Nieuw in jouw oplossing

Maak kennis met de nieuwste functies in je oplossing. Want dat is precies waar de Winter’23 Release om draait: nieuwe mogelijkheden! Klik in het menu op jouw Exact-oplossing en ontdek welke verbeteringen en vernieuwingen we voor jou hebben aangebracht. Benieuwd naar alle release notes? Bekijk ze in de support portal.

Exact Online Boekhouden

Vanaf deze release kan je in Exact Online met één druk op de knop de fiscale balans van een eenmanszaak weergeven. Handig voor accountants, maar ook voor ondernemers! Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met privégebruik, niet-aftrekbare btw en verworpen uitgaven. Het is hierbij wel belangrijk dat je zelf de juiste percentages instelt op basis van de regelgeving die geldt voor jouw situatie.

Doe jij zaken met bedrijven die goederen voor jou verkopen? Dan heb je vast te maken met verkoopfacturen waar ook kosten op staan. Vanaf nu kun je instellen dat je verkoop- en inkoopregels kunt combineren in één verkoopboeking waarbij niet het type boeking, maar de geselecteerde grootboekrekening leidend is voor de btw. Zo kun je de betaling in één keer afpunten terwijl het btw-aangifteproces niet wordt verstoord.

Wet- en regelgeving veranderen constant, maar met Exact Online ben je verzekerd dat je software altijd bij is met de laatste ontwikkelingen. Voor 2023 hebben we ervoor gezorgd dat de limietbedragen voor de Belcotax zijn geüpdatet (fiche 281.50). Daarnaast worden vanaf dit jaar ook btw-nummers beginnend met BE1 in plaats van BE0 ondersteund in onze software. Zo kun jij je aandacht bij je bedrijf houden.

Exact Online Accountancy

Indicatoren zijn geautomatiseerde checks die een klantenadministratie controleren op juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid. Via vooraf ingestelde criteria controleren zij één- of meermaals per dag verwerkingen en ontwikkelingen in de boekhouding. Hoe complexer een klantenadministratie wordt, des te meer indicatoren je kan instellen. Een mooie tool die je helpt fouten in de administratie te voorkomen. Wat het jou oplevert? Tijdsbesparing!

We hebben de optie documenten downloaden toegevoegd. Je hebt twee opties: download de bestanden in een ZIP-bestand of exporteer ze direct naar het juiste SharePoint dossier. Het voordeel van deze optie is dat je ze direct exporteert. Voor Verkoopfacturen hebben we een aparte optie aangemaakt, die kopieer je direct naar het SharePoint dossier van de klant.

Exact Online Handel / Productie

In Exact Online Handel en Productie Professional was het al mogelijk om voor verkooporders en offertes een goedkeurder aan te wijzen. Vanaf nu is het ook mogelijk om bestellingen goed te keuren. Op basis van een nieuwe rol worden bestellingen ter goedkeuring aangeboden. Zo kan je onderscheid maken tussen de invoer en goedkeuring van een bestelling binnen je bedrijf. Een veelgevraagde functie in onze community.

Vanaf nu kan je in Exact Online Handel en Productie Professional werken met Incoterms. Met Incoterms duid je aan wie verantwoordelijk is voor wat er tijdens internationaal transport gebeurt. Je legt de Incoterms nu eenvoudig vast aan zowel de aankoop- als verkoopzijde. En je kan een standaard Incoterm koppelen aan relaties en de betreffende Incoterms weergeven in lay-outs.

Wanneer je meerdere verkoopkanalen hebt, wil je weten waar je omzet vandaan komt. Bijvoorbeeld verkoop via POS, Marketplaces, verschillende webshops, een B2B-portal of een e-mail. In Exact Online Handel en Productie Professional kan je nu specifieke verkoopkanalen bijhouden. Dit doe je door in de verkoopmarge en verkoopanalyse rapporten te filteren op verkoopkanaal. Zo krijg je nog meer inzicht in de herkomst van omzet.

Exact Online Bouw

Wanneer je aan een project werkt, is het belangrijk om aan alle kwaliteitseisen te voldoen. Met behulp van de functie Kwaliteitsgarantie in Exact Online Bouw Professional kan je eenvoudig alle gegevens omtrent kwaliteitsgarantie op één plek verzamelen en beheren. Je kan deze gegevens ook exporteren en versturen naar bedrijven die kwaliteitscontrole uitvoeren.

Je hebt nu de mogelijkheid om aankooporders en onderaannemerscontracten te kopiëren. Zo kan je bestaande contracten dupliceren, maar ook als sjabloon gebruiken. Klik op het pictogram Dupliceren rechts van de pagina om het contract te kopiëren. Inspectieformulieren kan je nu ook kopiëren om gemakkelijker en sneller nieuwe formulieren op te stellen.

In de bouwsector draait alles om projecten. Met de nieuwe tijdlijn in Exact Online Bouw Professional is iedereen op elk moment op de hoogte van de projectstatus. Je vindt er ook de betreffende offertes en facturen en je kan er afspraken, to-do's en notities aanmaken. Deze functies kan je bijvoorbeeld gebruiken om een notitie te maken van een telefoongesprek en de taken die tijdens dit gesprek zijn afgesproken.

Exact Online No hands Accounting

Vanaf nu ontvang je een waarschuwing wanneer de betalingsreferentie of het bedrag voor uitgestelde kosten niet zijn ingevuld in het boekingsvoorstelVanaf nu ontvang je een waarschuwing wanneer de betalingsreferentie of het bedrag voor uitgestelde kosten niet zijn ingevuld in het boekingsvoorstel. Hierbij wordt gekeken of dit voor eerdere facturen van de betreffende leverancier wel is gebeurd. Ook krijg je een melding wanneer de wisselkoers van de valuta in kwestie niet is ingevuld en word je gewezen op verkoopfacturen met een afwijkend bedrag.

Als accountant kun je in Exact Online werken met boekingstemplates. Dat is handig wanneer je te maken hebt met terugkerende facturen waarbij je kosten wil uitsplitsen over meerdere grootboekrekeningen of kostenplaatsen. Vanaf nu wordt er bij het aanmaken van boekingsvoorstellen ook rekening gehouden met deze boekingstemplates, zodat je zeker weet dat de voorgestelde boeking correct is ingevuld.

Bij het toewijzen van bankafschriftregels wordt bijna altijd gekozen voor de eerste (beste) suggestie. Vanaf nu kan je deze automatisch laten toewijzen zonder tussenkomst. Daarnaast worden SODA-bestanden vanaf deze release volledig automatisch geïmporteerd, waardoor ook loonjournaalposten automatisch worden aangemaakt in je boekhouding. Eerder moest je deze bestanden manueel importeren of zelfs manueel boeken.

Exact Globe+

Exact Globe+ is de nieuwe versie van Exact Globe. Onder de motorkap compleet vernieuwd, maar met de vertrouwde functies. Het is nu ook mogelijk om Exact Globe+ te gebruiken met de 64-bits versies van Microsoft Office. Het is dus niet meer nodig om die eerst te verwijderen en de 32-bits variant van Office te installeren. Met de nieuwe aanpassing kan je nu Exact Globe+ toevoegen, zonder eerst de andere variant van Office te activeren. Dit is een verbetering waar veel van onze klanten naar vroegen. Zo kan je de Exact-software sneller en eenvoudiger installeren, en sneller met de Office-producten werken.

In Exact Globe+ kan je digitaal verbinding maken met andere oplossingen. Zo zijn er extra SDK-opties toegevoegd om zelf je eigen bankformaten en makkelijker aangepaste lay-outs te maken. Als ontwikkelaar kan je zelf bedrijfsspecifieke bankkoppelingen ontwikkelen, bijvoorbeeld voor een buitenlandse bank die met een specifiek bankformaat werkt. Ook is het hiermee mogelijk om essentiële checks uit te voeren in de koppeling zoals de controle van het banknummer.

Internationaal zakendoen betekent dat je ook de lokale wet- en regelgeving moet naleven, en die verandert constant. Met Exact Globe+ kan je rekenen op continue updates van aankomende wettelijke vereisten in een groot aantal landen. Elke maand worden verbeteringen en wijzigingen aangebracht via productupdates, zodat je altijd voldoet aan de wetgeving in de landen waar je actief bent. Deze release bevat daarnaast veel eindejaarswijzigingen, zodat je goed voorbereid kan starten in 2023.

Exact Synergy

Basic Authentication voor SMTP in Exchange Online wordt door Microsoft niet langer ondersteund. Om e-mails via Exchange Online te kunnen blijven sturen, is authenticatie via OAuth dus noodzakelijk. Vanaf nu is dit mogelijk. De systeembeheerder kan gemakkelijk vanuit Microsoft Azure de id’s ophalen en deze vervolgens in de Synergy-instellingen invoeren. Het grote voordeel? Verbeterde beveiliging.

In het verleden werden besturingselementen voor webgebruikers gebruikt voor het selecteren en uploaden van bestanden in Exact Synergy Enterprise. Afhankelijk van de besturingselementen en het gebruik waren er verschillende soorten validaties, waaronder die op bestandstype en grootte. Er was echter geen centraal mechanisme waarmee de beheerder kon bepalen welke bestandstypes waren toegestaan. Vanaf nu is er een whitelist beschikbaar voor bestandsbijlagen en uploads.

Exact Financials

Facturen in Exact Financials kunnen vanaf nu worden voorzien van een Mollie-betaallink. Hiermee kan de ontvanger in een paar klikken online betalen. Zo verbeter je je cashflow en worden je rekeningen sneller betaald.

Voorheen moest een boekjaar in iedere boekhouding apart worden opgestart. Vanaf nu kunnen alle boekhoudingen met dezelfde periode-datumtabel en hetzelfde hoogste boekjaar tegelijk worden geopend. Zo kan je nog sneller werken in Exact Financials.

In de nieuwste versie van Exact Financials is de mogelijkheid toegevoegd om de pdf van de factuur van de onderliggende openstaande post mee te sturen, bijvoorbeeld bij een overschreden betaaltermijn met e-mailherinnering. Dit geldt ook wanneer er wordt herinnerd aan meerdere facturen. Zo krijgt de debiteur een eenvoudig overzicht en word jij sneller betaald.

Exact Purchase to Pay

We hebben een nieuwe dashboardfunctie toegevoegd. Zo kan je nu heel eenvoudig een dashboard per module vaststellen, waardoor je sneller en eenvoudiger door Exact Purchase to Pay navigeert.

De contractmodule is onder de motorkap compleet herschreven. Dit biedt veel mogelijkheden voor toekomstige innovaties. Zo zorgen we ervoor dat je ook in de toekomst kan blijven vertrouwen op Exact.

De module voor personeelsbeheer is vanaf nu volledig geïntegreerd in Exact Purchase to Pay. Ook is deze module compleet herschreven en volledig vernieuwd met veel extra mogelijkheden.

Exact Consolidatie

Vorig jaar introduceerden we de Web Client. Hiermee heb je snel en eenvoudig toegang tot je financiële gegevens op je laptop, iPad of Android-tablet. De Web Client biedt een intuïtieve, moderne gebruikersinterface en is altijd en overal beschikbaar, zonder afzonderlijke installatie. De recentste versie heeft nieuwe functies, zoals een geoptimaliseerde en uitgebreide gebruikersinterface.

Vanaf nu worden alle kritieke wijzigingen, bijvoorbeeld een wijziging van valuta of wijzigingen van rekeningen aan boekingen, apart geregistreerd. Zodra een kritieke wijziging aan een boeking wordt uitgevoerd, verschijnt in het wijzigingsprotocol van de boeking de link Voorloper. Daarmee kan de voorloperversie van de boeking worden weergegeven. Zo zie je niet alleen wie iets heeft gewijzigd, maar ook wat er is gewijzigd.

Om een overzicht te krijgen van alle boekingsregels en hun geconfigureerde eigenschappen, en om deze te kunnen vergelijken, kan vanaf nu een Excel-rapport over boekingsregels worden aangemaakt. Dit kan in het werkblad Boekingsregels. Zowel de rapportvarianten betalingstermijnrapport als het individuele boekingsomgevingsrapport zijn beschikbaar.

What's coming up?

Bij Exact zitten we nooit stil. Benieuwd waar we op dit moment mee bezig zijn? Neem een kijkje in de innovatiekeuken van Exact en ontdek wat we allemaal nog voor jou in petto hebben.

BE Select your country