Hoe categoriseer ik grootboekrekeningen in Exact?

Je grootboekrekeningen vind je in het grootboekrekeningschema. Je kunt dit schema naar eigen wens indelen door gebruik te maken van categorieën. Door je grootboekrekeningen te categoriseren, maak je het schema overzichtelijk(er). Lees hier meer over hoe grootboekrekeningen je boekhouding categoriseren.

Categorieën aanmaken en wijzigen

Om je categorieën te bekijken, nieuwe categorieën aan te maken of bestaande categorieën te wijzigen, klik je bovenaan in het grootboekrekeningschema. Vervolgens wordt onderstaand scherm getoond:

Screenshot 1

Wanneer dit scherm bij  leeg is, dan zijn er of nog geen grootboekrekeningen en categorieën aangemaakt óf de categorieën zijn nog niet aan de grootboekrekeningen gekoppeld.

Categorieën aan een grootboekrekening koppelen

Om één of meerdere categorieën aan een grootboekrekening te koppelen of om een bestaande categorie te wijzigen, selecteer je in het grootboekrekeningschema de juiste grootboekrekening en klik je op Openen.

Op het tabblad Basis kun je in de sectie Vastlegging groep vijf primaire categorieën koppelen. Tevens kun je nog vijf secundaire categorieën vastleggen.

Screenshot 2

Grootboekrekeningschema aanpassen

Wanneer alle categorieën zijn aangemaakt en aan de grootboekrekeningen zijn gekoppeld, kun je eventueel je grootboekrekeningschema nog verder aanpassen zodat deze volledig aan je wensen voldoet.

Je kunt de betreffende categorieën bijvoorbeeld verplaatsen naar een andere positie. Wanneer je met je rechtermuisknop op een categorie of grootboekrekening klikt, krijg je onder andere de optie Verplaatsen.

Screenshot 3

Nadat je op Verplaatsen hebt geklikt, zie je een grijze omkadering. Je kunt hiermee naar de gewenste plek gaan en hierop klikken om de categorie naar deze positie te verplaatsen.