed voorbeeld. Of de gratis klantenondersteuning bij aankoop van elektronische apparatuur of een weggevertje bij kwaliteitsproducten. Maar of het uiteindelijke doel nu is om de voorraad te verschuiven, marktaandeel op te bouwen of uw aanbod uit te breiden ... uw cashflow profiteert ervan.

10. Geef uw boekhouding een upgrade

Tot slot de laatste tip: kijk eens kritisch naar uw boekhouding. Doet u die nog altijdin Excel? Dan kan uw boekhouding wel een upgrade gebruiken. Met een boekhoudingstool of boekhoudprogramma kunt u uw boekhouding namelijk een stuk gemakkelijker en efficiënter doen. Hiermee maakt u heel eenvoudig facturen, stelt u automatisch betalingsherinneringen in en heeft u duidelijk inzicht in en meer grip op uw cashflow. Dat helpt ook om slim samen te werken met uw boekhouder. Zeker het overwegen waard, dus!

Ontdek onze oplossingen 

Wilt u uw cashflow verbeteren en kan uw boekhouding wel een upgrade gebruiken? Exact biedt verschillende oplossingen aan die aansluiten op uw behoeften. Bent u een zelfstandige ondernemer op zoek naar een eenvoudige boekhoudtool, dan is Exact Go een interessant product voor u. Heeft u meer uitgebreide boekhoudsoftware nodig, kijk dan eens naar de mogelijkheden van Exact voor Boekhouden.
BE Select your country