Financieel

15 voordelen van bedrijfssoftware in de cloud

15 voordelen van bedrijfssoftware in de cloud
Uit recent onderzoek blijkt opnieuw dat het gebruik van SaaS (Software as a Service) in bedrijven behoorlijk snel groeit. Vooral kleinere zaken, met 0 tot 10 medewerkers, stapten enkele jaren geleden al over naar online bedrijfssoftware. Maar het overgrote deel van de bedrijfswereld in Vlaanderen en Wallonië werkt nog steeds met traditionele on-premise software.

De cloud

Het aanbod van online bedrijfssoftwarepakketten breidt steeds verder uit en meer bedrijven maken de switch. Die evolutie zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zonder het te beseffen, maken velen trouwens al gebruik van de cloud: een Android-telefoon moet geactiveerd worden met een Gmail-account en een iPhone werkt standaard met iCloud. Adressen, foto’s en filmpjes staan vaker wel dan niet in de cloud.

“Vandaag de dag gebruikt het overgrote deel van het bedrijfsleven nog traditionele software.”

Privacy en beveiliging

Sociale netwerken als Twitter en Facebook blijven maar groeien. Logisch dus dat privacy en beveiliging hot topics zijn want de grenzen worden steeds vager als we moeten beslissen over wat we wel en niet op het internet prijsgeven. Maar we raken het gewoon.

Online ondernemen neemt toe

Hetzelfde geldt voor bedrijfssoftware. Het gebruik van online applicaties en tools neemt toe. IT-managers leggen zich er steeds meer bij neer dat ze niet meer controleren waarmee mensen werken. Salesforce.com is er groot mee geworden: het omzeilen van de IT-afdeling nu de verkoopafdeling plots rechtstreeks via internet softwareabonnementen kan afsluiten.

“De ondernemer 2.0 maakt optimaal gebruik van beschikbare online middelen om op andere online manieren te gaan samenwerken met collega’s, klanten en leveranciers.”

Wat is een ondernemer 2.0?

De ondernemer 2.0 maakt optimaal gebruik van beschikbare online middelen om op andere manieren samen te werken met collega’s, klanten en leveranciers. De ondernemer 2.0 ontdekt zelf wat de voordelen van SaaS (‘online software’ in de volksmond) zijn.

15 voordelen van bedrijfssoftware in de cloud:

  • 24/7 toegang tot bedrijfsgegevens
  • Collega’s, klanten, leveranciers kunnen tegelijkertijd aan bedrijfsinformatie
  • Bedrijfsinformatie en processen zijn mobiel beschikbaar
  • Geen hoge, vooraf te betalen licentieprijzen
  • Geen hoge implementatiekosten, geen maatwerktrajecten
  • Geen lange implementatietrajecten
  • Abonnementen van SaaS-specialisten zijn maandelijks opzegbaar
  • Geen eigen IT-beheer nodig, online bedrijfssoftware is in de regel 99,99% beschikbaar
  • Geen eigen IT-infrastructuur nodig
  • Toevoegen/verwijderen van gebruikers in enkele klikken
  • Iedereen werkt met één zelfde en meest recente versie, zonder zorgen over updates
  • Altijd een back-up beschikbaar, geen lokale opslag op server of laptop meer
  • Online ecosysteem: eenvoudige integratie met andere online pakketten
  • Alles digitaal, weg met gegevens op papier in dikke mappen
  • Besparing op accountancykosten

“Online ecosysteem: integratie met andere online pakketten is eenvoudig.”

The false cloud

Hoe zit het met online bedrijfssoftware die niet 100% in de cloud staat? Die zogenaamde hosted versie van traditionele bedrijfssoftware wordt binnen IT ook wel eens ‘the false cloud’ of ‘cloudwashing’ genoemd. Hosted bedrijfssoftware staat dan nog steeds geïnstalleerd op een eigen server. Het lijkt in de cloud staan maar dat is niet echt zo: het zit dus niet in een zwaar beveiligd datacenter van een professionele aanbieder.

Bedrijfssoftware op eigen server

In het geval van cloudwashing moet je je als bedrijf nog steeds bezighouden met de beschikbaarheid van die server, back-upfaciliteiten en allerlei andere infrastructurele zaken. Hiervoor zijn IT-experts nodig, die uiteraard betaald moeten worden. Ook de software die op die server draait, moet nog steeds aangekocht worden.

“Dat staat in schril contrast met SaaS met zijn maandelijkse abonnementsprijzen van enkele tientallen of honderden euro’s.”

Schril contrast met SaaS

Dat staat in schril contrast met SaaS waarbij maandelijkse abonnementsprijzen slechts enkele tientallen of honderden euro’s bedragen. Andere partijen komen niet veel verder dan software aanbieden in een lease-achtige constructie: de tienduizenden euro’s aan softwarelicentiekosten worden gedeeld door het aantal maanden dat de software wordt gehuurd.

Ecosysteem

Zijn updates nog nodig en wanneer? Daarover moet het bedrijf dat de cloudserver aanbiedt zelf beslissen. Het succes van Apple’s iPhone, Google’s Android en Salesforce.com zit in hun ecosysteem (Appstore, Play, App Exchange) waarin vele ontwikkelaars aanvullende applicaties aanbieden. Die kunnen met één klik op de muisknop geactiveerd en gebruikt worden.
BE Select your country